COMPANII

Top 10 cele mai mari tranzacţii care au avut loc în România în 2016

09 mai 2017, ora 17:34 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
SABMiller detinea Ursus Breweries, unul dintre cei mai mari producatori de bere din Romania
SABMiller detinea Ursus Breweries, unul dintre cei mai mari producatori de bere din Romania
Achiziția activelor SABMiller în valoare de 700 milioane USD a fost cea mai mare tranzacție care a avut loc în România anul trecut, conform EY Romania M&A Barometer. Pe locul doi se situează achiziția KMG International, în valoare de 680 milioane USD, iar pe trei - achiziția lanțului de magazine Profi (564 milioane USD).
Florin Vasilică, Liderul departamentului Asistenţă în tranzacţii, EY România, declară: Achiziția Profi a reprezentat cea mai mare tranzacție făcută de un fond de private equity în România. Anul acesta, e posibil ca sectorul financiar să facă primele tranzacții semnificative cu băncile grecești. În rest, activitatea de M&A va fi similară cu cea de anul trecut – sectorul bunurilor de consum își va continua dezvoltarea și va exista o consolidare a sectorului serviciilor medicale.”
 
În 2016, valoarea pieței de fuziuni și achiziții din România a fost 3,54 miliarde USD (în scădere cu 3% față de 2015), iar numărul tranzacțiilor a fost 113, în scădere cu 8% față de 2015. În schimb, s-a înregistrat o creștere a tranzacțiilor interne, cumulând 41% din numărul total, față de 35% în 2015. Valoarea medie a tranzacțiilor de sub 100 milioane USD a fost 24 milioane USD.

După numărul de tranzacţii, cele mai atractive sectoare au fost cel de producție (cu 20 de tranzacții), sectorul serviciilor (cu 12 tranzacții), urmate de IT și cel alimentar și de băuturi (cu câte 11 tranzacții fiecare).


Comparativ cu 2015, când predominanți au fost investitorii din SUA, cei mai importanți investitori străini au fost europeni (Germania – 12 tranzacții, Franța – 7 tranzacții, Polonia – 5 tranzacții). Doar 3 din tranzacțiile înregistrate au fost făcute de investitori români care au achiziționat ţinte externe.


Majoritatea covârșitoare a investitorilor au fost strategici (81%), numărul tranzacțiilor efectuate de aceștia fiind similar cu cel din 2015 (83%).


Specialiștii EY România au oferit consultanță pentru patru tranzacții din Top 10: SAB Miller (Ursus Breweries), Profi, Albalact și Shopping City Sibiu. Echipa departamentului de asistență în tranzacții e condusă de Florin Vasilică, împreună cu directorii executivi Liliana Bușoiu, Ioana Mihai și Horiana Istodor.


Comparativ cu anii anteriori, tranzacțiile în care EY România a fost implicată în 2016 au avut un grad ridicat de succes și s-au încheiat într-un timp relativ scurt, ceea ce înseamnă că vânzătorii şi cumpărătorii au fost motivaţi să încheie tranzacţia și evaluarea a fost adecvată pentru ambele părţi. 

În 2017, în afară de sectorul bancar, continuă să fie active domeniile unde s-a observat tendința consolidărilor şi în 2016. În investiţiile imobiliare, interesul se îndreaptă cu precădere către centre comerciale şi birouri, prin fodurile de investiţii imobiliare prezente în piaţă (NEPI, Globalworth şi GTC/Lonestar), dar există și semne de reviriment timid pe zona rezidenţială. Serviciile medicale vor fi active datorită celor doi jucători privaţi (Medlife şi Regina Maria), care vor continua creşterea afacerilor şi prin achiziții. În sectorul retail, este de aşteptat ca achiziţia Profi de către Mid Europa Partners să genereze consolidări
în sector.

Nu vor rămâne mai prejos sectoarele care au generat şi până acum fuziuni şi achiziţii: domeniul produselor de consum (în principal sectorul produselor alimentare şi al băuturilor) şi cel al produselor industriale diverse (pentru auto, construcţii, energie etc.), dar şi al serviciilor pentru companii cu o componentă IT (integratori, dezvoltatori).


O altă tendinţă a ultimilor ani sunt investițiile româneşti în afara ţării, în special în regiunea imediat adiacentă. Există jucători locali - unii pentru prima dată – care se uită la ţinte din afara României,
spune Liliana Bușoiu, director executiv, EY România.

Top 10 tranzacții 2016
Nr. Compania ţintă Compania cumpărătoare Ţara cumpărătorului Valoarea tranzacției (USDm)
1 Afacerile SAB Miller în Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria și România Asahi Group Holdings JPN 700*
2 KMG International N.V (51% din acțiuni) CEFC China Energy Company Limited CN 680*
3 S.C. Profi Rom Food S.R.L. Mid Europa Partners LLP UK 564
4 E.ON Distribuție România (30% din acțiuni) Allianz Capital Partners GmbH DE 286
5 Shopping City Sibiu NEPI ZA 112
6 Albalact S.A. Groupe Lactalis S.A. FR 98
7 Stirom S.A. (85.6% din acțiuni) BA Vidro S.A. PT 85
8 S.C. ASTRA RAIL Industries S.R.L. Wagony Swidnica S.A. PL 66
9 McDonald's Romania SRL Premier Capital S.r.l. RO 65
10 Green Group (75% din acțiuni) Abris Capital Partners PL 57

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Materialele zilei din COMPANII
16 ianuarie 2018, ora 21:48 in Companii | 22 vizualizari | 0 comentarii
KFC anunta inaugurarea primului restaurant din Botosani
11 ianuarie 2018, ora 19:30 in | 542 vizualizari | 0 comentarii
Arctic a numit un nou Director General
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Miercuri, 17 Ianuarie 2018, 01:23
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter