- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cat mai pot \”trage de timp\” bancile mici in fata ofertelor de preluare?

21 May, 00:01 • gecad.net
Cel putin doua mari banci europene si-au declarat intentia de a face achizitii pe piata romaneasca. Cele mai probabile tinte de preluare, CEC, Banca Transilvania sau Banca Carpatica, nu si-au declarat inca intentia de a vinde, nehotararea acestora putand fi legata si de potentialul inca mare de crestere al afacerii oferit de piata romaneasca.
Cat mai pot \trage de timp\ bancile mici in fata ofertelor de preluare?

Cota de piata impresionanta pe care o detin primele 10 banci din sistem este in crestere de al an la an, ceea ce ingusteaza tot mai mult terenul controlat de institutiile mici de credit.

In opinia lui Wilson Balachandra, KPMG Partner, Financial Advisory Services, situatia ar trebui sa determine actorii mici sa recurga la fuzionare, sa cumpere sau sa fie achizitionati de alti jucatori din piata pentru a face fata competitiei.

Dintre bancile cu capital romanesc care ar putea constitui tinte de achizitie, Balachandra a mentionat CEC si Banca Comerciala Carpatica. Analistul KPMG este de parere ca CEC ar putea fi privatizata in aproximativ 2 ani, iar Banca Carpatica poate constitui o tinta de achizitie in 2008. Si alte banci, „in functie de situatia lor si de gradul de dezvoltare a sistemului”, ar putea fi vizate.

„Caracteristicile la care un cumparator este atent cand face o achizitie sunt stabilitatea financiara, managementul, reteaua teritoriala, potetialul de crestere, calitatea portofoliului de clienti, tendintele in dezvoltarea bancii de-a lungul anilor, previziuni pentru evolutia sa in anii urmatori, brandul si altele”, sustine Balachandra.

[quote=Eugen Radulescu, analist financiar ]Bancile ce sunt tinta de preluare inclina acum intre tentatia de a mai profita de cresterea afacerii si aceea de a vinde la un pret bun[/quote]
Odata cu lansarea campaniei de rebranding a CEC la inceputul lui mai, reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor declarau ca nu au in vedere vanzarea bancii in urmatorii ani.

Nici Banca Comerciala Carpatica nu si-a declarat intentia de a vinde, cel putin pentru acest an.

O alta institutie cu capital majoritar romanesc ce ar putea constitui tinta de preluare este Banca Transilvania. Conform unor surse din piata, anul trecut banca a primit cinci oferte de preluare, dar toate au fost refuzate.

Actionari ai bancii sustin ca banca nu se va vinde nici in 2008. Unul din membrii fondatori si actionar al bancii, Iosif Pop, nu a dorit sa precizeze daca anul acesta Banca Transilvania a primit oferte de preluare: „Desigur, cei interesati sa cumpere depun in permanenta oferte, dar tot ce pot spune este ca actionariatul BT si-a exprimat mereu rezerva de a vinde”.

O piedica in vanzarea bancii ar putea fi si prevederea din statut conform careia banca nu poate vinde unui singur cumparator mai mult de 5% din actiunile bancii, a explicat pentru DailyBusiness analistul financiar Eugen Radulescu.

Pana acum banca a „instrainat” 15% din actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, actionarii bancii decizand in adunare generala extraordinara sa faca in cazul acesta o exceptie de la statut.

Dincolo de prevederile statutare, Iosif Pop sustine ca este in interesul actionarilor sa pastreze o afacere care are inca un potential mare de dezvoltare. „Nu vad un motiv pentru care ar trebui vanduta o banca eficienta, iar personal as beneficia de dreptul de preemptiune in cazul in care BERD ar dori sa vanda pachetul de actiuni de la Banca Transilvania, asa incat actionariatul roman sa-si intareasca participatia”, a spus acesta.

Pe de alta parte, Iosif Pop a adaugat ca nu vede oportuna o vanzare, „cel putin nu in acest an”, in conditiile in care mediul bancar romanesc are inca un potential bun de crestere.

Legat de modul in care ar putea decurge fuziunile si achizitiile anul acesta pe piata locala, Iosif Pop considera ca procesul va fi „mult mai agresiv decat anul anterior. Bancile spaniole si portugheze nou intrate pe piata ar putea fi interesate de preluari, ca si cele germane, acestea din urma preferand de regula sa intre pe piete dupa ce lucrurile ce cristalizeaza, cum este cazul pietei locale acum”.

[quote=Iosif Pop, membru fondator Banca Transilvania]Marjele jucatorilor mici se reduc in fata avansului tot mai alert inregistrat de bancile mari[/quote]
In ceea ce priveste potentialii cumparatori, pana acum cel putin doua mari banci europene si-au declarat intentia de a face o achizitie pe piata locala.

Una dintre acestea este banca belgiala KBC, una dintre bancile care au licitat pentru BCR. KBC a intrat pe piata locala acum 2 ani, prin preluarea unui jucator de pe piata de leasing, Romstal Leasing si a anuntat in 2008 cu ocazia lansarii societatii de credite de consum pe piata locala ca este in continuare interesata de o achizitionare de client bancar.

Pe de alta parte, informatii din presa sustin ca banca spaniola la Caixa se afla in negocieri cu actionarul majoritar al Libra Bank, fondul american de investitii Broadhurst, pentru preluarea bancii, suma vehiculata fiind 70 de milioane de euro.

Odata cu venirea pe piata romaneasca, la Caixa anuntase ca, pentru a se putea extinde pe retail, este interesata de preluarea unei participatii in cadrul unei banci de mari dimensiuni sau de achizitia unei institutii de credit de dimensiuni mai mici, de pe piata locala.

Pasii unei achizitii pe piata bancara

Cumparatorul de pe piata bancara se adreseaza initial unei firme de consultanta cerand analizarea unei companii anume pe care o targeteaza sau poate cere un studiu de piata in vederea identificarii potentialelor tinte de preluare.

„Clientul poate de asemenea sa incline intre o achizitie si un greenfield si atunci sa ceara un studiu de piata pentru a vedea care dintre variante este cea mai oportuna”, explica Balachandra.

De regula, completeaza acesta, se incepe cu identificarea targetului, fixarea pretului, negocieri in vedere preluarii, analiza de tip due dilligence, negociere de pret. „De la declansarea procesului de achizitie pana la finalizare pot trece cateva luni sau chiar un an, deoarece fiecare nou stadiu poate fi inceput doar dupa finalizarea celui anterior”.