FINANTE-BANCI

Ce impact bugetar ar avea cresterea salariilor si scaderea CAS

09 martie 2012, ora 13:01 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Lei0-mare.jpg
Presedintele Traian Basescu a anuntat recent ca salariile bugetarilor vor creste, iar premierul Traian Razvan Ungureanu a vorbit despre o eventuala reducere a contributiilor pentru asigurarile sociale (CAS). Ce impact vor avea aceste masuri asupra bugetului?

O crestere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de 2 miliarde de lei, pe jumatate de an, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.

Acesta a mai spus ca impactul unei eventuale scaderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.

Oficialul MFP a precizat ca analizeaza mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor doua masuri, insa acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru, conform Agerpres.

Bogdan Dragoi a mai spus ca Guvernul urmareste majorarea veniturilor populatiei, dar in limitele care permit finantarea acestei masuri in anii viitori si mentinand tinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel ca orice surplus va depinde de cresterea economica.El a aratat ca majorarea veniturilor poulatiei nu trebuie sa puna probleme in urmatorii ani, precizand ca este necesar ca aceasta sa fie insotita de o crestere economica stabila, sanatoasa, conform Mediafax.

"Nu vrem sa repetam ceea ce s-a intamplat in 2008, cand salariile si prestatiile sociale au crescut cu 50%", a afirmat Dragoi.

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri, in Parlament, ca masurile de austeritate luate in 2010 au prevenit un derapaj similar cu cel din Grecia, si ca trebuie gasite solutii pentru ca in jurul datei de 1 iunie sa fie reintregite salariile bugetarilor.

Anterior, premier Mihai Razvan Ungureanu a declarat ca Guvernul analizeaza o posibila reducere a contributiilor de asigurari sociale (CAS) intr-o marja cuprinsa intre 3-5% pentru angajati, poate si pentru angajatori. Masura depinde de situatia economica interna si externa.

Citeste si:

CAS mai mic, economie in crestere? Ce alte taxe ar putea sa mai scada

Realitate sau campanie electorala: De unde bani pentru cresterea salariilor?

Dragoi: Recesiunea tehnica este posibila dupa T1. Cresterea anuala ramane 1,5-2%
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 27 Septembrie 2020, 22:09
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter