FINANTE-BANCI

Ciorcila de la Banca Transilvania, achitat in dosarul de manipulare a pietei

04 iulie 2011, ora 12:53 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
horia.jpg
Tribunalul Bucuresti i-a achitat, luni, pe presedintele CA al Bancii Transilvania si ceilalti invinuiti in dosarul privind manipularea pietei de capital, in cazul modului de tranzactionare a actiunilor Bancii Transilvania, prin care s-a creat un prejudiciu in valoare de 13,5 milioane de euro.

Prin decizia pe care a luat-o, Tribunalul Bucuresti a decis schimbarea incadrarii juridice date de procurorul DIICOT in acest dosar, in cazul tuturor inculpatilor, respectiv Horia Ciorcila - presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Claudiu Eugen Iuliu Silaghi - fost vicepresedinte al Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Georgios Christofourou - director general al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania, Anastasios Isaakidis - angajat al Bank Of Cyprus - Public Company Limited - Sucursala Romania, Mirela Silaghi si Sergiu Dan Dascal.

"Am luat act de decizia favorabila in ceea ce ma priveste, pronuntata azi (luni, n.r) de Tribunalul Bucuresti in cauza privind presupusa manipulare a pietei de capital si apreciez ca, prin aceasta hotarare, normele legale au fost corect interpretate, adevarul fiind astfel restabilit. Inca de la inceput, intregul demers indreptat impotriva mea a fost o grava eroare si o mare nedreptate. Consider ca, prin demararea acestui caz, s-a incercat afectarea vietii, reputatiei si carierei mele. Am demonstrat in instanta ca acuzatiile formulate au fost pure speculatii, eu nefiind autorul si, implicit, nici beneficiarul tranzactiilor de care am fost invinuit, tranzactii, de altfel, absolut uzuale pe piata de capital", a declarat Ciorcila intr-un comunicat transmis de Banca Transilvania.

In baza noii infractiuni constatate in urma cercetarii judecatoresti, instanta a luat act de decesul lui Claudiu Silaghi la data de 21 martie si a dispus incetarea procesului penal fata de acesta, in baza articolului 10, alineatul 1, litera G din Codul de procedura penala, pentru infractiunile de manipulare a pietei de capital in forma continuata, utilizarea de informatii privilegiate in forma continuata si spalare de bani in forma continuata.Silaghi a fost acuzat ca a cumparat in perioada mai - decembrie a anului trecut, in numele soacrei sale, Doina Marioara Cojocaru, mai multe actiuni Banca Transilvania, folosindu-se de informatia potrivit careia Bank of Cyprus intentioneaza sa cumpere un pachet semnificativ de titluri ale bancii din Cluj-Napoca. Silaghi a vandut in data de 7 decembrie, tot in numele soacrei sale, toate actiunile pe care le avea, pentru 80,6 milioane lei, catre Bank of Cyprus.

Potrivit DIICOT, Horia Ciorcila a luat la cunostinta informatii privilegiate referitoare la intentia Bank of Cyprus de a achizitiona un pachet semnificativ de actiuni emise de Banca Transilvania, iar ulterior, in data de 7 decembrie 2009, folosind informatia privilegiata, a vandut in cadrul a doua tranzactii, prin intermediul societati off shore Dodworth Limited cu sediul in Cipru, (controlata personal) un numar total de 8.918.671 titluri TLV, in valoare totala de 21.404.762,52 lei, cumparatorului Bank of Cyprus.

Mirela Silaghi, sotia lui Claudiu Silaghi, a fost achitata in baza articolului 10, alineatul 1, litera d, pentru infractiunea de spalare de bani in forma continuata, iar Doina Marioara Cojocaru pentru infractiunea de complicitate la manipularea pietei de capital in forma continuata.

In baza articolului 10, alineatul 1, litera C, Tribunalul Bucuresti l-a achitat si pe Horia Ciorcila, pentru manipularea pietei de capital si pentru utilizarea de informatii privilegiate.

Georgios Christofourou si Anastasios Isaakidis au fost si ei achitati, in baza aceluiasi articol, pentru infractiunile mentionate, precum si Sergiu Dan Dascal si Radu Codrut Jurcovan.

Tribunalul Bucuresti a mai decis ridicarea totala a sechestrului asigurator instituit in acest dosar, printr-o ordonanta din 12 februarie 2010, de catre procurorii DIICOT de la Serviciu teritorial Cluj, asupra bunurilor mobile si imobile apartinand lui Claudiu si Mirela Silaghi, sechestru mentinut in parte printr-o incheiere din aprilie a tribunalului, pana la concurenta sumei de 4.610.297,87 lei asupra unui cont de la Banca Transilvania.

Totodata, Tribunalul a decis ridicarea sechestrului pe mai multe bunuri apartinand Mirelei Silaghi, respectiv de pe suma de 8.566,53 de lei, aflata intr-un cont al Bancii Transilvania, de pe 20 de titluri de stat aflate in custodia Bancii Transilvania, in valoare de doua milioane de euro, respectiv 8.257.400 de lei si de pe 622 de actiuni ale emitentului SC Constructii Napoca si 1.800 de actiuni la Banca Transilvania.

Instanta a mai dispus ridicarea in parte a sechestrului asigurator instituit prin ordonanta din 17 martie 2010 de procurorii clujeni asupra mai multor bunuri mobile si imobile apartinand lui Horia Ciorcila, cu exceptia a 7.941.204 actiuni ale emitentului SIF Banat Crisana, cu privire la care a mentinut masura sechestrului asigurator pana la concurenta sumei de 11.699.576,13 lei, calculata avand in vedere pretul de deschidere pe BVB de la data punerii in executare a hotararii.

Tribunalul a ridicat sechestrul asigurator si de pe bunurile mobile si imobile ale lui Georgios Christofourou si Anastasios Isaakidis.

Decizia de luni poate fi contestata cu apel, caz in care dosarul va ajunge la Curtea de Apel Bucuresti.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 12 August 2022, 22:58
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter