- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: Rusia are mari sanse de a deveni cea mai atractiva piata din regiune

22 Feb, 13:20 • Redactia DailyBusiness
Rusia va avea in acest an o crestere economica de peste 3 ori mai mare decat zona euro, avand toate sansele de a deveni cea mai atractiva piata din regiune, atat in viitorul apropiat, cat si pe termen mediu, potrivit analistilor de la X-Trade Brokers.
Analisti: Rusia are mari sanse de a deveni cea mai atractiva piata din regiune

„Rusia are toate sansele de a deveni cea mai atractiva piata din regiune, atat in viitorul apropiat, cat si pe termen mediu: previziunile privind cresterea economica ce va fi inregistrata in acest an arata ca economia rusa isi va reveni din criza intr-un ritm cu mult mai alert decat cel inregistrat la nivelul UE si, in plus, e de asteptat ca guvernul de la Moscova sa inceapa punerea in practica a unui plan de dezvoltare si diversificare menit sa scada dependenta economiei ruse de exporturile de petrol, fapt care va genera multiple oportunitati de business”, a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

La inceputul acestui an, agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a majorat perspectiva de rating a Rusiei de la negativa la stabila, dupa ce scumpirea materiilor prime a sustinut economia Rusiei- cel mai mare exportator de energie din lume. Fitch a fost, de altfel, cea de-a doua agentie de rating care a majorat perspectiva Rusiei, dupa Standard & Poor’s.

Deciziile de imbunatatire a ratingului au fost sustinute de revenirea afluxurilor de capital din sectorul privat, imbunatatirea activitatii economice, stabilizarea sistemului financiar.

Rusia a iesit, tehnic, anul trecut din criza economica, inregistrand cresteri economice in ultimele doua trimestre. Pentru anul in curs, previziunile de crestere economica a Rusiei sunt de minim 3,1%, comparativ cu cele de 0,7% pentru zona euro. In plus, deficitul bugetar in 2009 a fost de 5,9%, cu mult sub prognozele de 7,7%, iar aceste evolutii constituie semnale pozitive importante pentru investitori, potrivit analistilor X-Trade Brokers.

„Aprecierea rublei in acest context macroeconomic face sens si poate fi considerata drept fundamentata. Faptul ca Rubla a crescut atat in raport cu euro, cat si cu dolarul american, arata ca procesul de apreciere s-a bazat majoritar pe resorturi proprii, avand mai putin de-a face cu efectele colaterale ale deprecierii euro”, au precizat analistii X-Trade Brokers.

Ei considerca ca scumpirea materiilor prime a ajutat Rusia sa depaseasca cea mai grava recesiune din istorie, insa, pe parcursul crizei, lectia a fost invatata: economia rusa are nevoie de o mai mare diversificare.

Autoritatile de la Moscova si-au exprimat decizia de a accentua acest proces si, avand in vedere perseverenta si puterea acestora de a-si pune planurile in practica, majoritatea analistilor se asteapta la o serie de evolutii semnificative in acest sens de acum inainte, avand in vedere ca varful crizei a trecut.

„Lupta pentru atragerea investitiilor va reincepe in forta cea de-a doua jumatate a acestui an la nivelul intregii regiuni, iar oportunitatile din Rusia trebuie luate in calcul atat din prisma variantelor de afaceri oferite companiilor romanesti, cat si din punct de vedere al concurentei pe care o va face piata rusa in acest sens”, a conchis Victor Safta.