COMPANII

"Sindromul sarbatorilor" sfideaza criza: Romanii golesc magazinele

21 decembrie 2011, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
hipermarketurile-creeaza-1-400-de-locuri-de-munca-in-toamna.jpg
Marile magazine din intreaga tara au devenit neincapatoare, in aceste zile, pentru numarul mare de clienti. Unde este criza? - ne-am intrebat, cu siguranta, multi dintre noi. Retailerii si psihologii au un raspuns - ei vorbesc despre un adevarat sindrom, un fel de boala sociala care ne cuprinde cu ocazia evenimentelor importante: "sindromul sarbatorilor".

ôSindromul sarbatorilorö se manifesta, in general, in preajma unor evenimente sociale majore, in genul Pastelui, Craciunului, Revelionului. In aceasta perioada, impulsionati de traditii si credinte, dar si de ceilalti din jurul lor, oamenii simt nevoia acuta sa consume mai mult decat in alte zile.

ôEste un fenomen psihologic obisnuit, exploatat la maxim de retaileri. Sarbatorile religioase majore s-au transformat, din pacate, din manifestarile decente, traditionale, in adevarate competitii de shopping, in care multora dintre romani le-a fost inoculata ideea, senzatia, ca vor fi mai fericitiácu cat cumpara mai mult, aduna mai multe mancaruri si bauturi pe masaö, afirma psihologul Marius Mihulea.

Consumand mai mult in aceasta perioada, ne alimentam creierul cu acea senzatie de saturatie, de implinire, care, din multe puncte de vedere, ne facem sa vedem lucrurile in tonuri mai pozitive.



ôMasa de Sarbatori a devenit, din sarbatoarea crestina, expresia refularilor acumulate de-a lungul anului. Ne conducem tot mai mult dupa ideea - macar de sarbatori sa ne fie bineö, ne explica psihologul.

Potrivit unui alt expert in psihologie, Simona Popescu, ôsindromul sarbatorilorö nu trebuie interpretat, neaparat, ca avand un caracter negativ.

ôToti avem nevoie de refulari, de stari de bine. Masa de Craciun uneste familia, reinnoada legaturi pierdute, iti da restartul necesar rezistentei in fata problemelor vietii. De accea mancam, bem, consumam in general mai mult in aceasta perioadaö, a mai spus aceasta.

Potrivit psihologului, la romani, mai mult ca la alte popoare, din cauza privatiunilor din perioada comunista, sarbatorile au capatat, din pacate, accente extreme, iar pentru multi, astfel de momente se traduc in adevarate drame.

ôSa nu ai ce pune pe masa de Sarbatori a devenit expresia suprema a acestui fenomen. Poate duce la afectiuni psihice grave, la iesiri necontrolate, la consum in exces de alcool si violentaö, a mai spus aceasta.

De unde au romanii bani pentru sarbatori?

O intrebare la care specialistii in finante au un raspuns elocvent, care difera insa de cel din anii trecuti. In anii ôEpocii de Aur a Consumuluiö, creditul si banii ôcapsunarilorö erau liniile de finantare care alimentau dorinta de consum a romanilor din aceste perioada.

In 2011, remiterile din strainatate au scazut dramatic, iar creditele au devenit o raritate. Si atunci, din ce bani isi umplu romanii carucioarele?

ôVorbim de economii, in primul rand, si abia apoi de salarii, prime sau banii din strainatateö, spune analistul financiar Cristian Dinulescu.

ôOamenii au invatat sa economiseasca mai mult, mai bine, mai sanatos. E un lucru bun. Insa, din pacate, acesta se face pe termen scurt, de la o sarbatoare la alta, si prea putini dintre banii stransi de romani ajung in banci. Cei mai multi sunt stransi la saltea si asta se vede din evolutia masei monetareö a mai spus acesta.

Cert este ca, pentru tot mai multi romani, banii alocati sarbatorilor sunt, in acest an, mai putini. Iar efectele se simt in magazine. ôDin pacate, din dorinta abundentei, toti mai multi cad prada compromisurilor legate de pret. Aleg marfuri mai ieftine, chiar daca sunt mai proaste calitativö, a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

ôUnele produse ieftine sunt adevarate bombe pentru sanatate, pline de chimicale. As recomanda oamenilor sa consume mai putin, dar produse mai sanatoaseö, a mai spus acesta.

Medicul nutritionist Gabriela Salagean afirma ca multe dintre produsele ieftine din magazine ne pot zdruncina serios sanatatea. "Sunt adevarate bombe calorice. Mananci 100 de grame de produs si inghiti practic caloriile pentru o zi intreaga. Trebuie sa ne uitam foarte atent pe eticheta, iar daca nu au trecute aceste date, mai bine nu le cumparam", a spus Salagean.

"Ganditi-va ca un adult trebuie sa manance zilnic 2.500, maxim 3.000 de calorii, daca are o activitate fizica bogata. Daca mananca o bucata de sunca de 500 de calorii la 100 grame, va dati seama ca din cateva felii, a cam incheiat socoteala", a adaugat medicul nutritionist.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Materialele zilei din COMPANII
16 iulie 2018, ora 11:31 in Companii | 44 vizualizari | 0 comentarii
Pegas lanseaz─â sistemul de franciz─â
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Miercuri, 18 Iulie 2018, 11:49
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter