- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Petrom, „stapanul” crizei: Cum au reusit austriecii sa scoata profit de miliarde din resursele Romaniei

24 Feb, 00:02 • razvan.codorean
Petrom a reusit in 2010 cel mai bun rezultat financiar din istoria post-privatizare a companiei. In timp ce economia a resimtit din plin recesiunea, austriecii de la OMV, proprietarii companiei, au reusit sa realizeze un profit de 2,6 ori mai mare decat in 2009. Cum au reusit performanta? Au extras petrol ieftin romanesc si l-au vandut la preturi occidentale.
Petrom, stapanul crizei: Cum au reusit austriecii sa scoata profit de miliarde din resursele Romaniei

Petrom este, fara indoiala, unul dintre castigatorii crizei. Cea mai mare companie romaneasca a reusit, in an de criza, sa faca mai multi bani, profitand, in primul rand de conjunctura externa.

In conditiile in care pretul petrolului a crescut, iar dolarul s-a apreciat in fata leului, austriecii au taiat linie la finele anului si le-a rezultat la Petrom un profit net de 2,19 miliarde de lei (520,2 mil. euro), cel mai mare de la preluarea companiei, in 2004.

Singurul an in care compania a inregistrat un profit net de peste 2 miliarde de lei a fost 2006, cu 2,06 miliarde de lei.

Comparativ, in 2008, OMV Petrom a avut un profit net de 895,5 milioane de lei, iar in 2007 de 1,54 miliarde de lei.

Potrivit analistilor, dincolo de valoarea castigului, important este cum a facut Petrom acest profit. Iar de aici incep semnele de intrebare.

Cum sa faci profit in criza

A produs ieftin si a vandut scump. Aceasta ar fi, in esenta, politica Petrom-ului. Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca rezultatul financiar vine pe fondul cresterii preturilor la titei si a imbunatatirii eficientei in activitatea de rafinare si marketing.

Cu alte cuvinte, au produs mai putin ( livrarile totale din rafinare au scazut cu 24% comparativ cu 2009) si au vandut mai scump.

Anul trecut, pretul motorinei la Petrom a crescut cu 24%, de la 3,78 lei/litru in ianuarie 2010 la 4,7 lei/litru in decembrie 2010. Si pretul benzinei a urcat cu 20%, de la 4,02 lei/litru la 4,82 lei/litru.

Daca in privinta rafinarii, este problema austriecilor cum isi gestioneaza activitatea, in privinta preturilor de vanzare, apar multe semne de intrebare.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a afirmat recent ca majorarile de preturi ar fi fost nejustificate, fara a fi determinate de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat. Detalii puteti citi aici.

In replica, Mariana Gheorghe a spus, miercuri, ca preturile la carburanti sunt determinate in principal de doua aspecte – cotatiile internationale si politica fiscala. Cum anul trecut, petrolul s-a scumpit la nivel mondial, Petrom a majorat tarifele, iar o alta crestere s-a datorat majorarii TVA, potrivit directorului general.

Dincolo de controverse, cert este ca avansul preturilor a contribuit cel mai mult la profitul record din 2010.

Redeventa, atuul din maneca OMV

Petrom n-ar fi ajuns la rezultatul din 2010 daca n-ar fi beneficiat de un ajutor substantial, venit, in mod paradoxal, chiar de la statul roman.

Prin acordul de privatizare semnat in 2004, autoritatile au oferit austriecilor de la OMV dreptul de a exploata resursele de petrol si gaze ale Romaniei pana in 2014 pentru o taxa fixa, echivalentul a circa 6% din productia extrasa.

Constantin Tampiza, reprezentantul Lukoil in Romania, afirma recent ca, spre comparatie, daca OMV plateste o redeventa de 30 euro pe tona de petrol extrasa din Romania, in Rusia, statul percepe o taxa de 347 dolari/tona.

In conditiile in care pretul petrolului a crescut de la 30 dolari/baril in 2004 la 107 dolari/ baril astazi, austriecii s-au trezit in fericita situatie de a extrage un petrol ieftin, pe care, apoi, sa il vanda scump.

Cat i-a costat pe cei de la Petrom productia in 2010? Potrivit raportului financiar, costul net a fost de 16,05 dolari/bep (barili echivalent petrol), cu 10% mai mare comparativ cu 2009.

Intre timp, la nivel international, costul mediu al petrolului brent a fost de 79,5 $/bbl (dolari pe baril), cu 29% mai mare fata de 2009, iar petrolul Ural a fost cotat la 78,3 $/bbl in 2010, cu 28% mai mare fata de 2009.

Ilie Serbanescu: Statul e legat la maini. Austriecii fac ce vor

Potrivit analistilor economici, austriecii de la OMV sunt de laudat. Au intuit inca din 2004 potentialul business-ului din Romania, au negociat in favoarea lor si acum e normal sa culeaga roadele unei afaceri de succes, chiar si in perioada de criza. Cu statul roman ar fi, insa, o problema.

Statul e legat la maini in fata OMV Petrom. N-are ce sa-i faca „, spune analistul Ilie Serbanescu. „Austriecii profita de monopolul pe care il au pe resurse pentru a face profit. Ce e ilegal in asta ?”, se intreaba acesta.

La randul sau, analistul economic Cristian Paun, directorul executiv al Societatii Romane de Economie, considera ca nu e vina austriecilor ca produc ieftin si vand scump.

„Vinovati sunt cei care au negociat contractul de privatizare care prevede o redeventa fixa pe termen de 10 ani”, spune Paun, profesor universitar de la Academia de Stiinte Economice.

„Petrom respecta conditiile acordului, produce ieftin si vinde la pretul pietei. Nu sunt de condamnat”, afirma acesta.

Potrivit analistului, statul ar putea interveni in cazul Petrom doar in privinta redeventelor. „De ani de zile afirm ca trebuie renegociate. De ani de zile cerem publicarea intregului contract de privatizare, sa vedem clauzele, modul in care acesta poate fi denuntat”, a declarat Paun.

„Altfel, pana in 2014, vom asista la o demonstratie de cum se face profit intr-o tara fara capatai. O tara fara autoritate, cu politicieni corupti pana in maduva oaselor”, a mai spus economistul.

Potrivit analistilor, desi consumatorul final are de pierdut de pe urma scumpirii carburantilor, in conditiile in care statul castiga din taxele si impozitele platite, nu vom vedea prea curand vreo masura concreta.

„60-70% din pretul carburantilor reprezinta accize. Statul n-ar avea niciun interes sa riste relatia cu Petrom, de fapt cu toti petrolistii, ca sa ce? Sa platim noi mai putin la pompa. In niciun caz”, a declarat Ilie Serbanescu.

Analistul nu crede nici in varianta unei supra-impozitari a profiturilor marilor companii. „Uitati-va la Codul Muncii. E facut dupa dorintele Fondului Monetar International si ale marilor investitori din Romania. Credeti ca ar putea premierul Emil Boc sa faca ceva in privinta Petrom-ului? Ma indoiesc”, a conchis Serbanescu.

Petrom anunta noi scumpiri

Austriecii de la OMV isi freaca mainile de bucurie. Castigul din Romania a ajuns sa reprezinte 78% din avansul profitului grupului mama. Cu alte cuvinte, afacerea merge ca pe roate.

In 2011 se anunta promitator. Daca economia va iesi din recesiune, asta va insemna o crestere a consumului, adica a vanzarilor. Si cu barilul de petrol se scumpeste in continuu, castigurile se anunta a fi excelente.

Sefii companiei pregatesc deja noi scumpiri, justificate de avansul pretului petrolului peste nivelul de 100 de dolari barilul, ca urmare a revoltelor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

„Noi facem ajustari in functie de aceste elemente, intr-o maniera moderata. Capturam trendul si nu varfurile. Incepand din zilele urmatoare vor fi ajustari, dar nu e vorba de un varf „, a afirmat Gheorghe.

Cu alte cuvinte, Petrom ne spune foarte clar – daca vor mai fi dictatori de indepartat, o vom simti in propriul buzunar, atunci cand mergem la benzinarie.