- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Citigroup si Bank of America au ascuns de investitori datorii de miliarde de dolari

27 May, 17:22 • Redactia DailyBusiness
Bancile americane Citigroup si Bank of America au ascuns "din eroare" de investitori, in ultimii trei ani, datorii de mai multe miliarde de dolari, intr-un mod similar celui utilizat de Lehman Brothers pentru a masca riscurile.
Citigroup si Bank of America au ascuns de investitori datorii de miliarde de dolari

Cele doua banci au raportat autoritatilor ca in ultimii trei ani au clasificat, uneori, din eroare, unele acorduri de rascumparare pe termen scurt (repo) ca fiind vanzari, cand aceastea ar fi trebuit catalogate ca imprumuturi. Desi clasificarile implica miliarde de dolari, ele au reprezentat sume mici pentru banci, potrivit Mediafax, care citeaza Wall Street Journal.

Astfel, Bank of America a clasificat gresit in ultimii trei ani tranzactii cu valori intre 570 milioane de dolari si 10,7 miliarde de dolari, reprezentand mai putin de 1% din valoarea totala a activelor. Citigroup a indicat ca a catalogat eronat tranzactii de 9,2 miliarde de dolari.

Recunoasterea erorilor intervine in contextul in care autoritatile au inceput sa ceara companiilor financiare informatii legate de tranzactiile „repo”. Bancile au, impreuna, active totale de peste 2.000 miliarde de dolari.

Lehman a utilizat acelasi procedeu pentru a cosmetiza balanta contabila inainte de a cere protectie sub legea falimentului in septembrie 2008, potrivit examinatorul desemnat pentru falimentul bancii, Anton Valukas. Strategia a ajutat compania sa mute active de 50 de miliarde de dolari de pe balanta contabila.