- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR: Am mentinut rata inflatiei la 6,25% pe an din cauza presiunilor inflationiste

02 Nov, 16:02 • Redactia DailyBusiness
BNR a mentinut rata dobanzii cheie la 6,25% in sedinta de politica monetara de marti din cauza riscului de crestere a preturilor ca urmare a "unui efect de runda a doua" a majorarii TVA, potrivit comunicatului detaliat prin care banca centrala motiveaza decizia luata.
BNR: Am mentinut rata inflatiei la 6,25% pe an din cauza presiunilor inflationiste

„Posibilitatea manifestarii unor efecte de runda a doua ale majorarii TVA, o eventuala ajustare mai pronuntata a preturilor administrate in comparatie cu cea avuta in vedere la alcatuirea prognozelor, precum si incertitudinile privind efectele masurilor de consolidare fiscala, in contextul unui climat politic si social tensionat, raman preocupante si reclama in continuare o conduita prudenta a politicii monetare”, scrie in comunicat.

„Astfel, CA al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25 la suta pe an si continuarea gestionarii adecvate a lichiditatii din sistemul bancar. Totodata, CA al BNR a hotarat pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit”, mai mentioneaza comunicatul.

Documentul BNR precizeaza ca, prin deciziile adoptate, se urmareste ancorarea ferma a anticipatiilor inflationiste in vederea consolidarii perspectivelor de reluare a procesului de dezinflatie.

„In acest context, Consiliul de administratie al BNR reitereaza faptul ca reintrarea inflatiei pe o traiectorie descendenta si reluarea pe baze sustenabile a cresterii economice depind in mod decisiv de implementarea ferma si consecventa in cadrul mix-ului de politici macroeconomice a masurilor de consolidare fiscala, a reformelor structurale si de cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene”, mai scrie in comunicat.

Potrivit comunicatului, CA al BNR a decis mentinerea tintei de inflatie pentru anul 2012 la nivelul de 3 la suta plus minus un punct procentual. Totodata, CA al BNR a hotarat ca, incepand cu anul 2013, banca centrala sa adopte o tinta stationara de inflatie, situata la nivelul de 2,5 la suta plus minus un punct procentual.

„Tintele asumate urmeaza sa fie discutate cu guvernul. Trecerea la tinta stationara multianuala este o schimbare benefica, dar ambitioasa adusa cadrului de tintire directa a inflatiei, ce implica un angajament pe termen lung al politicii monetare fata de un obiectiv compatibil cu definitia de stabilitate a preturilor pe termen mediu in economia romaneasca”, mai scrie in comunicat.

„Aceasta are menirea de a asigura coborarea ratei inflatiei la un nivel compatibil cu criteriul de inflatie al Tratatului de la Maastricht si trecerea in final la etapa tintei continue de inflatie pe termen”, completeaza documentul BNR.