- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cine a ajutat la cresterea economica de anul trecut

06 Mar, 10:29 • Redactia DailyBusiness
Cresterea economica de anul trecut, de 2,5%, a fost sustinuta in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%, a anuntat marti Institutul National de Statistica (INS).
Cine a ajutat la cresterea economica de anul trecut

Produsul intern brut estimat pentru 2011 a fost de 578,551 miliarde de lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 2,5% fata de anul 2010.

„Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din agricultura, silvicultura si pescuit (+11,3%), industrie (+5,0%) si activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (4,8%). Cresteri relativ mai reduse ale volumului de activitate s-au inregistrat in constructii (+2,7%) urmate de comert cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,2%)”, potrivit INS.

Din punctul de vedere al utilizarii produsului intern brut, in anul 2011 cererea interna a crescut cu 3,1 procente, comparativ cu anul 2010. Reducerea cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice (-3,5%) a fost compensata de majorarea cheltuielii pentru consum final a gospodariilor populatiei (+1,4%) astfel incat consumul final total s-a mentinut aproximativ constant in anul 2011, comparativ cu anul precedent.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 6,3 puncte procentuale.

Produsul intern brut estimat pentru  [b]trimestrul al patrulea[/b] – date ajustate sezonier –  a fost de 148,882 miliarde de lei preturi curente, in scadere – in termeni reali – cu 0,2% fata de T3 2011.

Ca serie bruta, PIB-ul a fost de 183,943 miliarde de lei preturi curente, in crestere in termeni reali cu 1,9% fata de T4 2010.

[b]Constructiile[/b] au fost ramura care a inregistrat una dintre cele mai mari cresteri a volumului de activitate cu 5,7%, urmata de agricultura, silvicultura si pescuit (+3,1%) si de industrie (+2%). Cresteri usoare ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in activitatile de informatii si comunicatii (+1,7%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (1,3%) urmata de comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,9%) si in tranzactiile imobiliare (+0,4%).

Pe ansamblul economiei, cea mai mare majorare au inregistrat-o in octombrie-decembrie activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatiile de produse de uz casnic si alte servicii (11,1%).

Reducerea volumului de activitate s-a inregistrat in administratie publica si aparare; invatamant; sanatate (-3,1%) precum si in activitatile de intermediere financiare si asigurari (-0,8%).

Din punctul de vedere al utilizarii PIB-ului, in trimestrul IV 2011 cererea interna a crescut cu 2,5 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2010. Consumul final total s-a majorat cu 1,4%, ca urmare a cresterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodariilor populatiei cu 2,8%. Cheltuiala pentru consum final a administratiilor publice s-a redus cu 3,9 procente.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 10,3 puncte procentuale.

[b]Un efect negativ[/b] asupra PIB l-a avut, in continuare, evolutia [b]exportului net[/b] ca urmare a cresterii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (+5,4%) comparativ cu cea a volumului exporturilor (+4%).