- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cele mai puternice banci locale in 2008

20 Mar, 00:02 • gecad.net
Anul trecut a adus schimbari majore in clasamentul bancilor dupa totalul activelor, cea mai importanta fiind intrarea in Top 3 a Volksbank Romania, care a sarit 5 pozitii in raport cu anul anterior. Primele 3 clasate controlau la finele anului trecut 40% din piata bancara autohtona, cu active de circa 33 mld. euro.
Cele mai puternice banci locale in 2008

Activele intregului sistem bancar au fost anul trecut de 79 miliarde de euro, in crestere cu 25% fata de 2007.

Un top dupa totalul activelor este greu de realizat, in conditiile in care bancile si-au raportat in acest an rezultatele financiare dupa standarde diferite de contabilitate, iar unele au prezentat doar date preliminare, asadar clasamentul trebuie considerat strict orientativ.

Primele doua banci din sistem, dupa valoarea totala a activelor, sunt Banca Comerciala Romana (BCR) si BRDSocGen, detasate net fata de restul clasatelor in top.

Astfel, BCR, liderul clasamentului, a inregistrat la finele anului anterior active de 16,03 miliarde euro, valoarea detinerilor fiind calculata conform standardelor IFRS.

Pe locul 2 s-a situat BRD SocGen, cu active de 12 miliarde de euro, potrivit rezultatelor preliminare.

2008 a adus o schimbare in topul primelor trei clasate. Astfel, in timp ce anii anteriori, ocupanta celei de-a treia pozitii a fost Raiffeisen Bank Romania, in 2008, pe acest loc a urcat Volksbank Romania, care a raportat o valoare neta a activelor de 5,3 miliarde de euro.

Banca a reusit un salt spectaculos, de 5 pozitii, in topul activelor, in conditiile in care la finele lui 2007, se afla locul 8 in acelasi clasament.

Pe locul 4 in 2008 s-a clasat Raiffeisen Bank Romania, care a inregistrat active de 4,65 miliarde de euro, valoare calculata conform standardelor IFRS.

Doua banci cu rezultate similare in 2008, care isi disputa locul 5, au fost UniCredit Tiriac si Banca Transilvania.

Unicredit a anuntat, potrivit standardelor IFRS, active de 17,5 miliarde de lei (4,39 miliarde euro, nivel calculat la cursul de schimb valabil ultima zi a lui 2008, respectiv 3,98 lei/euro). Banca Transilvania a raportat active de 17 miliarde lei, adica 4,27 miliarde de euro, conform rezultatelor preliminare.

CEC Bank si ING Bank Romania, doua banci care s-au situat in 2007 in top 10 bancar, au raportat pentru anul trecut active de 3,41 miliarde de euro, calculate potrivit standardelor romanesti de contabilitate, si, respectiv, 2,78 miliarde de euro. Cu ocazia prezentarilor rezultatelor financiare reprezentantii ING Bank au precizat ca, potrivit datelor pe care le detin si-au mentinut pozitia zece in top, pe care o ocupasera si in 2007.

In 2007, CEC a fost ocupanta locului 9 dupa total active.

Alpha Bank Romania, ocupanta pozitiei a saptea in top in 2008 nu a facut inca publica valoarea totala a activelor.

Bancpost, ocupanta locului 5 din topul pe anul trecut, nu a prezentat oficial rezultatele financiare. Datele care se cunosc la nivelul pietei indica faptul ca activele pe care banca elena EFG Eurobank (actionarul majoritar al Bancpost) le detine pe piata locala au cumulat anul anterior 6 miliarde de euro.

Tinand cont ca cea mai mare parte a acestora este de asteptat sa fie reprezentata de activele Bancpost, este foarte probabil ca banca sa se fi clasat pe o pozitie buna in topul primelor zece banci.

Pentru comparatie, vedeti topul bancilor dupa total active in 2007. Scaderea valorii in euro a activelor s-a produs pe fondul adancirii deprecierii leului. Cursul luat in calcul pentru realizarea topului in 2007 a fost de 3,61 lei/euro, in 2008 nivelul acestuia fiind de 3,98 lei/euro, valorile din ultimele zile de trazanctionare din anii respectivi.