- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: Economia va scadea mai mult decat s-a anticipat

26 Jun, 17:32 • Redactia DailyBusiness
Majorarea TVA de la 19% la 24% va determina cresterea ratei inflatiei la 7-8% in acest an si o contractie a economiei peste asteptarile actuale, au declarat analistii economici, pentru Mediafax.
Analisti: Economia va scadea mai mult decat s-a anticipat

„Majorarea TVA la 24% va avea un impact semnificativ asupra evolutiei economiei si ratei inflatiei. Inflatia se va situa la finalul anului la aproximativ 8%, cu circa 4 puncte procentuale peste prognoza actuala”, a declarat economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, pentru Mediafax.

Ea a precizat ca accelerarea inflatiei va diminua foarte mult marja de manevra a BNR, in contextul in care banca centrala vrea sa incurajeze activitatea de creditare, dar are ca principal focus stabilitatea preturilor.

„Impactul majorarii TVA asupra inflatiei ar putea fi mai redus in cazul in care impactul nu este transmis intergral consumatorilor sau daca vor exista exceptii de la aplicarea cresterii”, a spus Pal.

Reprezentantul UniCredit Tiriac Bank a mentionat ca nu a finalizat scenariul privind influenta cresterii TVA asupra economiei, dar anticipeaza ca masura va avea ca efect o scadere a PIB-ului peste asteptarile actuale.

La randul sau, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc, a aratat ca este de asteptat ca masura de crestere a TVA sa duca inflatia la 6-7%, ceea ce in mod evident va afecta semnificativ puterea de cumparare a romanilor.

Mai mult, Chidesciuc a aratat ca masura va determina o contractie a economiei mai mare decat cea anticipata in prezent, de 1,4%.

BNR a fixat pentru acest an o tinta de inflatie de 3,5%, cu un interval de variatie de plus/minus un punct procentual, si estimeaza ca rata anuala se va situa la 3,7%.

Economia Romaniei a ramas in recesiune in primul trimestru al acestui an, dupa ce PIB s-a contractat in termeni ajustati sezonier cu 0,3% fata de ultimele trei luni ale anului trecut si cu 2,6% comparativ cu trimestrul unu din 2009.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produslui Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. Incepand de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.

Fondul Monetar International estimeaza pentru acest an o crestere economica de 0%, dar nu exclude o contractie de pana la 0,5%.