FINANTE-BANCI

Comisioane abuzive in Prima Casa? Decizie judecatoreasca neasteptata impotriva BRD

13 octombrie 2014, ora 15:12, autor(i): Madalina Pana   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
brd.jpg
Decizia unei instante din Romania obliga BRD sa returneze unei cliente circa 3.000 de euro, reprezentand comision de gestionare/ administrare perceput din octombrie 2009 intr-un contract Prima Casa. Desi nu este definitiva, sentinta creeaza un precedent periculos pentru a doua banca din sistem. Amanunte, in DailyBusiness.ro.

Judecatoria Sectorului 1 a dat castig de cauza unei cliente BRD intr-un proces privind comisioane abuzive dintr-un contract de credit Prima Casa. Sentinta, care nu este insa definitiva, obliga banca sa ii plateasca anumite sume de bani clientei.

Avocatul clientei, Codrut Avram, apreciaza ca aceasta sentinta este prima de acest gen din Romania impotriva BRD.

Prin aceasta sentinta, au fost constatate nule absolut clauzele privind comisionul de gestionare/administrare dintr-un contract incheiat in anul 2009, creditul fiind acordat in cadrul programului "Prima Casa".Banca a fost obligata sa returneze toate sumele incasate cu titlu de comision de gestionare/ administrare, din momentul incheierii contractului, sume la care se adauga dobanda legala. De asemenea, s-a dispus incetarea incasarii acestor sume pe viitor.

Avand in vedere numarul mare de contracte incheiate de catre consumatori cu aceasta banca, precum si al celor din cadrul programului „Prima Casa", hotararea pronuntata reprezinta un precedent extrem de important.         

Redam integral decizia instantei din 9 octombrie, ce poate fi atacata cu apel.

"Admite cererea. Constata nulitatea absoluta a clauzelor art. 8 alin. 1 pct. 1 din Conditiile particulare si art. 4.1 din Conditiile generale ale Contractului de credit nr. 726/16.10.2009. Obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de 2841,77 euro, reprezentand contravaloarea sumelor achitate de reclamanta cu titlul de comision de gestionare/administrare a creditului, aferent perioadei 16 octombrie 2009 - 4 iunie 2014, la plata sumelor achitate de reclamanta cu titlul de comision de gestionare/administrare ulterior datei de 04.04.2014, precum si la plata dobanzii legale aferente sumelor mentionate, calculate de la data achitarii sumelor de catre reclamanta si pana la data restituirii efective.

Obliga parata la plata catre reclamanta a sumei de 2.500 lei, cu titlul de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariul de avocat. Respinge, ca neintemeiata, cererea reclamantei de obligare a paratei la plata sumei de 200 lei, reprezentand cheltuieli de judecata constand in onorariu mediere. Cu drept de apel in termen de 30 zile de la comunicare".

Precedent de peste 20 de milioane de euro

Miza acestui proces depaseste suma de circa 3.000 de euro pe care banca este obligata sa o returneze clientei.

Anul trecut, BRD anunta ca a acordat pana in aprilie 2013 credite prin Prima Casa in valoare de peste 900 de milioane de euro, valoarea medie a unui credit fiind de 39.000 de euro. Astfel, BRD a acodat in medie peste 23.000 de credite prin Prima Casa din 2009 si pana la inceputul lunii aprilie 2013.

Numarul contractelor care ar cuprinde acest comision ar fi insa mai mic, avand in vedere ca din 2012 banca nu l-ar mai fi inclus in noile contracte Prima Casa.

Potrivit unei petitii formulate in august 2012 pentru "Eliminare comision lunar de gestiune - credit Prima Casa BRD", banca nu ar mai percepe acest comision in contractele Prima Casa incheiate din 2012 incoace. 

"Solicit ca acel comision lunar de gestiune a creditului de 0.1% din sold sa fie zero. In prezent acel comision nu se mai plateste la creditele Prima Casa incheiate recent. La Prima Casa 1 - comisionul este de ~56 EUR la un credit contractat de 57.000 EUR", spune Mirela Apostol, autoarea petitiei.

Daca cei peste 10.000 de clienti care au luat credite prin Prima Casa de la BRD inainte de 2012 ar obtine in instanta returnarea a cel putin 2.000 de euro reprezentand comision de gestionare/ administrare a creditului, rezulta ca banca ar trebui sa plateasca peste 20 de milioane de euro, potrivit calculelor DailyBusiness.ro.

BRD este banca din Romania care a aprobat in iulie 2009 primul credit prin Programul Prima Casa.

Reactia BRD

"In primul rand, subliniem ca decizia este una recent pronuntata, iar pana in prezent motivarea instantei nu a fost facuta publica, deci nu putem cunoaste argumentele legale avute in vedere de instanta.

Remarcam insa ca in cererea de chemare in judecata niciunul din argumentele invocate nu s-a intemeiat pe prevederile legislatiei specifice Programului Prima Casa, aplicabile in speta si care trebuie luate in considerare la analiza unei asemenea cereri.

Dorim sa precizam ca Banca a respectat reglementarile legale incidente in cazul creditelor acordate in cadrul Programului, astfel cum reiese din cele de mai jos.

In cazul acestui credit, textul legal incident este art. 2 alin. b) din Anexa nr. 2 a HG nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa", forma in vigoare in 2009, din care se poate observa ca, pe de o parte acesta reglementeaza in mod expres valoarea costurilor pe care finantatorii le pot percepe in cazul creditelor Prima Casa, iar pe de alta parte remarcam ca, spre deosebire de alte acte normative in materia protectiei consumatorilor, acesta nu enumera limitativ tipul de comisioane pe care creditorii au dreptul sa le perceapa:

Art. 2 “Criteriile de eligibilitate pentru finantatorii care acorda credite garantate pentru achizitionarea unei locuinte finalizate in cadrul programului sunt urmatoarele: […] b) costul total al finantarilor acordate in cadrul programului se compune din: - rata dobanzii EURIBOR la 3 luni plus o marja de maximum 4,00 % pe an pentru creditele in euro si ROBOR la 3 luni plus o marja de maximum 2,50 % pe an pentru creditele in lei; marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator. »

Asadar, in dosarul analizat de instanta, BRD a respectat cerintele legale specifice, costul total al creditului, compus din marja de dobanda si comisioane, incadrandu-se in limita stabilita in textul mentionat mai sus.

Totodata, BRD a respectat si obligatia stabilita prin art. 2 lit. c) a aceluiasi act normativ, si anume de a mentiona in mod distinct in contractul de credit nivelul dobanzii, valoarea si tipul comisioanelor aferente, in scopul unei corecte si transparente informari a beneficiarilor Programului: « c) finantatorii au obligatia prevederii exprese in contractele de credit a costurilor cu dobanda exprimata in raport cu EURIBOR/ROBOR la 3 luni si separat a costurilor cu comisioanele. »

Mai mult, cu toate ca, potrivit art. 2 lit. i) din OUG nr. 50/2010, creditelor Prima Casa nu le sunt aplicabile prevederile Ordonantei, precizam ca perceperea comisionului de administrare credit este permisa in mod expres chiar si de OUG nr. 50/2010, iar in art. 36 alin. 3 insuri legiuitorul detaliaza activitatile care justifica acest comision:

Art. 36 « (1) Pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatie in cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor si, dupa caz, dobanda penalizatoare, alte costuri percepute de terti, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor. (3) Comisionul de administrare se percepe pentru monitorizarea/ inregistrarea/efectuarea de operatiuni de catre creditor in scopul utilizarii/rambursarii creditului acordat consumatorului. in cazul in care acest comision se calculeaza ca procent, acesta va fi aplicat la soldul curent al creditului. »

Vom urmari cu interes motivarea instantei, fiind foarte important sa ne asiguram ca s-a tinut cont, in mod corect, de actele normative aplicabile creditelor Prima Casa si particularitatile referitoare la costurile aplicabile acestui tip de credite, in cazul carora exista conditii diferite si derogatorii de la prevederile legale generale din materia protectiei consumatorilor."
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
MIHAI MARGOI a spus:
13/10/2014 18:12
ce comision urias ! cita nemernicie pe aceste banci!
si BNR tace,...noroc cu ANPC !
 
http://concediere.wordpress.com/ a spus:
13/10/2014 20:11
Va fi un precedent, daca BRD nu va ataca decizia, iar decizia va ramane la fel, ceea ma indoiesc..
 
zab costi a spus:
14/10/2014 07:35
Am si eu un astfel de credit cei de la ANPC au spus ca e perfect legal ...tot la brd comision 40 euro. ..o sa iau legatura cu domnul avram..multimim pt articol
 
bandi mishi a spus:
24/10/2015 10:53
Are cineva vesti despre acest caz?
Se stie numarul de dosar al procesului?
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 20 Iunie 2019, 12:54
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter