- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romgaz: Romania are suficiente gaze naturale pentru inca 100 de zile

07 Jan, 11:28 • Redactia DailyBusiness
Romania va avea gaze pentru inca aproximativ 100 de zile, iar populatia nu va avea de suferit in urma opririi gazelor naturale de catre Rusia, principalii afectati fiind marii consumatori, a declarat miercuri Francisc Toth, directorul Romgaz.
Romgaz: Romania are suficiente gaze naturale pentru inca 100 de zile

„Oamenii nu trebuie sa isi faca probleme, pentru ca Romania are gaze pentru inca 100 de zile, perioada in care, practic, s-ar iesi din iarna. Din cei 60 milioane metri cubi de gaz pe zi cat consuma Romania, consumul populatiei este de 34 milioane metri cubi”, a spus Toth.

Directorul Romgaz sustine ca dupa inchiderea conductei de la Mediesu Aurit, Romania trebuie sa treaca la „planul B”.

„Pentru fiecare etapa a acestei probleme exista un plan foarte clar. In acest moment, noi suntem in situatia de a pune in aplicare planul B. Adica, vom limita furnizarea catre marii consumatori, iar CET-urile care au posibilitatea vor trece pe pacura”, a precizat Francisc Toth.

Basescu a vorbit cu Putin

Pe fondul crizei gazelor, presedintele Traian Basescu a avut marti o discutie telefonica cu premierul rus Vladimir Putin.

Informatia a fost facuta publica chiar de premierul rus, in cadrul intalnirii pe care a avut-o cu conducerea Gazprom. Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Presedintiei, a confirmat miercuri discutia telefonica, precizand insa ca nu poate da detalii privind continutul acesteia.

Premierul rus a declarat ca i-a transmis sefului Gazprom ca presedintele Romaniei si premierul Bulgariei sunt ingrijorati de situatia aparuta in Balcani din cauza sistarii furnizarii gazelor catre aceste tari, iar Aleksei Miller a considerat situatia ca fiind „dramatica”.

„Premierul Bulgariei si presedintele Romaniei m-au contactat telefonic. Sunt extrem de preocupati in legatura cu evenimentele actuale”, le-a spus Putin presedintelui Gazprom, Aleksei Miller, si sefului Serviciilor Federale Vamale, Andrei Belianinov.

Vladimir Putin i-a cerut presedintelui Gazprom sa informeze regulat structurile europene cu privire la situatia gazelor rusesti destinate consumatorilor din Europa, spunandu-i acestuia ca inclusiv contractul de tranzit al gazelor prin Ucraina catre Europa trebuie prezentat responsabililor europeni, acesta necontinand date confidentiale.

„Aici nu este nimic de ascuns. Toate lucrurile sunt extrem de clare. Exista un contract pe care Ucraina nu-l pune in aplicare”, a spus Putin, citat de agentia ITAR-TASS.

Rusia a incetat complet miercuri tranzitul de gaz destinat Europei pe teritoriul ucrainean, a anuntat Valentin Zemlianski, purtatorul de cuvant al companiei ucrainene a hidrocarburilor, Naftogaz, citat de AFP.

Bulgaria, Turcia, Macedonia, Grecia, Bosnia, Ungaria si Cehia au anuntat ca aprovizionarea lor cu gaz rusesc a fost oprita in totalitate.

Tarile Europei de Vest, mai putin dependente de gazul rusesc, sunt si ele afectate de criza: in Franta, livarile au scazut marti cu peste 70%, iar in Italia cu 90%. Scaderi ale presiunii au fost inregistrate si in Germania.