FINANTE-BANCI

Bancher personal? Unde isi investesc averile romanii bogati

11 martie 2013, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
money.jpg-mare.jpg
Piata de private banking din Romania este inca in formare, existand cateva mii de persoane bogate care au un bancher personal, care le indruma spre cel mai avantajos mod de a-si plasa economiile. Vezi cat si in ce investesc acesti clienti.

Clientii de private banking sunt persoane importante, care gestioneaza o anumita afacere, sunt persoane foarte ocupate, care doresc sa aiba acces la un serviciu foarte serios care sa le poata proteja averea, sa le dea siguranta, posibilitatea sa-si continue activitatea pe care o au in mod curent.

äDesi am asistat la o dezvoltare sustinuta a pietei in ultimii ani, penetrarea fondurilor de investitii in Romania comparativ cu tarile europene dezvoltate sau ale Europei Centrale si de Est este inca redusa, demonstrand potentialul industriei de investitii din Romaniaö, a declarat Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management si presedintele Comitetului de Investitii al Raiffeisen Bank.

Potrivit acestuia, clientii Raiffeisen Bank au deja o alocare a resurselor financiare catre fondurile de investitii la un nivel foarte inalt, aproximativ 25% din plasamente fiind efectuate in fondurile administrate de Raiffeisen Asset Management. Aceasta utilizare a fondurilor de investitii este cea mai mare din piata romaneasca si se situeaza deja peste nivelul celorlalte tari europene.äPiata de private banking in Romania este inca in formare, evolutie pe care o putem inscrie in strategia generala a bancilor de centrare pe client, intelegerea aspiratiilor acestuia si adresarea lor cu solutii specifice. Este o schimbare radicala fata de perioada anilor 2000-2010, cand bancile au fost mai degraba furnizori de produse si serviciiö, a spus Mihail Ion.

"Anul 2013 va fi un pas in aceasta evolutie, care se va traduce in cresterea calitatii serviciilor oferite clientilor cu averi ridicate, imbunatatirea profesionalismului managerilor de relatii, un progres in diversificarea plasamentelor clientilor catre structurile de portofolii adecvate, acumularea de cunostinte si experienta de piata financiara de catre clienti", a adaugat reprezentantul Raiffeisen Bank.

Totodata, oficialii Bancii Transilvania considera ca piata de private banking din Romania va fi, si in 2013, o nisa de succes, mai ales datorita posibilitatilor de cross-sell.

Din categoria Clienti Private Banking BT fac parte persoane care au in conturi ale Bancii Transilvania sume de peste 100.000 euro ľ sau echivalent - pentru o perioada de cel putin 3 luni consecutive. De asemenea, fac parte din aceasta categorie clientii care investesc sume semnificative in subsidiarele Grupului Financiar Banca Transilvania ľ cum sunt BT Asset Management sau BT Securities ľ respectiv in cadrul Sucursalei BT Cipru, dar si clienti cu carduri premium sau care au imprumuturi mari la BT.

Banca Transilvania a avut in 2012 peste 2.300 de clienti dep banking, in crestere cu 27% fata de 2011. Prin Divizia de Private Banking, banca gestioneaza active de peste 470 milioane de euro, care sunt in crestere cu 17%, in comparatie cu 2011.

Banca Transilvania si-a propus, pentru acest an, o crestere cu 15% atat a numarului de clienti de private banking, cat si a activelor pe acest segment.

La 31 decembrie 2012, activele administrate prin intermediul serviciului Friedrich Wilhelm Raiffeisená erau de 650 milioane de euro, detinute de 675 clienti. Aceste cifre arata ca un client äbogatö investeste in medie circa 1 milion de euro.

Raiffeisen Asset Management este al doilea mare administrator de fonduri din Romania, cu active in administrare de 860 milioane de euro ľ echivalent.

Ce investitii fac clientii de private banking

O parte din bancile de pe piata locala au lansat in ultimii ani o serie de servicii dedicate clientilor cu active considerabile, de sute de mii de euro.

Abordarile bancilor sunt diferite in privinta criteriilor de intrare in aceasta categorie de clienti si in privinta cuantificarii numarului de clienti (de ex , unele banci raporteaza si membrii familiei titularului unui cont de private banking). In tarile dezvoltate sunt considerati clienti de private banking cei cu active financiare de peste 1 milion de dolari, in Europa Centrala si de Est si Romania nivelul minim este mult mai jos, a explicat Ion.

äNumarul clientilor considerati de bancile romanesti in categoria private banking este de äcateva mii. Daca tinem seama de faptul ca un client poate avea depozite de peste 100.000 euro la mai multe banci si ca nivelul minim pentru o relatie de private banking in cele mai multe banci este mai mare de 100.000, atunci intelegem ca e o piata cu cateva mii de clientiö, a declarat Mihail Ion.

Conform oficialului Raiffeisen Asset Management, plasamentele sunt efectuate in instrumente conservatoare, in general.

äIn cazul Raiffeisen, avem o abordare elevata pentru clientii cu averi ridicate, sub branding-ul Friedrich Wilhelm Raiffeisen,á nu vorbim despre private banking. Acesti clienti detin active financiare plasate prin intermediul Raiffeisen de peste 250.000 euro echivalent, iar plasamentele sunt diversificare dincolo de clasicele instrumente de economisire, doar un sfert din bani mai sunt plasati in depoziteö, a spus Mihail Ion.

El a adaugat ca sume consistente sunt investite in fonduri de investitii conservatoare si titluri de stat, iar intr-o proportie mai redusa in actiuni si produse structurate. äSe observa deja un interes mai mare catre piata de actiuni sau marfuri, pe care construim expuneri cu capital partial sau integral protejat si care pot extrage randamente atractive chiar si in conditii de piata oscilantaö, a aratat acesta.

äActivele administrare de divizia Friedrich Wilhelm Raiffeisen se situau la finalul anului 2012 la aprox 650 milioane de euro si cu siguranta vor fi mai mari la final de 2013. Nu ne-am propus insa tinte cantitative, ci calitative, respectiv o experienta la superlativ a clientului in relatia cu banca si progresul portofoliilor clientilor catre alocari optime, care sa ofere castiguri mai mari in conditiile unor riscuri strict controlateö, a precizat Mihail Ion.

Totodata, BCR are clienti care investesc prin private banking peste 1 milion de euro, poate chiar 5 milioane de euro.

La BCR si UniCredit Tiriac Bank, pragul minim de investitii pentru clienti de private banking este deá200.000 de euro, disponibili in diferite plasamente.

Banca Transilvania are un prag minim de 100.000 euro, iar RBS si Citibank au o limita mai mica, de circa 40.000 de euro lichiditati.

Totodata, ING Wealth Management are peste 500 de clienti cu disponibilitati foarte mari si cu apetit pentru produse de investitii, clientii de private banking trebuie sa dispuna de capital de peste 400.000 de euro.

Mai multe banci de pe piata locala ofera servicii de private banking, precum Raiffeisen Bank, BCR, BRD, ING, OTP Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Citibank, RBS, UniCredit Tiriac Bank sau Banca Transilvania.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 18 Mai 2022, 16:31
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter