FINANTE-BANCI

Bodirca, UniCredit: Dobanzile la credite nu vor scadea semnificativ, costul riscului continua sa urce

27 noiembrie 2013, ora 23:16   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Lei7-mare.jpg
Dobanzile la credite nu vor scadea semnificativ in perioada urmatoare, din cauza unui cost al riscului semnificativ, pe fondul unei rate ridicate a creditelor neperformante, a declarat Daniela Bodirca, vicepresedinte UniCredit Tiriac Bank.

"Nu trebuie sa ne asteptam la scaderi spectaculoase din cauza costului riscului. Noi avem un cost al riscului semnificativ, suntem una dintre tarile cu cea mai mare rata a creditelor neperformante din Europa. Cred ca o sa mai vedem in perioada urmatoare o crestere a costului riscului. Sper sa vedem o aplatizare in trimestrul doi al anului viitor, dar pana atunci vad o crestere", a spus Bodirca.

Pe de alta parte, ea apreciaza ca perspectivele favorabile ale inflatiei creeaza premise pentru relaxare suplimentara a politicilor monetare.

"Ne asteptam in perioada urmatoare la relaxari atat in ceea ce priveste reducerea dobanzii cheie cat si scaderea ratelor rezervelor minime obligatorii. Ne asteptam la o revenire a creditarii anul viitor, la o dinamica anuala usor pozitiva, si cu precadere in a doua parte a anului viitor", a apreciat reprezentantul UniCredit Tiriac Bank, citat de Mediafax.Mai mult, Bodirca vede o trecere graduala a sistemului bancar spre creditarea in lei, in detrimentul celei in valuta.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat in sedinta din 5 noiembrie 2013 sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 4,00% pe an de la 4,25%, incepand cu data de 6 noiembrie.Decizia luata deBNRa fostanticipata de catre analistii financiar-bancari.

De asemenea, BNR a decis marti mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei (15%) si in valuta (20%) ale institutiilor de credit.

Citeste si:
Isarescu: Este in interesul bancilor comerciale sa coboare mai repede dobanzile la credite
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Vlad Ionescu a spus:
28/11/2013 15:59
Asta e o declaratie asa "ca sa ne aflam in treaba". Bancile au inteles sa recupereze de la clientii buni platnici existenti cat si de la noii clienti costurile intarzierilor si default-urilor din propiul portofoliu. Astfel au creat o povara financiara suplimentara in spinarea clientilor care isi plateau tot timpul la zi, determinandu-i pe multi dintre acestia sa intarzie sau chiar sa nu mai reuseasca deloc returnarea creditului. Si de aici s-a creat un cerc vicios - pe de-o parte aproape nimeni nu mai ia credit pca nu se califica sau nu doreste sa plateasca dobanzile enorme cerute, pe de alta parte cresc intarzierile si default-urile. Costul de risc al Romaniei de care vorbeste papagalul acesta (sau CDS-ul) este de 1.975 % (verificati CMA) iar dobanda BCE este de 0,75 % dc nu ma insel. Sunt de acord ca o banca are o gramada de costuri si ca trebuie sa si castige dar adunand cele 2 cifre obtinem o dobanda anuala de 2.725 (asta ar fi dobanda la care ia filiala din romania imprumut de la banca mama, desi stim cu totii ca de fapt nu prea se plateste CDS) si deci nu vad nici un motiv pentru care dobanda medie la creditele in euro nu ar trebui sa fie 5%, deci aproape dublu...
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 04 Iulie 2020, 01:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter