- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BCR: Credite de maxim 1,5 mil. euro pentru IMM-uri, printr-o finantare BERD

30 Mar, 17:30 • Redactia DailyBusiness
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a acordat o linie de credit de 100 mil. euro Bancii Comerciale Romane (BCR), prin intermediul careia BCR va putea acorda credite de maxim 1,5 mil. euro intreprinderilor mici si mijlocii.
BCR: Credite de maxim 1,5 mil. euro pentru IMM-uri, printr-o finantare BERD

Investitia este o continuare a raspunsului BERD fata de contextul economic dificil cu care se confrunta tarile in care opereaza si urmeaza unui imprumut similar pentru sustinerea sectorului intreprinderilor mici din Romania, acordat in decembrie 2008.

Conform lui Varel Freeman, prim vicepresedinte al BERD, „imprumutul acordat BCR face parte din raspunsul BERD fata de situatia de criza si se inscrie in eforturile coordonate cu celelalte institutii financiare internationale in vederea stimularii economiei romanesti”.

Dominic Bruynseels, presedinte executiv al BCR, a mentionat ca banca va asigura in continuare finantarea tuturor afacerilor viabile pe termen mai lung.

BERD a anuntat cresterea pana la 7 miliarde euro a investitiilor sale totale in 2009. Tranzactia cu BCR face parte din Planul Comun de Actiune al Institutiilor Financiare Internationale, in cadrul caruia, in urmatorii 2 ani, BERD, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Investitiii (BEI) vor investi 24,5 miliarde euro in IMM-uri prin intermediul sectoarelor bancare din Europa de Est.

BERD isi va majora investitiile in Romania cu inca 500 milioane euro, pana la 1 miliard euro in urmatorii 2 ani, in cadrul pachetului financiar international de 20 miliarde euro.

Aproximativ jumatate din aceasta suma va fi destinata sectorului financiar, iar restul va fi investit in economie, inclusiv in sectoarele corporatist, energetic si eficienta energetica, precum si in infrastructura nationala si municipala.

Conform comunicatului, BCR discuta si cu alte institutii financiare internationale cu privire la posibilitati suplimentare de sustinere a finantarii economiei reale si in special a sectorului IMM-urilor.