- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Vanzarile mondiale de medicamente ar putea creste anul viitor cu 5-7%, la 880 mld. $

08 Oct, 09:19 • Redactia DailyBusiness
Vanzarile mondiale de medicamente ar putea creste anul viitor cu 5%-7%, la 880 miliarde de dolari, sustinute de cererea din tarile in dezvoltare, in special din China, devenita a treia mare piata de profil din lume, potrivit companiei de cercetare a pietei IMS Health, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.
Vanzarile mondiale de medicamente ar putea creste anul viitor cu 5-7%, la 880 mld. $

In acest an, vanzarile de medicamente vor inregistra un avans de 4-5%, la 840 miliarde de dolari, se arata intr-un raport al companiei cu sediul in Norwalk, Connecticut.

Piete emergente precum China si India se vor dezvolta anul viitor cu pana la 17%, la 180 de miliarde de dolari, in timp ce cresterea din Statele Unite va incetini.

Piata americana, cea mai mare din lume, inregistreaza un avans minim istoric, de 3-4%, in conditiile in care expira patente ale unor medicamente cu vanzari ridicate, iar cele mai ieftine ajung la dispozitia cumparatorilor, a declarat Murray Aitken, vicepresedinte al IMS.

Companii care produc medicamente cu vanzari de peste 30 de miliarde de dolari vor pierde anul viitor protectia patentelor, potrivit companiei de cercetare.

„Piata isi va reveni intr-o anumita masura in 2011, dar factorii care limiteaza cresterea pe pietele dezvoltate sunt mai puternici ca oricand. Aproape jumatate din avansul global va fi sustinut de China si alte piete emergente”, a aratat Aitken.

Cele mai mari cinci piete europene, Germania, Franta, Italia, Spania si Marea Britanie, vor creste cu 1-3%, in conditiile in care guvernele iau masuri pentru reducerea preturilor medicamentelor, parte a eforturilor de echilibrare a bugetelor, potrivit raportului.

In SUA, programele de sanatate vor impune pre-autorizarea folosirii anumitor medicamente, alaturi de alte masuri menite sa tina sub control cheltuielile din domeniul sanatatii.

Anul viitor vor intra pe piata produse generice ale medicamentului Lipitor destinat echilibrarii colesterolului, fabricat de Pfizer. Lipitor este cel mai bine vandut medicament la nivel mondial, care a adus in 2009 vanzari record de 11,4 miliarde de dolari.

In 2012, pe piata va fi disponibila si versiunea generica a medicamentului Plavix fabricat de Bristol-Myers, pe locul doi in functie de vanzari.
Impreuna cu antipsihoticul Zyprexa fabricat de Eli Lilly si antibioticul Levaquin al Johnson&Johnson, care vor pierde si ele exclusivitatea, produsele mentionate sunt prescrise in 93 de milioane de retete anual.

IMS anticipeaza majorarea vanzarilor de medicamente din China cu minim 25% anul viitor, odata cu dezvoltarea clasei de mijloc si a investitiilor guvernamentale in sectorul sanatatii.

A doua mare piata farmaceutica din lume este Japonia.

Un alt factor care va sustine piata este introducerea asteptata a unor noi tratamente pentru melanom, hepatita C si scleroza multipla.
IMS anticipeaza ca pana la sfarsitul anului viitor vor fi lansate cinci produse, care ar putea aduce fiecare vanzari anuale de minim un miliard de dolari.

Aceste medicamente includ Brilinta, pentru afectiunile cardiace, produs de AstraZeneca, Apixaban, al Bristol-Myers, pentru fluidizarea sangelui, Iniparib, pentru cancerul de san, al Sanofi-Aventis, tratamentul Telaprevir al Vertex Pharmaceuticals pentru tratarea hepatitei C si Ipilimumab al Bristol-Myers pentru melanom.