- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Basescu: Salariile publice scad cu 25%, iar pensiile cu 15%. TVA si cota unica raman neschimbate

06 May, 18:13 • Redactia DailyBusiness
Presedintele Traian Basescu a declarat, la finalul discutiilor cu FMI, ca varianta cresterii TVA-ului si a cotei unice a fost luata in calcul in cadrul negocierilor cu FMI, dar s-a optat pentru cea de-a doua varianta, in care Guvernul isi va continua programele de restructurare masiva a cheltuielilor.
Basescu: Salariile publice scad cu 25%, iar pensiile cu 15%. TVA si cota unica raman neschimbate

Masuri care urmeaza sa fie luate de la 1 iunie

-reducerea fondului cheltuielilor de salarii publice cu 25%

– este previzibila o reducere de 15% a pensiilor

– reducerea subventiilor pentru caldura

– reducerea ajutorului de somaj cu 15%

Varianta in care TVA-ul ar fi crescut de la 19 la 25% si cota unica de la 16 la 20% a fost numita de Basescu „varianta neincrederii” aratata de institutiile financiare internationale.

„In economia reala lucreaza 3 milioane de oameni. Ea a reactionat corect la criza; cel care nu a reactionat corect la criza este statul, care nu si-a redimensionat cheltuielile”, a spus Basescu.

Referitor la scaderea pensiilor cu 15%, Basescu a precizat, ca in cazul pensiilor mici, o crestere a TVA-ului ar fi avut acelasi efect.

„Acest program – de reducere a cheltuielilor bugetare, precum si a cheltuielilor sociale – era inevitabil. Salariul personalului bugetar reprezinta 9,4% din PIB, asta inseamna 27% din Buget. Cheltuielile sociale, inclusiv pensii, reprezinta 12% din PIB, ceea ce inseamna peste 35% din bugetul de stat. Asta inseamna 62% din buget. Si apoi ne intrebam cum mai putem aloca bani pentru scoli, spitale, armata, politie”, a mai spus seful statului.

Masurile enumerate de seful statului au fost discutate cu FMI, dar vor urma si altele, care trebuie luate de Guvern. Printre acestea se numara modificari la Codul Muncii pentru a flexibiliza forta de munca, unele analize cu privire la impozite, eliminarea evaziunii fiscale si a contrabandei, aspecte de care trebuie sa se ocupe Sebastian Vladescu si Vasile Blaga, ministrii de finante si de interne.

De asemenea, Basescu a indicat modificare rapida a legii achizitiilor publice pentru transparentizarea modului de organizare a licitatiilor publice.

Masurile ar urma sa ajute statul sa isi plateasca datoriile catre firme, ceea ce va revigora economia, spune Basescu. O alta plata importanta este cea a datoriilor spitalelor.

„Daca masurile pe care le-am precizat se iau, se creeaza resursa pentru plata datoriilor le care statul de are catre firme, pentru a le incuraja in procesul de reluare a cresterii economice, pentru plata datoriilor spitalelor, precum si pentru sustinerea proiectelor cu finantare europeana”, a mai spus Basescu.

Seful statului a mai precizat ca economia a inregistrat semnale pozitive in primul trimestru, dar ca asteapta rezultatele pentru urmatoarele trei luni pentru a avea o situatie mai clara.

In mod normal Guvernul trebuie sa faca declaratii pe acest subiect, insa s-au facut nenumarate speculatii in presa, a mai spus Traian Basescu.