- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu: Nu exista incredere intre banci. Lichiditatea din sistem este concentrata doar in 4-5 institutii

07 Feb, 12:22 • Redactia DailyBusiness
Lichiditatea din sistemul bancar nu apare la nivelul tuturor bancilor locale, ceea ce arata ca intre institutiile de credit nu exista incredere, a declarat luni Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul prezentarii raportului trimestrial de tintire a inflatiei.
Isarescu: Nu exista incredere intre banci. Lichiditatea din sistem este concentrata doar in 4-5 institutii

„Acest exces de lichiditate este concentrat cam la 4-5 banci. Cred ca acest lucru se va rezvolva in timp”, a mai spus Isarescu.

Acordul de la Viena, prin intermediul caruia cele mai mari grupuri bancare de pe piata locala s-au angajat sa isi pastreze expunerile pe piata locala, se va mentine si pe parcursul noului acord cu FMI, dar va exista o reducere progresiva a acestor expuneri, a mai spus guvernatorul.

Reducerea expunerilor s-ar putea face si cu ajutorul eliberarii unei parti din rezervele minime obligatorii pe care bancile comerciale le mentin la BNR, ceea ce ar putea fi in beneficiul economiei, care ar putea beneficia de mai multe credite.

Nivelul rezervelor minime pentru pasivele in lei si valuta ale bancilor comerciale este de 15%, respectiv 25%.

„Speram ca acordul pe doi ani va intari probabilitatea de a adopta euro in apropierea lui 2015 si nu mai departe”, a mai spus Isarescu.