- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Asigurarea facultativa de locuinte nu o mai poate inlocui pe cea obligatorie

29 Aug, 16:18 • adrian.mihaltianu
Toate societatile de asigurare autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala (obligatorii, n.r.) vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume asigurate care exced celor acoperite prin polita obligatorie pentru locuinte, incepand cu data de 1 septembrie 2012, potrivit CSA.
Asigurarea facultativa de locuinte nu o mai poate inlocui pe cea obligatorie

Astfel, asigurarile facultative vor avea sume asigurate de peste 10.000 de euro sau 20.000 de euro, care sunt cuprinse in  asigurarea obligatorie a locuintelor.

Politele facultative incheiate anterior datei de 1 septembrie 2012 se vor derula fara nicio modificare pana la expirarea acestora, precizeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Ulterior, proprietarii aflati in astfel de situatii vor trebui sa isi asigure locuintele in primul rand pentru riscurile si sumele asigurate prevazute in Legea nr. 260/2008 prin incheierea unei polite obligatorii. Cei care vor dori o protectie suplimentara, respectiv mai multe riscuri acoperite, pentru o suma asigurata mai mare decat nivelul minim stabilit prin legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor, pot incheia o asigurare facultativa.

CSA a modificat normele de punere in aplicare a Legii nr. 260/2008 astfel incat societatile de asigurari sa puna in executie, in mod unitar, dispozitiile legale referitoare la asigurarea obligatorie a locuintelor.

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

PAD acopera numai 3 riscuri catastrofale: indundatii, cutremur si alunecari de teren.

Locuinta de tip A reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.

Locuinta de tip B este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.

Asigurarile obligatorii de locuinte se pot incheia doar prin cele companiile membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID): ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.