- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cardurile contactless, vedete in 2012? Vezi cati romani platesc „fara atingere”

08 Feb, 00:05 • adrian.mihaltianu
Cardurile contactless (fara atingere) au inceput sa devina mai cunoscute in Romania anul trecut, cand trei banci au anuntat lansarea unor astfel de produse. Institutiile financiare se asteapta ca aceste carduri sa fie "vedetele" pietei, tot mai multi romani urmand sa le utilizeze.
Cardurile contactless, vedete in 2012? Vezi cati romani platesc fara atingere

Aceste carduri se diferentiaza de celelalte instrumente electronice de plata prin faptul ca permit efectuarea tranzactiei prin simpla apropiere de un cititor. Astfel, posesorul nu este nevoit niciun moment sa le cedeze unui casier si nu trebuie sa mai introduca PIN-ul daca suma nu depaseste 100 lei.

Dupa realizarea unor tranzactii care insumeaza 150 de lei, este necesara insa confirmarea prin codul PIN, pentru a se preintampina eventuale fraude.

Conform estimarilor DailyBusiness.ro, [b]pe piata din Romania sunt deja aproximativ 100.000 de carduri contactless[/b].

Astfel, BRD a emis pana in prezent aproximativ 63.000 carduri de debit contactless sub sigla MasterCard, din care peste 30.000 carduri emise in parteneriat cu RATB, conform lui Ciprian Nicolae, director proiect, Directia Operatiuni Carduri Bancare, BRD-Groupe Societe Generale.

Contactati de DailyBusiness.ro, reprezentantii BCR nu au mentionat numarul cardurilor contactless din portofoliu, insa daca in primele trei luni de la lansarea din mai 2011 avea 10.000 de carduri de debit contactless, este posibil ca acum sa fi depasit 30.000 de carduri.

Totusi, Catalin Cretu, directorul general pe Romania al Visa Europe, sub sigla careia emite BCR cardurile contactless, a mentionat ca pe piata locala sunt zeci de mii de astfel de carduri Visa.

“In 2011 au fost lansate carduri contactless de catre bancile BCR, BRD si Citibank. Si alte banci vor intra pe aceasta zona si isi vor dezvolta retelele”, a declarat Catalin Cretu.

La randul sau, Citibank a lansat in octombrie cardul de credit contacless in parteneriat cu Vodafone.

Cretu considera ca platile contactless sunt la inceput in Romania, insa este posibil ca pana la sfarsitul acestui an sau anul viitor sa fie introduse [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/cand-vom-plati-cu-telefonul-mobil-daca-nu-anul-acesta-la-anul-73094/]primele plati cu telefonul mobil[/url], de la o persoana la alta.

“In 2012, mizam pe dezvoltarea cardurilor contactless in Romania, pe masura ce clientii institutiilor financiare partenere afla ce sunt aceste plati si ce avantaje concrete ar avea daca, in locul sau pe langa cardul lor obisnuit, ar folosi un astfel de produs”, a mentionat Denisa Mateescu, general manager pentru Romania si Regiunea Balcanilor, MasterCard Europe.

“Anul acesta, [b]platile contactless vor fi pe lista de prioritati a mai multor institutii financiare[/b] si sunt sanse reale sa mergem chiar un pas mai departe, catre plati cu telefonul mobil in Romania. Daca ele au fost testate in premiera de ING Bank si MasterCard, inca de acum 4 ani, in 2012 ne dorim ca platile cu telefonul mobil sa-si castige statutul de proiect de sine statator”, a adaugat Mateescu.

Potrivit Denisei Mateescu, cardurile contactless au reusit sa treaca inca din 2010 dincolo de stadiul de test si sa devina un segment de sine statator, iar anul trecut au “cucerit” noi segmente: transportul de suprafata din Bucuresti si alte cateva orase, printre care Sibiu, Constanta si Galati si stadioanele sportive.

Ea a facut referire la cardurile contactless lansate de BRD-GSG pe platforma MasterCard PayPass – solutia BRD Transport si cardurile de acces pe stadion, impreuna cu echipe de fotbal ca CFR Cluj sau Dinamo Bucuresti.

“Ne asteptam ca [b]si celelalte banci sa-si lanseze propriile programe de carduri contactless[/b], ceea ce este normal si benefic pentru dezvoltarea intregii piete si mai ales pentru consumatori”, a sublimiat Mateescu.

De aceeasi parere este si oficialul BRD.

“Vedem o dezvoltare continua a tehnologiei contactless pe piata romaneasca si implicit o crestere a numarului de carduri. Probabil anul 2012 va aduce si alti jucatori pe piata de emitere a cardurilor contactless”, a declarat Ciprian Nicolae.

El a adaugat ca BRD va mentine politica de promovare si extindere prin tehnologie contactless si in urmatoarea perioada.

“Aceasta tehnologie se va dezvolta foarte mult, avand in vedere tipologia generala a platilor efectuate de clienti. Daca ne uitam la structura platilor efectuate de un client, observam ca [b]peste 90% din acestea sunt de mica valoare[/b], ceea ce indica necesitatea promovarii tehnologiilor contactless”, a spus Nicolae.

[b]Ce banci au intrat pe acest segment[/b]

[b]Citibank[/b] a lansat in octombrie 2011 un card de credit contacless in parteneriat cu Vodafone. Cardul se adreseaza persoanelor care au un abonament de la operatorul de telefonie si care au venituri lunare de peste 1.500 de lei. Dobanda perceputa de banca este de 27,99%, iar perioada de gratie este de cel mult 54 de zile.

“Citi Vodafone Plus este un card de credit smart contactless, ce ofera clientilor Vodafone posibilitatea de a primi mai multe puncte de loialitate Vodafone la achizitia accesoriilor din magazinele Vodafone si online, precum si la folosirea simultana a mai multor servicii Vodafone: voce mobila si fixa, date mobile”, a precizat Kumar Ramachandran, director Departament Persoane Fizice, Citibank Romania.

El considera ca, la nivel mondial, s-au facut progrese semnificative in ceea ce priveste inovatia in domeniul platilor, iar aceasta tendinta continua.

“Noile tehologii de plata contactless au inceput sa apara si in Romania, insa piata cardurilor contactless va creste in ritmul cresterii apetitului consumatorilor pentru acest tip de produs bancar. Fara indoiala, [b]cardurile de credit contactless sporesc confortul efectuarii platilor[/b], oferind o mai mare rapiditate si siguranta a tranzactiei”, a adaugat Kumar Ramachandran.

[b]BRD – Group Societe Generale[/b] a anuntat in mai 2011 ca a incheiat un parteneriat cu RATB prin care clientii bancii pot plati cu cardul contactless transportul in mijloacele de transport. Astfel, banca estimeaza ca in urmatorii ani [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/brd-vrea-ca-majoritatea-clientilor-din-bucuresti-sa-detina-carduri-contactless-in-urmatorii-ani-62848/]majoritatea clientilor din Bucuresti vor utiliza cardurile contactless[/url].

Cardurile contactless vor putea fi incarcate cu abonamente pe una sau mai multe linii de transport ori pe toate liniile de transport in comun.

“BRD a implementat in 2011 pentru prima oara in Europa o solutie de plata a calatoriilor in transportul in comun. Orice posesor de card contactless, indiferent de emitentul cardului (national sau international) poate plati calatoria direct in mijloacele de transport”, a declarat Ciprian Nicolae, care a adaugat ca banca este in discutii avansate si cu alte regii de transport pentru implementarea solutiei “BRD Transport”.

De asemenea, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/bcr-vrea-ca-80-din-pos-urile-proprii-sa-fie-contactless-in-urmatorii-4-5-ani-62614/ ]BCR a lansat, in mai 2011, in parteneriat cu RATB[/url] un card de debit, contactless, prin care bucurestenii pot plati calatoriile cu mijloacele de transport in comun la aparatele de taxare electronica. Cardul este emis sub sigla Visa Electron.

Cardul poate fi incarcat si cu orice tip de abonament pentru transportul public din Bucuresti. De asemenea, cu el se pot face plati la toti comerciantii din tara si strainatate care accepta tehnologia contactless.

Si Garanti Bank a avut un proiect pilot in 2008, cand [url=http://www.garantibank.ro/ro/about_us/news/h_15.html]a lansat un card contactless[/url].