- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Asigurarea obligatorie a locuintei: 12 companii pregatesc formarea PAID

01 Jul, 14:39 • Redactia DailyBusiness
Reprezentantii ai 12 companii de asigurari au format un un grup de initiativa pentru constituirea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), societatea care va emite polite in baza legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor (AOL).
Asigurarea obligatorie a locuintei: 12 companii pregatesc formarea PAID

„Intalnirea, una neoficiala, a avut loc la sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Au fost prezenti reprezentantii Grawe Romania, Clal Asigurari, Garanta, Uniqa Romania, Astra, Asiban, Certasig, Delta Addendum, City Insurance, ABC Asigurari, Fata Asigurari si Carpatica Asig”, au declarat pentru Mediafax surse din piata de profil.

Grupul de initiativa va fi condus de Denis Rousset, directorul general al BT Asigurari si seful local al operatiunilor grupului francez Groupama, secondat de Radu Mustatea, director general al Astra, si Nicolae Musat, seful City Insurance.

„In cadrul intalnirii nu s-a luat nicio decizie, doar s-a intocmit un proces-verbal in care, cei care l-au semnat, si-au dat acordul pentru formarea grupului de initiativa”, au mai spus sursele citate.

Adoptata in noiembrie 2008, Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor (AOL) impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor va fi pusa in aplicare de la 1 ianuarie 2010, termen avansat, in luna mai, de Radu Stancu, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

In noiembrie 2008, MAI a anuntat ca obligativitatea asigurarii locuintei va deveni efectiva la 1 iulie 2009.

Conform Legii 260/2008, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.

Acelasi act normativ mentioneaza ca polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), emisa in baza legii AOL, se incheie in forma scrisa intre PAID si proprietarul locuintei.

Fondul locativ national cuprinde 8 milioane de unitati, din care, potrivit datelor CSA, doar cel mult 15% beneficiaza de protectie printr-o polita de asigurare facultativa.

Potrivit unei estimari MAI, valoarea primelor subscrise dupa introducerea legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor va atinge 150 de milioane de euro.