- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Asigurari obligatorii de locuinte: Amenzile se lasa asteptate. Primariile trimit doar somatii

16 Aug, 00:04 • adrian.mihaltianu
Proprietarii care nu au incheiat asigurari obligatorii de locuinte ar putea fi sanctionati in perioada urmatoare, insa amenzile se lasa deocamdata asteptate, primariile trimitand pana acum doar somatii si lasand inca timp locuitorilor sa isi cumpere polite.
Asigurari obligatorii de locuinte: Amenzile se lasa asteptate. Primariile trimit doar somatii

Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a declarat in luna iulie ca [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/csa-primariile-vor-da-amenzi-pentru-neasigurarea-locuintei-din-5-august-65365/]primarii vor putea amenda persoanele care nu au incheiat o polita[/url] de asigurare obligatorie a locuintei incepand cu 5 august.

Legea asigurarilor obligatorii de locuinte a intrat in vigoare pe 15 iulie 2010. Romanii care nu-si asigura casele risca sa fie [b]amendati cu 100-500 de lei[/b].

Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), compania care emite politele de asigurare obligatorie, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca nu are in prezent exemple concrete de amenzi.

Insa stie ca, de exemplu, in Ploiesti au fost trimise somatii catre persoane care nu aveau asigurare.

Totodata, Bulugea a spus ca mai stie ca autoritatile din Ocna Mures au inceput sa se „ratuiasca” la locuitori pentru constientiza necesitatea unei asigurari si pentru a incheia polita obligatorie.

In ceea ce priveste amenzile, Bulugea a spus ca primariile au acces la baza de date cu cei care si-au asigurat casele, astfel ca autoritatile ii pot amenda pe ceilalti.

Conform legii, [b]romanii care au o asigurare facultativa si care acopera cele trei riscuri incluse in polita obligatorie (cutremure, inundatii si alunecari de teren), nu mai sunt nevoiti si incheie si o asigurare obligatorie[/b].

Seful PAID, a mai spus ca cei care au incheiat o asigurare facultativa nu se gasesc in baza de date a Pool-ului, iar pentru a nu fi amendati, ei vor face dovada platii politei la primarie.

[b]Bucurestiul are cel mai mare grad de cuprindere in asigurare[/b]. Astfel, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/doua-treimi-din-locuintele-din-bucuresti-sunt-asigurate-la-nivel-national-doar-40-66323/]64% din locuintele din Capitala erau asigurate[/url] la sfarsitul lunii iunie, fie prin asigurari facultative, fie prin polite obligatorii, potrivit datelor CSA.

Pe urmatoarele doua locuri se situeaza judetul Constanta, cu 53,1% dintre locuinte asigurate, si judetul Timis, cu un grad de cuprindere in asigurare de 51,4%.

Cele mai scazute grade de cuprindere in asigurare a locuintelor se inregistreaza in judetele Vaslui (21%), Gorj si Maramures (fiecare cu 29,3%), precum si Botosani (29,5%).

La nivel national, ponderea locuintelor asigurate, obligatoriu si facultativ, se ridica la 40,3% din total.

PAID detinea la 11 august in portofoliu 820.000 de polite de asiugurari obligatorii pentru locuinte, dintre care 522.000 au fost incheiate pentru locuinte de tip A, iar restul de locuinte de tip B. Valoarea totala a primelor subscrise si incasate de PAID este de [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/24-de-despagubiri-in-valoare-de-175-000-lei-platite-de-la-emiterea-asigurarilor-obligatorii-de-locuinta-66597/]13,4 milioane de euro[/url].

Recent, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a platit, la Avrig, in judetul Sibiu, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/asigurari-obligatorii-de-locuinte-paid-a-platit-prima-dauna-totala-in-valoare-de-20-000-euro-66146/]prima dauna totala[/url], in valoare de 20.000 de euro, in urma distrugerii unei locuinte de inundatia produsa in iunie.

„Riscul de inundatii s-a transformat in certitudine, in Romania ultimilor ani. Nu ne mai punem problema daca vom avea inundatii, ci cand anume se vor produce acestea. Cred, in continuare, ca principalul obstacol in dezvoltarea portofoliului PAID consta in asimilarea politei de asigurare cu sanctiunile prevazute de legislatie. [b]Scopul Legii 260/2008 este protejarea locuintelor impotriva celor trei riscuri de catastrofe naturale si nicidecum sanctiunile cevor fi aplicate neasiguratilor[/b]”, a subliniat Marius Bulugea.

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa [b]20 euro[/b] in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si de [b]10 euro[/b] in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro). Aceasta acopera numai 3 riscuri catastrofale: indundatii, cutremur si alunecari de teren.

[b]Locuinta de tip A[/b] reprezinta o constructie cu structura de rezistenta din beton armat sau metal si cu pereti exterior din caramida arsa, piatra, beton, cu sau fara cadre de beton armat, lemn si alte materiale asemanatoare, rezultate in urma unui tratament chimic.

[b]Locuinta de tip B[/b] este o constructie din caramida nearsa, valatuci, chirpici, pamant batut si alte materiale asemanatoare, nesupuse unui tratament termic sau chimic, cu pereti de orice fel, acoperite cu stuf, paie, trestie sau coceni.

Asigurarile obligatorii de locuinte se pot incheia doar prin cele 13 companii membre ale Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID): ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari).

Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.