- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce putem invata din greselile SUA si ce ne recomanda FMI

02 Aug, 00:07 • adrian.mihaltianu
Romania trebuie sa invete din greselile facute de Statele Unite ale Americii si totodata, sa continue reformele convenite cu Fondul Monetar International (FMI) si celelalte institutii financiare internationale, chiar daca pana acum a fost relativ ferita de "furtunile" de pe piata financiara din zona euro, spun analistii chestionati de DailyBusiness.ro.
Ce putem invata din greselile SUA si ce ne recomanda FMI

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, a trasat, luni, principalele directii pe care ar trebui sa se concentreze Guvernul Romaniei in perioada urmatoare. Astfel, continuarea reformei in sistemul sanitar, reducerea arieratelor statului, cresterea investitiilor, inclusiv prin absorbtia fondurilor europene si restructurarea si vanzarea companiilor de stat, [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ce-teme-pentru-acasa-a-primit-elevul-romania-de-la-profesorul-fmi-66082/]reprezinta directii prioritare[/url] pe care Romania ar trebui sa actioneze.

Va indeplini Romania aceste cerinte? Analistii par optimisti.

Analistul economic Bogdan Baltazar considera ca [b]directiile trasate de FMI vor fi indeplinite[/b] in perioada urmatoare. Potrivit acestuia, cerintele FMI se inscriu pe un trend pozitiv, care trebuie continuat.

La randul sau, Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul X-Trade Brokers, a declarat ca Romania a fost relativ ferita de ultimele furtuni de pe piata financiara initiate in zona euro in urma unei perceptii imbunatatite privind pozitia fiscala.

„Reformele trebuie continuate pentru a pastra aceasta imagine favorabila, reflectata si de nivelurile ‘domesticite’ ale instrumentelor CDS (instrumentele de tip credit default swap, n.r,)”, a mentionat Cazacu.

De asemenea, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a spus ca „Romania trebuie sa faca ce spun aceste acorduri cu Fondul Monetar International (FMI). Pe langa ce s-a discutat cu FMI, o prioritate este mentinerea echilibrului bugetar”.

„Exemple avem in Grecia, Irlanda, Spania sau Portugalia ca sa vedem ce se intampla in cazul unui dezechilibru bugetar”, a precizat Vasilescu.

[b]Sa invatam de la americani[/b]

„Trebuie sa invatam o lectie de la SUA, care a ajuns la un nivel maxim de indatorare”, a subliniat Adrian Vasilescu.

El a adaugat ca „noi am invatat o lectie si in anii 2009-2010, cand echilibrul bugetar s-a rupt, ceea ce a facut ca Romania sa ia masuri importante pentru a reface acest echilibru”. Printre aceste masuri se numara reducerea salariilor bugetare cu 25%, cresterea TVA de la 19% la 24%, disponibilizari in sectorul bugetar si altele.

„Trebuie sa fim atenti ca deficitul bugetar sa nu fie lasat sa o ia razna, iar datoria publica sa nu creasca. In prezent, datoria publica are o cota de 38% din produsul intern brut (PIB)”, a zis consilierul guvernatorului BNR.

El a adaugat ca aceasta cota are o limita maxima de 60% din PIB conform unei norme europene, insa nu trebuie ca actuala cota sa se majoreze.

„Lectia de la SUA: nu trebuie sa urcam cota datoriei”, a conchis Vasilescu.

[b]SUA risca sa intre in incapacitate de plata.[/b] Presedintele american, Barack Obama, a anuntat, duminica seara, [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/republicanii-si-democratii-americani-au-ajuns-la-o-intelegere-dupa-ce-au-dat-fiori-intregii-lumi-66017/]un acord intre liderii republicani si democrati din Congres[/url], care va permite Statelor Unite sa reduca deficitul si sa evite incetarea platilor.

Pe 2 august expira termenul limita pana la care Congresul american trebuie sa majoreze plafonul de indatorare, astfel incat SUA sa nu intre in incapacitate de plata. Daca legislativul nu va vota majorarea plafonului datoriei publice de la nivelul actual de 14.300 de miliarde de dolari (exact cat este valoarea PIB), atunci banca centrala a SUA, Fed, va incepe sa plateasca mai intai datoriile statului catre investitori, fiind astfel posibil ca Statele Unite sa ajunga in imposibilitatea de a plati pensiile si salariile.

[b]Fondurile europene, motor al cresterii sanatoase[/b]

„Investitiile cu finantare europeana ar putea fi motorul pentru un interval de crestere sanatoasa – cu conditia sa ne putem descurca cu obtinerea lor. Uniunea Europeana (UE) a observat ca avem dificultati, si pare dornica sa ne dea inca o mana de ajutor prin reducerea semnificativa a cofinantarii impuse partii romane”, a zis Claudiu Cazacu.

Romania aproape a triplat rata de absorbtie a instrumentelor structurale in ultimul an, ajungand de la sub 5% in iunie 2010 la peste 13% in prezent. In calculul acestei rate de absorbtie au fost incluse atat prefinantarile, cat si decontarile, potrivit lui Marius Radu, coordonator fonduri europene in cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Acesta a mentionat ca pentru un succes national, este nevoie [b]sa creasca ratele de absorbtie pe toate programele[/b], inclusiv cea aferenta POS-Transport, care momentan este la sub 3%, incluzand prefinantarile.

Totodata, Marius Radu a spus ca pentru a atrage mai multe fonduri este nevoie ca institutiile sa aloce personal suficient care sa elimine gatuirile in anumite tipuri de activitati unde solicitarile cresc semnificativ in perioade specifice, in timp ce verificarea cererilor de rambursare si efectuarea rambursarii aferente decontarilor sa se faca in termenul prevazut, maxim 90 de zile de la solutionarea eventualelor clarificari.

„In ultimul an, au fost adoptate o serie de masuri care sa creeze premise pentru cresterea ratei de absorbtie: posibilitatea aducerii in garantie a activelor din proiectele finantate din fonduri structurale in vederea obtinerii unui credit bancar pentru implementarea proiectului, introducerea scrisorii de confort la depunerea cererii de finantare. Efectele acestor masuri se vor vedea in special incepand cu anul 2012”, a mai zis oficialul UniCredit Tiriac Bank.

Romania beneficiaza in perioada 2007-2013 de fonduri europene de 19,213 miliarde de euro (79,22 miliarde de lei), iar pana in iunie 2011 au fost facute plati de 2,5 miliarde de euro, reprezentand circa 13,2% din total, din care 8,4% prefinantari si 4,8% finantari.

[b]Companiile de stat, conduse de manageri privati?[/b]

FMI a stabilit cu autoritatile romane un numar de [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/franks-nuclearelectrica-hidroelectrica-si-cfr-printre-companiile-care-vor-avea-management-privat-66117/]15 societati de stat care vor avea manageri privati[/url].

Intrebat daca vor fi mai eficiente companiile de stat daca vor avea manageri privati, Bogdan Baltazar a spus ca „in principal, da”, in conditiile in care „cresc posibilitatile de a recruta material uman mai bun”.

El a mai spus ca „este important si talentul celor care vor conduce societatile de stat” si a precizat ca aceste companii „merita o revenire”.

Totodata, Adrian Vasilescu a declarat ca societatile de stat de pe piata locala [url= https://www.dailybusiness.ro/stiri-companii/vasilescu-de-la-bnr-doreste-manageri-straini-la-companiile-de-stat-66099/]ar putea avea si manageri straini[/url], care vor urmari imbunatatirea rezultatelor financiare ale acestora.

In acelasi timp, Claudiu Cazacu a precizat ca reducerea arieratelor este un proiect dificil care trebuie sa aiba in vedere un management mai performant al unora dintre companiile de stat.