COMPANII

Top 10 investitii care pot relansa Romania

14 aprilie 2011, ora 12:30, autor(i): Adrian Negrescu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
inv-medie.jpg
Documente atasate:
Consiliul Investitorilor Straini a prezentat, joi, intr-o dezbatere organizata la Bucuresti, cele mai interesante 10 investitii care ar putea relansa economia romaneasca.Economia romaneasca se afla, in prezent, la un punct de rascruce, au afirmat investitorii straini. Acestia au spus ca avem nevoie de un model economic bazat pe investitii si exporturi.

Consiliul Investitorilor Straini considera ca doar prin crearea de joburi, economia romaneasca isi va recapata competitivitatea. Oamenii de afaceri care fac parte din aceasta organizatie au realizat un top al celor mai importante investitii pe care statul trebuie sa le puna in practica.1. Autostrada Nadlac-Sibiu, parte a Coridorului IV care va lega Vestul Europei de Marea Neagra.
2. Autostrada Bucuresti-Brasov
3. Proiectul de infrastructura Craiova - Constanta
4. Hidrocentrala Tarnita-Lapusesti
5. Sustinerea proiectului pan-european Extreme Light Infrastructure (ELI)
6. Dezvoltarea infrastructurii de electricitate, pentru a putea absorbi energia eoliana produsa in Dobrogea
7. Construirea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda
8. Organizarea, impreuna cu tarile vecine, a Campionatului European de Fotbal 2020
9. Dezvoltarea infrastructurii de aparare impotriva dezastrelor
10. Reabilitarea si dezvoltarea retelei de irigatii din Baragan.

Riscam sa pierdem investitorii straini

Mariana Gheorghe, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, a declarat ca "Romania are nevoie de investitii ca de aer. Ne aflam la un moment de rascruce. Trebuie sa marjam pe investitii"


Romania se confrunta cu o lipsa de prioritizare a resurselor, cu o utilizare ineficienta, nu cu absenta acestoraMariana Gheorghe, presedinte CIS


M. Gheorghe, care este si CEO Petrom, a afirmat ca in 2010 s-au pierdut investitii de 800 de milioane de euro din cauza incertitudinii si lipsei de predictibilitate.

"In 2010, unele investitii au fost oprite sau retrase in Romania. Nu e importanta suma, 800 milioane de euro, ci faptul ca aceasta a fost o reactie la incetititudinea, lipsa de predictibilitatea fata de deciziile luate. Trebuie sa evitam pe viitor aceasta situatie ", a declarat presedintele CIS.

Guvernul s-a angajat, pana in septembrie, sa realizeze o lista cu investitiile prioritare. Reprezentantii investitorilor straini cred ca cele prezentate CIS trebuie sa fie in prim-plan.

"Guvernul s-a angajat in fata FMI sa prezinte un plan de prioritizare a celor 45.000 de investitii publice aflate in diverse stadii. Noi recomandam Guvernului, acum, o posibila abordare asupra acestei prioritizari ", a declarat Gheorghe.

Potrivit estimarilor CIS, investitiile vor necesita 25 de miliarde de euro, bani alocati de la buget, din fonduri UE, sau prin parteneriate public-private.

"Pentru a atrage fonduri externe, este nevoie de continuarea reformelor. De exemplu, in sectorul energetic este nevoie de liberalizarea pietelor, de imbunatatirea legislatiei pentru energia verde si reformarea firmelor din portofoliul statului ", a mai spus CEO Petrom.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 10:10
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter