- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Care sunt concluziile dupa a cincea evaluare a delegatiei FMI in Romania

09 May, 13:12 • adrian.mihaltianu
Reprezentantii misiunii Fondului Monetar International (FMI) au prezentat miercuri concluziile vizitei in Romania. Astfel, s-au facut referiri atat la salariile din sectorul de stat si la deficitul bugetar, dar si la arierate, privatizarile companiilor de stat, pretul gazelor sau scaderea TVA.
Care sunt concluziile dupa a cincea evaluare a delegatiei FMI in Romania

Jeffrey Franks (foto), seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, a declarat miercuri, la conferinta de la finalul celei de-a cincea misiuni in Romania, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/franks-fmi-recuperarea-totala-a-salariilor-bugetarilor-se-va-realiza-anul-viitor-76397/]recuperarea totala a salariilor[/url] de la nivelul din iunie 2010 va fi posibila doar anul viitor, intrucat Guvernul a decis sa plateasca banii aferenti contributiilor retinute la pensii si nu poate majora salariile cu mai mult de 8%, in iunie.

El a subliniat ca cheltuielile cu fondul de salarii din sectorul public, in trecut o forta semnificativa de presiune, au scazut foarte mult.

Totusi, acesta a declarat ca politica viitoare in privinta salariilor va trebui regandita, daca in 2013 se va ajunge la o situatie in care conditiile economice sa devina dificile, conform [url= http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/120596-Jeffrey-FranksDaca-anul-viitor-ajungem-intro-situatie-dificila-va-trebui-regandita-politica-privind-salariile.html]Agerpres[/url].

„Daca este sa ajungem in 2013 la o situatie in care conditiile economice sa devina dificile, sigur ca va trebui sa regandim politica viitoare in privinta salariilor. Dar nu exista niste conditionalitati speciale, pana in acest moment, cu autoritatile privind cresterea salariilor. Ele vor merge mai departe in 2012, bugetul din 2013, si aceste cresteri vor avea loc in decembrie si se vor suporta din bugetul pe ianuarie anul viitor. Este un lucru care se poate face”, a explicat Franks.

Seful misiunii FMI considera ca, in actuala situatie europeana si in contextul apropiatelor alegeri, este „crucial” pentru [b]Romania sa continue reforma[/b].

„Va fi de o importanta cruciala ca Romania sa continue politicile de reforma, avand in vedere situatia actuala din Uniunea Europeana si alegerile care vor avea loc in tara”, a subliniat Franks.

In acelasi timp, Franks [b]nu recomanda reducerea TVA pe segmente[/b].

„Reducerea TVA pentru anumite sectoare sau produse nu are efecte benefice pentru consumatori, intrucat duce adeseori la evaziune, iar FMI nu incurajeaza, ca principiu, cotele diferentiate de TVA”, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, citat de [url= http://www.mediafax.ro/economic/franks-fmi-nu-recomanda-reducerea-tva-pe-segmente-duce-la-evaziune-si-nu-ajuta-consumatorii-9607924/]Mediafax[/url].

Declaratia vine dupa ce premierul Victor Ponta a declarat marti ca, impreuna cu ministrul Agriculturii, a inceput sa faca „toate presiunile” asupra ministrului de Finante, pentru introducerea incepand cu anul viitor a unei scheme in care 15% din TVA platita la alimente sa fie restituita producatorului care vinde in mod legal.

[b]Cresterea de preturi la gazele naturale pentru consumatorii casnici[/b] va incepe din a doua jumatate a anului 2013, pana in 2018, pentru a ajunge la media preturilor in Uniunea Europeana, a mai spus miercuri Jeffrey Franks.

„Am convenit asupra etapei viitoare de ajustare la gazele naturale. S-au facut eforturi pentru evitarea impovararii consumatorilor casnici vulnerabili prin implementarea treptata a schimbarilor si mecanisme de protectie a consumatorilor casnici. Sunt necesare ajustari pentru eficientizarea resurselor si pentru productia energetica, a productiei de gaze, posibila numai daca se va liberaliza in urmatorii ani”, a aratat el.

Potrivit [url= http://www.agerpres.ro/media/index.php/economic/item/120579-FMI-Pretul-gazelor-va-creste-incepand-din-a-doua-jumatate-a-anului-2013-pana-va-ajunge-la-media-UE.html]Agerpres[/url], Franks a adaugat ca ajustarea va incepe in a doua parte 2013 pana in 2018. „Vor exista masuri de protectie pentru consumatorii vulnerabili. Vrem ca pretul gazelor sa fi apropiat de pretul mediu din Europa, dar nu va ajunge la nivelul platit pentru importurile din Rusia”.

Franks a criticat faptul nu s-au facut progresele asteptate in instituirea unui [b]management privat la companiile publice de stat[/b]. El a spus ca pana la finalul anului autoritatile romane trebuie sa se concentreze asupra listarii pachetelor de actiuni de la cele 6 companii mari din energie si transporturi.

„Sunt sase companii – patru din cele mari energetice si doua din domeniul transporturilor. Actiunea trebuie finalizata pana la finalul anului. Urmeaza oferte publice pentru Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz si oferte publice la Tarom si CFR Marfa. Si la Oltchim dorim, dar ne concentram eforturile pe cele in care vom avea mai mari reusite”, a subliniat oficialul FMI.

De asemenea, Jeffrey Franks a mentionat ca [b]”Baietii destepti”[/b] care au contracte preferentiale cu Hidroelectrica [b]ar putea sa plateasca amenzi[/b] si sa ramburseze toate sumele de care au beneficiat daca ancheta Comisiei Europene stabileste ca aceste contracte au reprezentat ajutoare de stat.

Conform [url= http://www.mediafax.ro/economic/franks-baietii-destepti-risca-sa-platesca-toti-banii-inapoi-daca-ancheta-comisiei-europene-stabileste-ca-aceste-contracte-au-reprezentat-ajutoare-de-stat-9607959/]Mediafax[/url] El a aratat ca o parte dintre „baietii destepti” au fost de acord cu renegocierea contractelor, dar mai sunt unii care refuza sa semneze in noile conditii.

Franks a refuzat sa dea numele firmelor care nu sunt de acord cu renegocierea contractelor, dar a mentionat ca este in interesul acestora sa fie de acord cu propunerile facute de autoritati, pentru ca risca sa aiba pierderi mai mari daca ancheta CE va stabili ca a fost ajutor de stat.

Reprezentatul FMI a amintit si faptul ca [b]arieratele au continuat sa creasca[/b].

„Arieratele au inceput din nou sa creasca. Este o consecinta a presiunilor electorale legate de cheltuielile de capital. Este si o manifestare a excesului de cerere din sistemul sanitar care depaseste nivelul resurselor bugetare disponibile”, a spus Franks, citat de Agerpres, adaugand ca pentru a tine cheltuielile sub control este necesara o auditare si o monitorizare a bugetelor spitalelor. Durata platilor facturilor este foarte lunga si trebuie scurtata, potrivit directivelor UE.

„Romania a indeplinit toate tintele cantitative stabilite pentru a cincea evaluare, cu exceptia a doua cifre privind arieratele guvernamentale”, a declarat seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, precizand ca s-a ajuns la un acord cu autoritatile privind politicile viitoare.

El a precizat ca s-a cazut de acord ca [b]deficitul bugetar sa fie majorat de la 1,9% la 2,2%[/b], dar ca nu va fi de ajuns pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, fara un management mai bun al acestora.

O alta provocare pentru Romania este [b]atragerea fondurilor europene[/b]. „Guvernul trebuie sa isi continue investitiile, printr-o mai buna absorbtie a fondurilor europene, care a crescut la 7%, dar mai este cale lunga pana la indeplinirea tintei guvernului. Daca nu se accelereaza ritmul acordului, exista riscul major al dezangajarii in anul care vine. Ar fi o situatie nefericita”.

Jeffrey Franks, a afirmat ca [b]Fondul este multumit de angajamentul[/b] aratat de autoritatile de la Bucuresti fata de continuarea acordului cu FMI.

„Suntem incurajati de angajamentul puternic si sprijinul larg pe care l-a manifestat Romania pentru acest acord. Cu toate ca a existat o schimbare de guverne discutiile au continuat neintrerupt. Am ajuns la un acord in ceea ce priveste evaluarea in majoritatea tintelor propuse. Am convenit asupra politicilor necesare pentru ca reforma sa fie continuata”, a spua Franks, citat de Agerpres.

„Fata de ultima noastra vizita nu au existat modificari semnificative. Anticipam o [b]crestere economica de 1,5% in 2012[/b], in ciuda performantelor mai scazute ca urmare a intreruperilor cauzate de vremea rea in primul trimestru, ne asteptam la o absorbtie mai mare a fondurilor si la cresterea cererii, care sa sprijine cresterea pe parcursul anului”, a spus Jefrey Francks.

De asemenea, FMI estimeaza o [b]crestere a inflatiei[/b] in urmatoarele luni, dar perspectivele arata ca inflatia se va incadra in tintele stabilite de Banca Nationala.

Un capitol la care Romania s-a descurcat este sectorul bancar. Franks a precizat ca [b]bancile locale au supravietuit[/b] fara a fi nevoie de o interventie publica.

El a apreciat ca, si in conditiile unor provocari care raman in macroeconomie, sistemul bancar romanesc este bine capitalizat, are lichiditatile necesare. Au crescut creditele performante, ceea ce reflecta o stricta implementare a regulamentelor in domeniul bancar, dar din creditele neperformante au fost constituite rezervele necesare.

„Banca Nationala ramane vigilenta in rolul sau de supraveghetor si este pregatita sa apere sistemul de o eventuala contagiune din zona euro. Important este sa fie mentinut un nivel corespunzator al rezervelor in Trezorerie si al rezervei BNR”, a spus Jefrey Francks.

Aceasta a fost ultima misiune condusa de Jeffrey Franks, urmand ca, la cea de-a sasea evaluare, delegatia si negocierile sa fie conduse de [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/adio-franks-vine-vrijer-ce-misiune-va-avea-olandezul-in-romania-75516/ ]olandezul Erik de Vrijer[/url], care va prelua din vara functia de negociator-sef al FMI pentru Ro­mania.