- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Solutii smart de colectare a deseurilor

13 Apr, 16:14 • Redactia DailyBusiness
Dacă în acest moment colectarea selectivă a deșeurilor este la circa 2%, avem obligativitatea de la Uniunea Europeană, dar și prin reglementările incluse în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor pentru a colecta selectiv până la 40%. Pe această temă vor urma o serie de măsuri care să conducă la aplicarea colectării selective într-un mod mai inteligent și eficient pentru mediu.
Solutii smart de colectare a deseurilor


Asociatia Romana pentru Smart City si Mobilitate a organizat joi, 12 aprilie, Caravana Smart City la Craiova.

„Caravana Smart City ne-a condus de această dată la Craiova, fiind un nou prilej de a prezenta în țară tehnologiile smart și parteneriatele în care este implicată compania Iridex. Propunerea noastră are drept scop implementarea unor proiecte smart pentru mediu, respectiv soluții de gestionare inteligentă a deșeurilor. Noi considerăm că nu se poate ca un oraș să se numească „inteligent” dacă nu abordează în mod holistic toate aspectele care guvernează orașul, iar unul dintre aspectele foarte importante este mediul înconjurător, respectiv gestionarea deșeurilor”, a declarat Alin Murariu, manager în cadrul companiei Iridex Group Plastic.

Gestionare inteligentă a deșeurilor are în vedere colectarea separată a deșeurilor organice pentru a permite tratarea acestora în instalații de compostare.

Astfel, deșeurile pot fi valorificate sub formă de compost, aducând un aport important de nutrienți și substanțe humice solurilor.

Iridex Group Plastic propune un plan de investiții pe etape pentru implementarea unor soluții de Smart Waste Management, care au ca principal obiectiv atingerea unor ținte de reciclare de 60% din cantitatea totală de deșeuri în anul 2030 și 65% în anul 2035.

Măsurile vin în întâmpinarea reglementărilor incluse în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, aprobat prin Hotărâre de Guvern la finalul anului trecut.

Iridex se împlică în proiecte de educare a populației în vederea colectării selective, inclusiv prin introducerea practică a conceptului „plătești cât arunci”, astfel încât să fie îndeplinite premisele absolut necesare în vederea implementării Planul Național de Gestionare a Deșeurilor.

Caravana Smart City este un program inițiat și coordonat de către Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate în parteneriat cu Ministerul Energiei.