- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BCR a co-finantat proiecte de 460 mil. lei in cadrul Programului Fermierul

01 Oct, 11:33 • Redactia DailyBusiness
Banca Comerciala Romana (BCR) a co-finantat, pana in prezent, in cadrul Programului Fermierul, peste 690 de proiecte in valoare totala de circa 460 milioane lei (circa 110 mil. euro), a anuntat joi banca.
BCR a co-finantat proiecte de 460 mil. lei in cadrul Programului Fermierul

BCR participa, incepand cu anul 2005, la implementarea Programului Fermierul – fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura, program lansat de catre Guvernul Romaniei, destinat co-finantarii proiectelor agricole eligibile la finantare din fonduri europene prin Programul SAPARD, Programul National de Dezvoltare Rurala si respectiv Programul Operational de Pescuit, precum si finantarii proiectelor de investitii directe ale fermierilor.

BCR a semnat, in aceasta vara, un protocol de colaborare cu Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), pe baza caruia banca a inceput sa acorde imprumuturi din Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura, pus la dispozitia bancii de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), in cadrul Programului Fermierul.

Din suma de circa 178 milioane lei (circa 42,4 mil. euro) alocata BCR de catre MAPDR, aproximativ 170 milioane lei (40,5 mil. euro) vor fi utilizate pentru co-finantarea proiectelor de investitii eligibile din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 – 2013 (inclusiv a proiectelor declarate eligibile pentru masura 121 din cadrul PNDR, dar care nu au fost selectate pentru finantare in sesiunea noiembrie-decembrie 2008 din lipsa de fonduri), se arata in comunicat.

De asemenea, peste 8 milioane lei (aproape 2 mil. euro) vor fi destinate co-finantarii proiectelor de investitii eligibile in cadrul Programului Operational de Pescuit (POP).

Pentru creditele acordate de catre BCR din Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura, banca percepe o dobanda curenta de 4% pe an si o rata a costurilor specifice de 1,5% pe an, fixe pe toata perioada de creditare. Creditele sunt acordate pe o perioada maxima de 10 ani, cu o perioada de gratie de pana la 5 ani si fara a solicita aport propriu din partea beneficiarului.

BCR este cea mai mare banca din Romania in functie de active, gestionand 68,5 miliarde lei (16,29 miliarde euro) la finele primului semestru.

Institutia este controlata in proportie de 69,3% de grupul austriac Erste.