- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Banca germana BayernLB a intrerupt legaturile de afaceri cu Goldman Sachs, banca acuzata in SUA de frauda

22 Apr, 11:31 • Redactia DailyBusiness
Banca germana de stat BayernLB a anuntat ca a intrerupt legaturile de afaceri cu institutia de credit americana Goldman Sachs, deoarece aceasta este acuzata in SUA de frauda, in timp ce Franta intentioneaza sa lanseze o investigatie pe aceeasi tema.
Banca germana BayernLB a intrerupt legaturile de afaceri cu Goldman Sachs, banca acuzata in SUA de frauda

Goldman Sachs este acuzata de frauda pentru ca a ascuns investitorilor ca John Paulson, un director influent al unui fond de hedge, a pariat impotriva unui produs al bancii legat de credite subprime, pe care, de altfel, tot el l-a creat, potrivit Mediafax.

BayernLB, a doua mare institutie de credit germana controlata de stat, este una dintre bancile cele mai afectate de criza financiara din Germania, reusind sa supravietuiasca datorita injectiilor masive de capital primite de la autoritati. In Romania, compania este prezenta prin MKB Romexterra Bank.

Banca detine o societate de leasing (MKB Romexterra Leasing IFN), o firma de administrare a fondurilor de pensii (MKB Romexterra Fond de Pensii) si o societate de prestari servicii, Corporate Recovery Management.

O alta banca germana, IKB Deutsche Industriebank AG, a fost unul dintre principalii investitori ai afacerii anchetate de autoritatile SUA.

Goldman Sachs este subiectul unei investigatii de frauda si in Marea Britanie. In Franta, Christine Lagarde, ministrul Economiei, a declarat ca acuzatiile aduse bancii in SUA pot declansa o ancheta de frauda pe plan local.

Actiunile Goldman au inchis sedinta de miercuri in scadere cu 7%, ceea ce duce la 14% declinul total al titlurilor din ultimele sapte zile.

Lloyd Blankfein, directorul general al Goldman Sachs, a atacat dur autoritatile americane cu ocazia unor convorbiri telefonice cu mai multi clienti. El considera ca ancheta de frauda afecteaza SUA.

„A fost foarte agresiv. Simte ca guvernul a iesit sa-i ucida, ca sunt sub asediu si ca toata afacerea are implicatii politice”, a declarat o sursa apropiata situatiei.