- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR despre OUG 50: Nu faceti o paralela intre banci si morala. Rolul lor este sa genereze profit

05 Oct, 15:00 • gecad.net
Intre business-urile bancare din Romania si morala nu trebuie facuta o paralela, pentru ca bancile au ca scop, in primul rand, crearea de profit, a spus marti Lucian Croitoru, consilier in cadrul BNR, referindu-se la discutiile generate de ordonanta privind creditele populatiei, care i-a determinat pe mai multi clienti sa apeleze la justitie.
BNR despre OUG 50: Nu faceti o paralela intre banci si morala. Rolul lor este sa genereze profit

Croitoru a raspuns la o intrebare venita din partea presei, care se referea la faptul ca bancile ar trebui sa respecte o anumita moralitate in conditiile in care acordul cu FMI a fost incheiat tocmai pentru a proteja cursul valutar si, prin acesta, bancile, care ar fi fost puternic afectate de o depreciere a leului fata de valute.

Croitoru a raspuns ca acordul incheiat de Romania nu a avut acest scop, ci castigarea stabilitatii pietelor si a increderii investitorilor straini.

„Fiecare trebuie sa fie responsabil pentru deciziile pe care le ia”, a mai spus Croitoru referitor la contractele de imprumut pe care clientii le incheie cu bancile.

Croitoru a spus ca bancile respecta un cod etic, dar a admis totusi ca sistemul bancar se confrunta cu o lipsa de transparenta, care are insa toate sansele sa dispara odata cu implementarea OUG 50/2010.

Croitoru a dat si un exemplu de imoralitate in relatia cu bancile. „Sa iei resurse pe care nu le poti returna ar fi imoral”, a spus Croitoru.