FINANTE-BANCI

Ce masura adoptata in Romania ar putea fi copiata de UE

04 aprilie 2014, ora 12:58 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
cardd.jpg
Comisioanele pe care bancile le cer de la comercianti pentru a procesa platile cumparatorilor ar putea fi limitate, conform noilor reguli votate de Parlament joi. Masuri pentru a asigura si mai mult platile online, pentru a reduce costurile si a oferi mai multe optiuni utilizatorilor au fost adoptate intr-un vot separat in aceeasi zi.

Comisioanele la plata cu cardul ii costa pe comerciantii UE peste 10 miliarde de euro pe an, conform datelor Comisiei Europene. Aceste taxe nu sunt foarte clare pentru utilizatorii cardurilor, fiind si diferite de la un stat membru la altul, intrucat nu sunt fixate de lege, ci de autoritatile nationale in domeniul competitiei. Comerciantii sunt taxati pentru fiecare tranzactie cu cardul, adaugand aceste costuri la preturile bunurilor sau serviciilor pe care le vand.

Comisioanele: clare si limitate 

Comisioanele de serviciu sau de “interschimb” pe care le aplica bancile pentru a procesa tranzactiile efectuate in scheme de tipul Visa si MasterCard ar putea fi limitate la 0,3% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de credit si 7 eurocenti sau 0,2% din valoarea tranzactiei (suma mai mica), pentru cardurile de debit.Aceste limite s-ar putea aplica atat platilor interne, cat si celor transfrontaliere in UE si ar putea avea efect la un an dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari. in timp, comisioanele mai mici s-ar putea tranduce in preturi mai mici pentru utilizatorii de carduri. 

Siguranta platilor online

Regulile privind siguranta platilor online, votate de asemenea joi, ar putea fi actualizate pentru a tine pasul cu progresul tehnic, dezvoltarile pietei si numarul tot mai mare de plati efectuate online. Utilizatorii de astfel de servicii ar trebui sa primeasca un set uniform de informatii despre, de exemplu, toate comisioanele, termenele de executie, informatiile de contact si, acolo unde este cazul, ratele de schimb, care ar trebui exprimate clar.

Platile neautorizate ar putea fi rambursate in termen de 24 de ore de la notificare, iar clientii ar putea fi obligati sa suporte pierderi de pana la 50 de euro in cazul utilizarii ilegale a unor carduri sau echipamente de plata furate sau pierdute.

Costuri mai mici si mai multe optiuni pentru serviciile de plati

Un platitor care utilizeaza un cont online ar putea avea dreptul sa utilizeze programul sau echipamentele pentru plati puse la dispozitie de o terta parte autorizata, la alegerea sa, iar platile ar putea fi executate in numele sau de catre respectivul furnizor, fara taxe suplimentare pentru destinatarul platii.

Furnizorii de servicii de plati ar putea sa fie obligati sa faca publice, la cerere, costurile reale ale procesarii platilor. Mai mult, limitele pentru comisioanele pentru serviciul de plati ar trebui incluse in viitoarele reguli UE privind platile cu cardul si ar trebui sa fie aplicate indiferent de echipamentul specific prin care se efectueaza plata sau de modalitatea de executie.

Ce urmeaza

Parlamentul European a votat amendamentele sale la propunerea legislativa pentru a consolida ceea ce s-a facut pana acum, pentru a transmite urmatorului Parlament. Astfel, noii deputati alesi in mai vor putea decide sa nu inceapa de la zero, ci sa continue munca depusa in cursul prezentei legislaturi.

Proiectul de lege care prevede plafonarea platilor in numerar si limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile prin carduri in Romania a fost aprobat de Guvern si transmis Parlamentului spre adoptare, potrivit unor surse oficiale.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect prin care vor fi limitate comisioanele interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, dupa ce la finele lunii ianuarie masurile au fost propuse intr-un proiect de ordonanta de urgenta.  

Comisioanele de utilizare a cardurilor bancare sunt excesive, iar plafonarea de la 1-1,2% la 0,2-0,3% s-ar putea face mai devreme in Romania decat la nivel UE, a declarat luna trecuta Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 Aprilie 2019, 22:00
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter