- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Guvernul nu a facut progrese in reducerea datoriilor catre firme si va cere o noua derogare de la FMI

29 Jun, 15:42 • Redactia DailyBusiness
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat marti ca nu s-au facut progrese in primul semestru privind reducerea nivelului arieratelor statului catre firme, astfel ca Romania ar putea cere o noua derogare de la tinta stabilita cu FMI la acest indicator.
Guvernul nu a facut progrese in reducerea datoriilor catre firme si va cere o noua derogare de la FMI

„La nivelul arieratelor nu s-a facut progrese pe primul semestru”, a spus Vladescu, citat de Mediafax.

De la inceputul acordul stand-by cu Romania, in luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru tinta de arierate la fiecare evaluare, nereusind sa se incadreze in valorile trimestriale asumate.

O misiune a FMI va sosi in Romania dupa data de 20 iulie pentru a evalua performantele economice ale autoritatilor romane pe primul semestru, dar si pentru a analiza noile prognoze pentru acest an si anii viitori. Printre indicatorii care vor fi analizati se regaseste si tinta privind reducerea arieratele statului catre companii.

Calendarul privind tintele de arierate negociat cu FMI in luna februarie stabilea reducerea stocului pana la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumatatea anului, 810 milioane lei dupa primele noua luni si 480 de milioane lei la sfarsitul anului.

Astfel, misiunea FMI ar putea constata ca Romania nu s-a incadrat din nou in tinta privind reducerea arieratelor statului, iar Guvernul ar putea cere o noua derogare in board-ul FMI, dupa finalizarea misiunii de evaluare de la finele lunii acestei luni.

Arieratele la buget trebuie eliminate in totalitate pana la finele lunii aprilie 2011, cand este stabilita si inchiderea programului cu FMI.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a afirmat la inceputul lunii mai ca arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei, de la 1,5 miliarde de lei la sfarsitul anului trecut.