FINANTE-BANCI

4 avantaje ale parteneriatului public privat vs contract de lucrari

25 martie 2014, ora 13:16 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
pix.jpg
Proiectele de interes public incep sa fie realizate si prin intermediul parteneriatului public-privat (PPP), nu doar prin atribuirea de contracte de lucrari sau servicii. Care sunt avantajele parteneriatului cu actorii privati in comparatie cu metoda utilizata pana acum de autoritatile publice din Romania?

Serban Paslaru, avocat asociat al Tuca, Zbarcea & Asociatii, a prezentat in cadrul conferintei organizate marti de DailyBusiness.ro 4 avantaje majore ale PPP.

1. Atragerea resurselor investitorilor privati in vederea realizarii unor proiecte de interes public. Pe langa resurse financiare, autoritatile publice pot atrage de la partenerii privati si resurse manageriale, resurse umane si know-how, explica Paslaru.

2. Cointeresarea investitorilor privati in realizarea unor lucrari si prestarea unor servicii de calitate. Calitatea lucrarilor si/sau serviciilor se rasfrange asupra cererii (veniturilor incasate sub forma de tarife de la utilizatori) – in cazul concesiunii, mentioneaza avocatul. De asemenea, incasarea platilor depinde de disponibilitatea lucrarilor si/sau serviciilor potrivit standardelor calitative si cantitative stabilite prin contract – in cazul PPP-ului, potrivit lui Paslaru.3. Instrument de finantare alternativa atunci cand finantarea directa a partenerului public / proiectelor publice este restrictionata sau ingreunata.

4. Cresterea eficientei gestiunii banilor publici. Paslaru mentioneaza ca PPP-urile asigura venituri suplimentare la bugetul partenerului public, sub forma de redevente. Totodata, PPP-ul presupune reducerea pierderilor cauzate de gestiunea defectuoasa a contractelor de lucrari si servicii (gestiunea directa de catre partenerul public)  

Plata la PPP vs la contract de lucrari sau servicii

Avocatul Tuca, Zbarcea & Asociatii a explicat ca in cadrul PPP-ului nu se platesc cantitati de lucrari si servicii ci platile se efectueaza in functie de disponibilitatea lucrarilor sau serviciilor, prin raportare la standardele cantitative si calitative stabilite.

“Transferul riscului disponibilitatii asigura cointeresarea partenerului privat in asigurarea pe termen lung a calitatii lucrarilor si serviciilor”, a adaugat Serban Paslaru.

Pe de alta parte, in contractul de lucrari sau servicii se platesc cantitati de lucrari si servicii.

“Platile se efectueaza in functie de cantitatile contractate si respectarea standardele calitative stabilite, indiferent de disponibilitatea lucrarii sau serviciilor pentru utilizatori”, a mentionat avocatul.

Potrivit lui, in acest caz partenerul privat nu este cointeresat in asigurarea pe termen lung a calitatii lucrarilor si serviciilor.

Serban Paslaru a mai prezentat marti si 7 aspecte cheie in pregatirea si atribuirea unui proiect de PPP sau concesiune:

1. Alegerea unui model de proiect optim, raportat la situatia de fapt, obiectivele urmarite de partenerul public, nevoile si posibilitatile acestuia (din perspectiva contributiilor si alocarii riscurilor)

2. Identificarea corecta a naturii contractului (PPP sau concesiune)

3. Identificarea corecta a cadrului legal aplicabil, in special din perspectiva procedurii de atribuire

4. Dialogul / consultarea cu potentialii investitori si pregatirea unui proiect care sa raspunda asteptarilor rezonabile ale acestora

5. Verificarea si fundamentarea corecta a fezabilitatii / oportunitatii proiectului

6. Asigurarea resurselor (consultanti, personal de specialitate) necesare in vederea pregatirii si atribuirii proiectului

7. Pregatirea unui contract care sa asigure intr-o maniera rezonabila protectia intereselor ambilor parteneri si echilibrul contractual general.

Casa de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii este implicata in derularea unui parteneriat public privat ce vizeaza reabilitarea si intretinerea de strazi in municipiul Buzau.

Serban Paslaru este prezent la conferinta „Pregatire 2014-2020-Studii de caz, Probleme, Solutii, Oportunitati”.

Evenimentul, organizat de DailyBusiness.ro si Concord Communication, reuneste autoritatile publice locale, cei mai buni consultanti, reprezentanti ai societatilor de avocatura, societatilor de proiectare si constructii si nu numai. Conferinta ofera participantilor oportunitatea de a cunoaste proiecte de succes realizate din fonduri europene, abordarea manageriala a acestora, problemele intampinate si solutiile adoptate.

Citeste si:
Presedintele Basescu solicita reexaminarea Legii privind parteneriatul public-privat
De ce exista doar 4 parteneriate public-private in Romania
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 29 Mai 2022, 05:00
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter