- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce avantaje are femeia antreprenor cand cere un credit

08 Mar, 12:33 • adrian.mihaltianu
Numarul companiilor care au femei in functii de conducere a crescut in perioada de criza financiara. Totusi, acest segment este putin exploatat de sistemul bancar, desi are un mare potential. Vezi ce pachete le ofera bancile si cate credite acceseaza femeile antreprenor.
Ce avantaje are femeia antreprenor cand cere un credit

Ramona Ivan, director executiv Directia Piete Financiare BCR, a declarat ca femeile antreprenor iau mai putine credite, dar platesc ratele la timp.

Ea a precizat ca pana acum bancile nu s-au focusat prea mult pe proiecte dedicate femeilor. „Este un domeniu de exploatat, cu un potential foate mare”.

Ivan a aratat ca 35% dintre IMM-urile din portofoliul BCR au in conducere femei, iar 11% sunt detinute exclusiv de femei. Cifrele sunt apropiate celor din Europa Centrala si de Est, unde 31-38% dintre afaceri au in conducere femei.

[b]Cate credite au luat femeile antreprenor[/b]

EximBank, una dintre bancile cu oferte speciale pentru femeile antreprenor, a acordat, din iunie 2009 pana in prezent, finantari pentru sustinerea unor proiecte de investitii de circa 10 milioane de lei.

„Semnalele primite din partea acestui segment de IMM-uri in ultima perioada arata un interes in crestere pentru produsul nostru specific”, au declarat reprezentantii EximBank.

Ei au adaugat ca valoarea maxima a finantarii care se poate acorda este de 100.000 de euro, echivalent in lei.

De asemenea, Garanti Bank a lansat in 2010 un pachet de finantare complex destinat femeilor antreprenor si companiilor conduse de acestea. De la lansarea pachetului, banca a atras in portofoliul sau 1.400 de companii care au femei actionari sau membri ai conducerii.

Pana in prezent, Garanti Bank a acordat imprumuturi in valoare de [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/credite-de-22-5-mil-euro-pentru-imm-uri-si-femei-antreprenor-74123/]peste 9 milioane de euro[/url] catre mai mult de 120 de IMM-uri detinute de catre femei.

„Valoarea medie a creditului este de 100.000 de euro”, a spus Maria Dumitru, commercial & SME banking manager, Garanti Bank.

Ambele banci vor sa sustina si in acest an cat mai multe femei antreprenor, insa vor urmari ca proiectele sa fie viabile din punct de vedere business si sa aiba potential de dezvoltare pe termen lung.

[b]Cum se deosebesc creditele dedicate femeilor antreprenor de cele obisnuite[/b]

La EximBank, creditul pentru femeia antreprenor este destinat IMM-urilor in care femeile sunt fie actionari majoritari, fie detin in acelasi timp calitatea de administrator si actionar minoritar si poate fi utilizat pentru investitii sau pentru activitatea curenta. Acest produs face parte din categoria finantarilor cu [b]dobanda subventionata[/b], care constituie ajutor de minimis (ajutor de stat permis in cadrul Uniunii Europene).

„Asadar, ceea ce diferentiaza acest produs de finantarile clasice pentru IMM-uri este dobanda cu 5 puncte procentuale sub cea a pietei, fixa pe toata durata creditarii (care poate ajunge pana la 5 ani in cazul proiectelor de investitii)”, au subliniat oficialii EximBank.

„Decizia EximBank de a include in portofoliu un produs dedicat femeilor de afaceri a avut la baza o serie de studii realizate de diverse institutii oficiale care au relevat faptul ca, in general,  afacerile initiate de femei au dimensiuni mai mici, se dezvolta mult mai rapid, dar exista o reticenta a institutiilor bancare in a acorda credite acestui segment”, au mai spus acestia.

La randul sau, Garanti Bank deruleaza in prezent o campanie care targeteaza companiile care au ca asociat sau administrator cel putin o femeie, indiferent de participatie, care isi deschid cont pana la data de 31 mai 2012.

In acest caz, comisioanele pentru plati in lei si euro vor fi reduse cu 50% in primele 3 luni de la deschiderea contului. De asemenea, banca nu percepe comision pentru acordarea creditului sau pentru emitearea a 2 carduri business, iar taxa de activare pentru Garanti Online este zero, a declarat Ioana Maria Dumitru, commercial & SME banking manager, Garanti Bank.

Ea a adaugat ca oferta care se adreseaza femeilor antreprenor cuprinde si Bonus Card cu oglinda, campanii dedicate, bonusuri speciale si mai multe rate fara dobanda.

[b]Ce afaceri conduc femeile[/b]

„Regasim femeile in afaceri mici, de familie, pe care le deschid pentru a fi aproape de familie. Dintre afacerile gestionate de femei, 46% sunt din domeniul comertului, iar 20% in zona de servicii – resurse umane, training, contabilitate, cosmetica si infrumusetare”, a declarat Melania Mirea, seful departamentului microintreprinderi si PFA din BCR.

Conform acesteia, numarul firmelor din Romania conduse de femei au crescut in ultimii cinci ani cu 12-15%.

„Probabil ca perioada aceasta de criza le-a facut pe femei sa se orienteze mai mult catre zona de anteprenoriat si sa gasesca alte solutii daca joburile pe care le aveau nu mai erau de perspectiva sau erau in zona de risc”, a subliniat Melania Mirea.

Tomasz Telma, director IFC pentru Europa si Asia Centrala, a mentionat ca [b]femeile joaca un rol esential in afaceri[/b] si au un impact direct asupra felului in care se dezvolta din punct de vedere economic o tara.

„Sprijinirea femeilor in sectorul privat romanesc are doua consecinte majore: pe de-o parte, intareste rolul femeilor in societate, iar pe de alta valorifica un potential neexploatat pentru dezvoltare”, a adaugat el.
[quote=Ramona Ivan, BCR]Femeile reprezinta parteneri buni pentru banci[/quote]
„Femeile din Romania au pus un accent foarte mare pe cariera fata de cele din Occident. Uitandu-ne in regiune, Romania are o deschidere mai mare catre promovarea femeilor”, a aratat Ramona Ivan, director executiv al directiei Institutii Financiare din cadrul BCR.

Ea a subliniat ca multe dintre femeile antreprenor au studii superioare in domeniul economic. „Cele mai multe intreprinzatoare au peste 35 de ani si au inceput o afacere pentru a deveni propriul stapan si pentru ca vor venituri mai mari”.

Femeile nu iau multe credite si nici pentru fondurile europene nu se ingramadesc.

Totusi, Ivan a spus ca sunt cateva proiecte detinute de femei finantate din fonduri UE, in domenii variate, precum agricultura – cresterea animalelor, ferme vegetale, dar si servicii, industrie, insa sunt prea putine. Situatia din Romania este asemanatoare cu cea din UE sau din alte zone. Femeile se indreapta mai ales spre domeniul serviciilor, restaurante, hoteluri, mai putin constructii, IT, comunicatii, transport.

Potrivit Ramonei Ivan, sub 10% dintre clientii BCR sunt femei antreprenor care au accesat fonduri europene.

[b]Prezenta femeilor in sistemul bancar[/b]

Andreei Voinea, directorul executiv al diviziei de resurse umane a BCR, a precizat ca 65-80% dintre angajatii din sistemul bancar din Romania sunt femei. La BCR, de exemplu, ponderea este de 77%.

Ea a spus ca multe femei din sistemul bancar isi doresc pozitii de management la nivelul 2-3, mai putin la cel senior.

„Din punct de vedere al resurselor umane, femeia aduce un tip de management diferit. Femeile sunt mai versatile, se adapteaza unor circumstante diferite. Femeile au dorinta de a construi, comparativ cu barbatii, care cauta sa castige. Ele sunt creative, empatice si mai accesibile din punct de vedere al comunicarii”, a subliniat Voinea.

BCR si-a propus sa lanseze, in perioada urmatoare, servicii dedicate femeilor, prin care sa se ofere atat surse de finantare a afacerilor detinute de aceste, cat si consultanta sau servicii conexe pentru familie, precum asigurari.

In Romania, statisticile arata ca sunt [b]peste 500.000 de femei antreprenor[/b], ceea ce reprezinta 34% dintre actionarii si asociatii firmelor autohtone.