COMPANII

TVA-ul la incasare isi arata coltii: Pericol de somaj si falimente

25 ianuarie 2013, ora 13:45, autor(i): Valentin Gros   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Faliment.jpg
Plata TVA la incasare. O masura salutata de multe voci din mediul de business, dar care acum afecteaza numerosi agenti economici, intrati in criza de lichiditati. Unii dintre ei ameninta ca isi vor inchide afacerile, fapt ce ar provoca somaj si ar reduce dramatic incasarile bugetare.

Taxa pe valoare adaugata trebuie platita la incasare, de la inceputul lunii ianuarie, conform legislatiei, in cazul firmelor mici, cu afaceri sub 2,25 milioane de lei (515.000 de euro). Dar reglementarea nu se aplica pentru toata lumea, astfel ca dezavantajeaza atat aceste companii, cat si pe cele mai mari, partenere ale acestora.

"Eu lucrez cu furnizori mici, inclusi in aceasta masura. Trebuie sa platesc suma cu tot cu TVA", ne-a spus un om de afaceri, cu activitate in IT&C.

"Compania mea depaseste limita de 2,25 milioane de lei. Clientul imi taie factura, eu declar tranzactia, dar urmeaza sa incasez banii abia peste 100 de zile. In toata aceasta perioada, fiind practic lipsit de cash, acumulez taxe, penalizari etc", a explicat acesta.

Dificultati similare intampina si Astra Vagoane Arad. Producatorul de material rulant pentru cale ferata realizeaza cea mai mare parte din piese si subansamble cu resurse proprii, dar lucreaza si cu furnizori, pentru o mica parte din acestea."Preluam o serie de cabluri, dispozitive, suruburi de la companii mici, circa 400 la numar, fiecare avand cativa angajati, probabil 2.000 in total. Valoarea totala a livrarilor se cifreaza pe la 10 milioane de lei pe luna. Plata TVA la incasare ne creeaza o povara, astfel ca ne gandim sa importam aceste produse", a declarat pentru DailyBusiness.ro Valer Blidar, actionarul majoritar al Astra Vagoane.

Asadar, zeci de mii de firme mici risca sa dispara practic de pe piata, pentru ca multe dintre acestea au activitate restransa, lucrand cu un singur client sau poate doi. Pe langa pericolul unui mare numar de insolvente sau chiar falimente, mai apare si spectrul somajului, cu efecte aferente asupra bugetului de stat. In plus, foarte multe tranzactii nu vor mai fi efectuate, astfel ca statul va avea iar de pierdut, deoarece odata cu tranzactiile, vor disparea si taxele aferente.

DailyBusiness.ro a pus in dezbatere aceasta problema inca din noiembrie 2012, cand actul normativ inca nu intrase in vigoare.

Mirela Serban, de la Managing Partner R&M Audit Contabilitate, declara atunci ca aceasta formula "este si nu este un sistem real de plata a TVA la incasare, intrucat chiar daca factura nu s-a incasat in 90 de zile, firmele mici tot trebuie sa plateasca TVA-ul aferent la stat".

Expertul contabil intra in detaliu si avertiza exact asupra necazurilor resimtite astazi de mediul de business.

"Este mai mult un sistem de amanare a platii TVA cu maxim 90 de zile pentru firmele care au regim lunar de plata a taxelor si impozitelor si respectiv, cu pana la 180 de zile, in functie de momentul facturarii, pentru cele cu raportare trimestriala. Nici acest lucru nu ar fi fost rau pentru companii (pentru bugetul de stat - probabil ca da), dar acest sistem nu functioneaza singur, ci vine cu o serie de implicatii de business si relatii comerciale care sunt absolut nefaste pentru firmele mici", spunea Serban.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ionel a spus:
25/01/2013 14:34
O solutie: taxarea inversa, pentru orice tipuri de servicii si produse, intre doua persoane juridice romane inregistrate in scopri de tva.
Referitor la articol: s-au strecurat cateva greseli:
1. daca au ajuns clientii, omului de afaceri din domeniul IT, sa il factureze, chiar ca are o problema cu cash-flow-ul, de aceea nici sa nu mai astepte banii de la dansii;
2. suma de 2250000 lei are ca si echivalent 500.000 euro, pentru ca rata de schimb utilizata este alta decat cea folosita de autor;
3. amanarea la plata cu 90, respectiv 180 de zile se va inregistra pana la incheierea primei perioade fiscale, dupa aceea totul va fi ca inainte.
 
Adrian Popescu a spus:
25/01/2013 16:40
Oare citi zeci de ani trebuie sa suportam rotirea la guvernare a unor rauvoitori , indivizi care se joaca cu destinele natiei asteia si cind va pune poporul asta in frunte oameni care sa se jertfeasca pentru popor ?
 
Adrian a spus:
29/01/2013 09:41
Plata TVA catre stat se poate compensa cf Cod Fiscal cu plata contributiilor legate de salarii.Este o gura de oxigen pe care nu stiu din ce motiv vad ca multi nu o fac si aceasta este o bila neagra pt contabilii acestor firme.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 15 August 2020, 16:57
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter