COMPANII

Stop the ban: Ofensiva producatorilor si comerciantilor impotriva interzicerii tigarilor mentolate si slim

13 august 2013, ora 16:46   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
cigarette.jpg
Unul dintre producatorii de tigarete a inceput din aceasta luna o campanie de informare a fumatorilor adulti cu privire la consecintele reale ale Directivei Europene privind produsele din tutun prin intermediul unui mesaj inserat in pachetele de tigarete si al site-ului stoptheban.eu.

In primavara, peste 22.000 de retaileri au semnat o petitie care urmarea sa atraga atentia decidentilor romani asupra implicatiilor locale ale Directivei Europene privind produsele de tutun si sa-i determine sa ia atitudine pentru protejarea drepturilor comerciantilor romani, puternic afectati de reglementarile propuse. Documentul a fost trimis la Presedintia Romaniei, la Camera Deputatilor, la Senat si la Guvern si reprezentatilor Romaniei din Parlamentul European. 

"Comerciantii mici si mijlocii saluta initiativa de informare a fumatorilor relativ la consecintele implementarii noii Directive Europene pentru ca multe dintre acestea lovesc direct si in ei", a decarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Inteprinderilor Mici si Mijlocii din Romania.

"Site-ul stoptheban.eu are, practic, aceleasi obiective pe care le-a avut si petitia semnata de peste 22.000 deretaileri si are la baza aceleasi ingrijorari – interdictia asupra tigarilor mentolate si slim lasa loc contrabandei si contrafacerii, inlocuieste comertul legal si platitor de taxe cu infractionalitatea", a adaugat Nicolescu.
 
Retailul independent, de dimensiuni mici si medii, se afla si asa in dificultate in prezent, in principal din cauza reducerii apetitului pentru consum al romanilor pe fondul unei puteri de cumparare in scadere, dar si al expansiunii puternice a marilor retele internationale, care cuceresc agresiv piata din orasele cu peste 25.000 de locuitori. In plus, zonele nefiscalizate ale sectorului (piata neagra, piata gri) reprezinta o concurenta neloiala pentru retailerii care actioneaza corect si platesc toate taxele si impozitele prevazute de lege. 

Mesajele din cadrul campaniei stoptheban.eu incurajeaza fumatorii adulti sa afle care sunt prevederile noii Directive pentru Produsele din Tutun si consecintele lor directe. Mesajele sunt inserate in pachetele de tigarete, pentru a se adresa exclusiv fumatorilor, si pe site-ul stoptheban.eu. 

Prevederile noii Directive pentru Produsele din Tutun - care interzic comercializarea tigaretelor mentolate si a celor slim - deschid un nou segment de piata contrabandistilor, in valoare de sute de milioane de euro, in detrimentul micilor comercianti. 

"Aproape 19.000 de locuri de munca se pot pierde, in baza prevederilor Directivei, majoritatea acestora provenind din comert, de la micii intreprinzatori. In plus, cine va plati taxele care sa compenseze pentru pierderile de sute de milioane pe care le va inregistra bugetul de stat in momentul in care nu se vor mai colecta accize pe 20% din piata de tigarete? Tot micii comercianti si consumatorii. De aceea, orice campanie de informare corecta a acestora e binevenita", a adaugat Nicolescu. 

Revolta micilor retaileri
 
"Inteleg si sustin decizia Guvernului Romaniei de a se opune interzicerii tigaretelor slim si mentolate in UE. Daca se adopta, vom avea un nivel mai ridicat de contrabanda, coruptie, somaj si mai putini bani la bugetul de stat. Doresc ca europarlamentarii romani sa voteze impotriva acestei decizii. Este bine ca exista o pagina de Internet stoptheban.eu unde fumatorii de tigarete slim si mentolate pot sa isi exprime parerea in fata parlamentarilor", a declarat Alexandru Obadean, proprietar al Aio Grand Projects.

"Fumatorii trebuie informati despre propunerea legislatorilor europeni de a interzice tigaretele slim si mentolate si ar trebui sa poata sa isi exprime parerea. Pagina de Internet www.stoptheban.eu este o buna oportunitate in acest sens. Nu cred ca oamenii vor renunta la fumat daca aceste tigari sunt interzise. Cererea pentru aceste tigarete va exista, dar va fi acoperita de piata neagra, care nu ma avantajeaza deloc pe mine, ca si comerciant legal", a declarat si Alexandru Iovan, proprietar, Ayo Evo Management.

"Interzicerea tigaretelor slim si mentol va duce la o crestere dramatica a comertului ilicit. Astazi, aceste tipuri de tigarete reprezinta 20% din piata din Romania. Deoarece avem granite cu tari care nu sunt membre UE, comertul ilicit in Romania poate depasi 30%. Nu voi sustine niciodata reglementarile Europene care imi iau o parte din afacere si o dau pe mana contrabandistilor", a spus Samer Farr, administrator la Farr Group (OK Supermarket). 

"Autoritatile din Bruxelles ar trebui sa se concentreze pe crearea de locuri de munca, pe sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii, cum este si a noastra. Am o familie de intretinut. Interzicerea tigaretelor slim si menthol si standardizarea pachetelor nu va determina romanii sa se lase de fumat, ci ii va forta sa fumeze mai multe produse de contrabanda. Magazinul meu legal va pierde venituri; statul va pierde venituri la bugetul de stat. Numai delicventii au de castigat dintr-o astfel de reglementare", a mentionat Paulina Iuliana, administrator, Market Mac Family.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
MIHAELA MANOLOIU a spus:
16/08/2013 15:07
PAI ASTA SE SI VREA INFLUENTAREA COMERTULUI LA NEGRU SAU ESTE CINEVA DORITOR SA IASA PE PIATA CU FABRICA LUI DE TIGARI SI NU ARE LOC.oRICUM DE FUMAT NU SE V-A LASA NIMENI SI VOM CUMPARA DE LA NEGRU ASTA SE STIE.DACA ESTE SA MORI,SE POATE SI DIN LEGMELE,FRUCTE SI CARNEA CONTAMINATA CU ATATEA CHIMICALE PTR CRESTERE RAPIDA,DAR UNII AU SENZATIA CA ROMANII SUNT PROSTI,NUUU NU SUNTEM PROSTI DAR NU ARE CINE SA NE CONDUCA SA PUTEM DEMONSTRA ACEST LUCRU.CU O FLOARE NU SE FACE PRIMAVARA.
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Joi, 19 Aprilie 2018, 18:11
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter