COMPANII

Strainii, liber la cumparat terenuri agricole. Nu sunt obligati nici macar sa aiba experienta in agricultura

18 noiembrie 2013, ora 17:28 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
teren.jpg
Statul elimina restrictiile impuse in prezent cetatenilor straini care vor sa cumpere terenuri agricole, dupa 1 ianurie, inclusiv obligatia de a avea experienta in agricultura, dar pastreaza prevederea privind dreptul de preemptiune al cetatenilor romani, potrivit unui proiect de lege.

ôSe mentine dreptul de preemptiune la achizitia terenurilor al coproprietarilor persoane fizice, arendasilor, vecinilor persoane fizice si a tinerilor cu varste de pana la 40 de ani care au activitati agricole in localitatea in care se afla respectivul teren agricol", au declarat agentiei Mediafax surse din Ministerul Agriculturii.

In momentul in care va primi o oferta de la un cetatean strain, vanzatorul este obligat sa mearga la primarie cu o cerere prin care solicita notificarea preemptorilor si afisarea ofertei de vanzare a terenului agricol. Cererea va fi insotita de oferta de vanzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe langa pretul cerut pentru teren, numele si prenumele vanzatorului, adresa completa a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafata, categoria de folosinta si documentele cadastrale.
Daca in termen de 30 de zile nu cumpara nimeni, terenul poate fi vandut cetateanului strain.

ôAvem intentia sa introducem niste conditii, sigur nu poti discrimina investitorii straini fata de cei romani, dar ideea ar fi ca de la o anumita suprafata in sus, probabil de la 5 hectare, sa introducem cerinta ca ei sa fie agricultori, sa aiba cunostinte in domeniuö, spunea cu cateva luni in urma Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Reprezentantii Uniunii Europene au respins recent proiectul Romaniei ce prevedea limitarea vanzarii si cumpararii de terenuri agricole de catre persoane fizice la 100 de hectare, motivand ca aceeasi limita nu se aplica si companiilor.Ministerul Agriculturii a dorit sa ia aceasta masura pentru a opri avantul strainilor care vor sa achizitioneze pamant pentru agricultura, dupa liberalizarea pietei, care va avea loc la 1 ianuarie 2014. In plus, oficialii europeni nu sunt de acord nici cu obligatia de a avea cinci ani experienta de profil pentru cei care fac investitii, deoarece ii dezavantajeaza pe tinerii care doresc sa se mute in mediul rural.

De altfel, UE a respins si crearea unei institutii care sa intervina in relatia dintre cumparator si vanzator si sa avizeze pretul si tranzactia. In consecinta, strainii pot cumpara "la liber" terenuri agricole in Romania.

Ce avem de pierdut din vanzarea terenurilor catre straini

Reprezentantii organizatiilor agricultorilor spun ca terenurile din Romania sunt subevaluate si ca strainii vor veni si vor cumpara pe bani putini suprafete uriase din Romania.á

In conditiile in care aproape 28% din populatie isi desfasoara activitatea in agricultura, acestia ar putea deveni ôsclaviö pe plantatiile strainilor.

ôDaca va veni un strain cu o geanta de bani, cei mai multi vor fi tentati sa vanda. Nu se vor gandi ca vor ramane pe drumuri, ca nu vor putea sa isi mai cultive cele necesare traiului de zi cu zi, ca nu isi vor mai putea duce animalele la pascut decat platind taxaö, a explicat Claudiu Danoiu, de la Asociatia Agricultorilor din Romania.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii,ácei mai multi detinatori de terenuri agricole din Romania sunt persoane in varsta.á

Presati de varsta inaintata si dorind sa isi asigure o batranete linistita, cei mai multi vor vinde la preturile oferite de cumparatori, estimeaza expertii in agricultura.á
Acestia se asteapta ca acest fenomen sa se extinda rapid si, in numai cativa ani, agricultura Romaniei sa treaca aproape exclusiv in sarcina strainilor.

Citeste si Nu ne vindem tara? Cum vor strainii sa transforme Romania in "proprietate privata"
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 25 Februarie 2020, 02:31
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter