FINANTE-BANCI

Cine pe cine duce-n spinare? Germania, datorie de 140 de ori mai mare decat Cipru

07 mai 2013, ora 00:07, autor(i): Valentin Gros   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Germania.jpg
Stiti teoria cu "Germania cea harnica si productiva, nevoita sa sustina si tarile mai lenese, inglodate in datorii"? Aceasta "locomotiva a Uniunii Europene" are o datorie publica de peste 100 de ori mai mare decat Cipru, micul stat unde finantatorii mondiali vor sa impoziteze drastic depozitele bancare, ca masura anti-criza.

"Bazandu-se pe economia sa puternica, pe nivelul exporturilor si rata scazuta a somajului, Germania se vede pe sine drept unicul adult al Europei, responsabil sa adune laolalta fiii risipitori, pentru a mentine familia unita", se arata intr-un comentariu Reuters.

Analistii agentiei de presa noteaza ca unii dintre acesti "copii capriciosi" (Cipru, Grecia, Italia, Spania) mai maraie nemultumiti catre "mamica Germania".

Ca in orice familie, conflictul nu-i conflictcata vreme se mentine la stadiul vorbelor. Cand intra banii in joc, spiritele se incing."Cipru are probleme, s-a inglodat in datorii si trebuie sa-i aplicam o operatiune de resuscitare". Asa suna mesajul oficial, lansat in urma cu doua luni, de finantatorii mondiali Fondul Monetar International, Comisia Europeana, statele din zona euro, dintre care Germania este vioara intai.

Cipru urma sa primeasca un imprumut de 10 miliarde de euro. La schimb, trebuia sa taxeze depozitele bancare, cele mai mari de 100.000 de euro cu 9,9%, iar cele mai mici - cu 6,75%.

Intre timp, au avut loc mai multe serii de negocieri si s-a stabilit ca vor fi taxati numai deponentii cu peste 100.000 de euro. Deocamdata, nu se stie cu cat. Ei vor afla in luna septembriecu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc pragul de garantare. Banca centrala din Cipru anticipeaza un procent intre 37,5% si 60%. Potrivit unor declaratii ale oficialilor ciprioti, sumele de peste 100.000 de euro ar putea inregistra pierderi de pana la 80%.

Dar de ce tocmai Cipru? Se afla mica insula intr-o situatie atat de dramatica incat are nevoie de respiratie gura la gura? Sa o comparam, de exemplu, cu Germania, tara care, prin oficialii ei, se autotintuleaza "locomotiva Uniunii Europene" si anunta ca "s-a saturat sa tina in spinare" alte state membre, mai putin productive.

Cand vorbim de datoria publica a unei tari, specialistii in finante ne recomanda sa raportam obligatoriu la produsul intern brut, pentru ca o economie puternica va iesi mai usor din impas, are posibilitati crescute de a-si achita obligatiile financiare. Chiar si asa, vom observa, potrivit datelor Eurostat, ca datoria publica pe 2012 a Ciprului se ridica la 85,8% din PIB, in timp ce Germania se situeaza la un nivel nu cu mult mai mic, de 81,9%. Iar Marea Britanie, o alta tara socotita puternica, afiseaza o datorie publica mai mare, de 90% din PIB.

Dar de ce trebuie neaparat sa raportam la PIB? Intr-adevar, o masina mai mare duce mai multa marfa, dar odata impotmolita in sant, va fi mai greu de pornit. In fond, datoria publica inseamna bani de luat, deci creditorii asteapta sa le fie returnate acele sume. In caz contrar, dupa cum avertizeaza expertii recunoscuti la nivel international, pot aparea turbulente cu consecinte grave la nivel continental sau mondial.

Atunci, daca acele 15 miliarde de euro pe care le datoreaza Cipru ameninta sa arunce in aer sistemul financiar al Europei sau chiar al lumii, ce sa mai zicem de datoria publica a Germaniei, cifrata la 2.166 miliarde de euro (de peste 140 de ori mai mare)?

Daca luam in calcul populatiile (1 milion, respectiv 82 milioane de locuitori), vom constata o datorie publica de 15.000 de euro pe cap de cipriot si peste 26.000 de euro pe cap de neamt.

O echipa neinduplecata de tehnocrati a aplicat o pedeapsa fiscala salbatica CipruluiChristos Patsalides, oficial la Ministerul Finantelor din Cipru

Cipriotii au reactionat la acest tratament impus de finantatorii internationali, atat ca simpli cetateni cat si la nivel de autoritati.

Imediat dupa ce intentiile de taxare a depozitelor bancare au fost date publicitatii, populatia si-a manifestat dezacordul.

Un localnic a oprit un buldozer in fata unui sediu de banca, pentru a protesta impotriva masurilor anuntate, dupa cum se arata intr-un reportaj realizat de postul BBC.Si alti depunatori s-au aratat revoltati "Ne-au distrus. Situatia este inaccepatbila". "De ce vor sa ne ia banii? Am muncit o viata intreaga ca sa-i adunam. E nedrept", spuneau acestia.

Un oficial al Ministerului cipriot de Finante, Christos Patsalides, a asemanat tratamentul aplicat Ciprului de Germania si FMI cu "impuscarea unui porumbel cu o bomba atomica".El a afirmat ca astfel "a fost distrus un sistem economic functional" si a descris creditorii internationali ca "forte de ocupatie", carora nu le pasa de drepturile omului.

Culmea, dupa cum arata un sondaj al Bancii Centrale Europene (BCE), gospodariile din Germania sunt printre cele mai sarace din zona euro, cel putin pe hartie, cu o avere medie neta de 195.000 euro. Populatia din tarile din sudul Europei, precum Italia, Spania si Cipru, dar si Franta, are active mai mari.

Realitatea nu concorda totdeauna cu peisajul zugravit in declaratiile oficiale. Poate ca organismele finantatoare la nivel mondial ar trebui sa isi revizuiasca strategiile de imagine care insotesc masurile de austeritate sau de crestere a fiscalitatii propuse tarilor considerate vulnerabile.

Cititi si:
Comunism mondial: Ai bani in cont? Cum ai putea ramane fara 40% din ei
"Show-ul horror" din Cipru creeaza un precedent: Bancile vor putea bloca depozitele
Miza Cipru: FMI, UE si Banca Mondiala "isi umezesc putin ciocurile"
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
bobbyireland a spus:
07/05/2013 09:44
Comparatia este total anapoda-prosteasca si facuta de necunoscatori in domeniu! Este ca si cum ai zice ca este acelasi lucru intre cineva ce are datorie la banca de 10000 de euro dar salariu lunar de 1000 in comparatie cu cineva ce are datorie de doar 1000 de euro si salariu de 100 de euro... Chiar daca cel ce are doar 1000 de platit -( o suma de zece ori mai mica) sansele lui de a o plati sunt egale cu 0 deoarece dupa plata cheltuielilor nu mai raman bani de plata a ratei...Pe cand cel cu datorie de zece ori mai mare o va plati fluierand caci din salariul de 1000 el va cheltui 300-400 si va mai avea fara probleme bani de rata lunara si sa mearga in concediu sau excursie lunar...Salariul se poate compara in cazul statului respectiv cu veniturile obtinute din vanzarea productiei proprii.Sa mai spunem ca, creditarea bancara a statului sau firmelor germane este la cele mai mici dobanzi din UE si printre cele mai mici din lume-comparativ cu dobanzile cerute unei tari precum Cypru-aceasta tocmai din cauza competitivitatii reduse-a lipsei unei productii economice puternice cu vanzari la export-deci in final credibilitatii reduse in fata investitorilor straini...cel ce scrie reportajul daca ar fi fara loc de munca, fara casa, fara income serios ar fi imprumutat de catre banci sau prieteni stiind ca nu are de unde sa dea inapoi ? Situatia se schimba daca are salariu de 2500 de lire pe luna casa si masina+reputatie buna ...acelasi lucru e valabil in cazul statelor...
 
axl a spus:
07/05/2013 12:26
ai dreptate bobby...citind articolul exact acest comentariu vroiam sa-l fac...acum ca l-ai scris tu, nu mai e nevoie sa repet si eu acelasi lucru...
articole scrise de ne-economisti...ci doar de niste...hai sa le zicem ziaristi
 
dino a spus:
07/05/2013 13:14
Lasand la o parte cetatenii ciprioti sa nu uitam ca Cipru este un mic paradis fiscal pentru multe companii din Uniunea European?, n Cipru sunt mul?i bani ?inu?i la "ad?post", nu n?eleg de ce se omite acest detaliu.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 15 August 2022, 12:51
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter