- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce fac bancile ca sa-si vada rambursate creditele in euro

21 Jan, 00:01 • gecad.net
Amenintate de cresterea restantelor la imprumuturile in euro, pe fondul deprecierii din ultimul timp a leului, bancile au gasit modalitati pentru a inlesni debitorilor rambursarile, prin amanarea datei de scadenta sau posibilitatea transformarii creditelor din euro in lei, facilitati la care, de regula, clientii au acces in schimbul unor costuri suplimentare.
Ce fac bancile ca sa-si vada rambursate creditele in euro

Unele banci au propus insa si reduceri de costuri, de care pot beneficia clientii care s-au hotarat sa ramburseze integral creditul, prin anularea comisionului de rambursare in avans.

De la inceputul anului si pana in prezent leul s-a depreciat in raport cu euro cu aproximativ 7%. Scaderea din ultimele 3 saptamani se adauga deprecierilor masive suferite de leu in raport cu moneda europeana in ultimii doi ani.

Perioade de gratie, reesalonari, transformarea creditelor din euro in lei

Astfel, conform BRD-Soc Gen, atunci cand dificultatile de rambursare se datoreaza unei deteriorari de durata a situatiei financiare a clientului fata de momentul acordarii creditului, banca ii poate propune acestuia reesalonarea datoriei.

Oferta este valabila pentru toate tipurile de credite (de consum sau imobiliare), iar reesalonarea se face printr-un alt credit, in lei sau in moneda in care a fost initial contractat. Durata de reesalonare poate prelungi perioada de creditare initiala cu maximum 2 ani. In plus, clientul poate beneficia de o perioada de gratie la rata de maximum 12 luni (timp in care acesta plateste doar dobanzile si comisioanele).

Totodata, daca datoria lunara platita de client creste din cauza deprecierii monedei nationale in raport cu euro, la solicitarea clientului, banca poate aproba conversia creditelor de consum din euro pe produsele corespunzatoare in lei, comercializate la data conversiei, au mentionat reprezentantii BRD Soc Gen. Pentru a avea acces la aceasta facilitate, clientul nu trebuie sa fi inregistrat restante pentru creditul care se converteste.

Transformarea se realizeaza la cursul de schimb valutar stabilit de catre banca, valabil pentru ziua conversiei.

De asemenea, Banca Comerciala Romana ofera clientilor care se confrunta cu dificultati la rambursarea creditelor, din cauza deprecerii leului in raport cu euro, posibilitatea de a converti datoriile in moneda europeana in imprumuturi in lei.

La randul lor, clientii Piraeus Bank Romania isi pot transforma creditele in euro in imprumuturi in lei. In functie de situatia in care se afla clientul, se poate negocia cu banca si rescadentarea imprumutului.

In cazul bancii UniCredit Tiriac, clientii pot rescadenta imprumutul, prelungind perioada de rambursare cu perioada care s-a scurs de la aprobarea acestuia. Spre exemplu, un client care a luat un imprumut pe o perioada de maxim 30 de ani si a achitat deja rate timp de 2 ani, poate prelungi perioada ramasa, de 28 de ani, din nou pana la limita de 30.

Si clientii UniCredit Tiriac pot transforma creditele in euro in credite in lei. Cursul luat in calcul este cel valabil in ziua in care se face transformarea.

Credit Europe Bank lucreaza inca la facilitatile pe care le va acorda debitorilor cu probleme la rambursarea creditelor in valuta.

Conform unui reprezentant al bancii, noile conditii ar urma sa includa introducerea unei perioade de gratie ce ar putea urca pana la 3 ani, in cadrul careia debitorul sa nu trebuiasca sa achite dobanda sau comisionul aferent creditului, ci doar „principalul”, adica doar suma pe care o ramburseaza din imprumut.

In schimb, dobanda pe care clientul o va achita in perioada urmatoare perioadei de gratie va creste, cu 0,8 puncte procentuale, iar comisionul lunar se va dubla, a mentionat acesta. La Credit Europe Bank clientii nu au posibilitatea de a isi transforma creditele in euro in credite in lei.

Singura alternativa pe care o are la indemana clientul care doreste sa isi scada costul imprumutului este aceea de a si-l refinanta printr-un credit in franci sau euro. Cresterea de dobanzi din ultimul timp este posibil insa sa nu faca rentabila refinantarea.

Bancpost a anuntat recent ca permite rescadentarea imprumuturilor precum si plata in avans a imprumturilor.

Oficialii Libra Bank Romania au mentionat ca „pentru a veni in intampinarea unor posibile dificultati pe care clientii le-ar putea avea in viitor din cauza climatului economic, iau in calcul un eventual set de masuri de facilitare a restituirii creditelor de catre imprumutati. „La acest moment, nu putem preciza inca in ce constau acestea”, spun ei.

Desi cei mai afectati de ultimele evolutii de pe pietele financiare au fost debitorii in valuta, de facilitatile oferite de banci pot beneficia debitorii in orice moneda, cu conditia sa demonstreze ca situatia lor materiala s-a deteriorat intre timp.

Bancile nu acorda insa aceste facilitati fara costuri suplimentare. Banca Comerciala Romana ofera posibilitatea de a transforma creditele in euro in imprumuturi in lei, in schimbul unui comision de 0,5% din valoarea creditului la scadenta.

La UniCredit Tiriac clientul va trebui sa achite un comision de 1% pentru suma aflata la sold, acesta neputand fi mai mic de 50 de euro.

Apoi, clientul care transforma creditul din euro in unul in lei va fi in dezavantaj daca in viitor leul se va aprecia in raport cu moneda europeana. Debitorul va trebui sa achite contravaloarea in lei a datoriei catre banca, calculata intr-un moment in care leul era foarte slab.

In plus, marirea perioadei de rambursare inseamna oricum cresterea sumei totale rambursate catre banca, prin prelungirea perioadei in care clientul va avea de achitat dobanzi si comisioane.

Unele banci au recurs insa chiar la scaderea costurilor totale ale creditelor pentru a incuraja rambursarea imprumuturilor. Masura se adreseaza acelor clienti care doresc sa ramburseze in avans.

Astfel, Bancpost nu percepe, pana in aprilie, comision pentru plata in avans a imprumuturilor sau pentru rescadentarea acestora. La randul sau, Libra Bank nu percepe comision pentru rambursare anticipata in cazul anumitor credite, respectiv cele pentru profesii liberale.