FINANTE-BANCI

Bancile-mama isi iau mainile de pe Romania: Cu cat au redus finantarea pentru filialele locale

19 august 2014, ora 14:32 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
euross.jpg
Finantarea externa de la bancile-mama a scazut in Romania cu aproximativ 35% fata de momentul de inceput al crizei, circa jumatate din aceasta reducere avand loc in anul 2013, afirma guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Informatia figureaza in disertatia "Romania, adoptarea euro si Uniunea Bancara" sustinuta luni de Isarescu la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, unde seful bancii centrale a prezentat, printre altele, o serie de argumente pentru aderarea Romaniei la Uniunea Bancara.

"Intai de toate, un argument puternic pentru aderarea unei tari non-euro la Uniunea Bancara il reprezinta, in opinia mea, prevalenta in structura sectorului bancar a capitalului din zona euro. In cazul Romaniei, apartenenta la Mecanismul unic de supraveghere si la Uniunea Bancara apare drept alegerea naturala, dat fiind ca bancile din zona euro detin peste 70% suta din activele nete si din capitalul sistemului bancar din Romania. In contextul unei integrari atat de ridicate in piata financiara europeana, mentinerea prerogativelor de supraveghere bancara la nivel national nu ar avea decat rezultate suboptimale, ca urmare a accesului limitat la informatii privind bancile-mama si a absentei perspectivei de ansamblu", a aratat Isarescu.

In consecinta, realitatea unei prezente masive a capitalului din zona euro in sistemul bancar din Romania reclama efectuarea reglementarii si supravegherii la nivel transfrontalier, scrie Mediafax.

Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 11 August 2020, 09:13
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter