FINANTE-BANCI, NEW MEDIA

Artificii cu bitcoin: Cum a "transformat" un hacker roman moneda virtuala intr-una reala

16 aprilie 2014, ora 17:22 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bitcoin.jpg
Procurorii DIICOT din Cluj ancheteaza un hacker roman, acuzat ca a atatcat si site-ul presedintiei, pentru infractiuni informatice cu moneda virtuala bitcoin.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca au desfasurat mai multe activitati pe linia combaterii infractiunilor informatice si spalarii de bani, suportul de specialitate fiind asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, in perioada 2010 – martie 2014, numitul B.S.T. a detinut fara drept datele a 62.000 card-uri bancare unice, date care au fost obtinute in mod ilicit si care permiteau, in urma accesarii in mod neautorizat a unor sisteme informatice, efectuarea unor operatiuni de retragere in numerar, incarcare sau descarcare a unui instrument de moneda electronica ori de transfer de fonduri, prin utilizarea, fara consimtamantul titularului, a unui instrument de plata electronic sau a datelor de identificare care permit identificarea acestuia, date care urmau a fi folosite in vederea prejudicierii utilizatorilor reali.

De asemenea, exista suspiciuni ca, susnumitul a transmis in mod neautorizat catre alte persoane un numar de 3449 de card-uri bancare unice, continand date de identificare ale unor card-uri bancare apartinand unor utilizatori, date care au fost obtinute in mod ilicit.

Ulterior, sumele de bani reprezentand contravaloarea datelor de card-uri bancare transmise de numitul BST, in mod neautorizat, erau trimise prin intermediul Western Union sau Money Gram sus numitului sau numitei UA, ori erau convertite in moneda virtuala, prin intermediul unor site-uri specializate in achizitionarea si tranzactionarea monedei virtuale bitcoin, site-uri care asigurau anonimatul beneficiarului.

Valoarea monedelor virtuale detinute de catre B.S.T era transformata in moneda conventionala – USD sau Euro si ulterior transferata in conturile acestuia deschise la banci din Romania sau in conturile numitei U.A.

Din aceste conturi, susnumitii efectuau in mod repetat retrageri in numerar, folosind o parte din sumele de bani astfel obtinute in vederea achizitionarii de bunuri. Valoarea totala a sumelor de bani obtinute in urma savarsirii infractiunilor identificate pana la acest moment in cauza este de 643.564 lei.

Totodata exista suspiciuni ca B.S.T. a procedat la accesarea fara drept a sistemului informatic care gazduieste site-ul oficial al Presedintiei Romaniei, presidency.ro, accesul la acest sistem informatic fiind restrictionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, in scopul obtinerii de date informatice, prin folosirea fara drept a unor programe detinute si utilizate pentru efectuarea unor atacuri informatice.

Cu ocazia perchezitiilor domiciliare efectuate au fost identificate sumele de 153.000 euro, respectiv 41.000 de dolari, asupra carora vor fi instituite masuri asiguratorii.

Procurorii DIICOT - ST Cluj vor audia mai multe persoane urmand a fi dispuse ulterior masuri legale in cauza.

Ei mentioneaza ca persoanele cercetate in prezenta cauza beneficiaza de garantia legala si constitutionala a prezumtiei de nevinovatie.Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 22 Martie 2019, 23:07
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter