- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Confiscarea averilor, o afacere cu multe necunoscute. Pe cine va ancheta Fiscul?

21 Jul, 00:07 • razvan.codorean
Romania a ajuns singura tara din Uniunea Europeana care nu a reglementat confiscarea averilor dobandite ilicit. Observand faptul ca autoritatile de la Bucuresti dezbat de zor problema fara sa ia nicio decizie, Comisia Europeana a tras un nou semnal de alarma si a cerut, miercuri, Romaniei sa gaseasca o solutie cat mai repede. Vor reusi politicienii sa treaca peste interese si, de la "gargara anticoruptie" sa ajunga la fapte concrete? Vezi ce spun analistii.
Confiscarea averilor, o afacere cu multe necunoscute. Pe cine va ancheta Fiscul?

„Lupta anticoruptie trebuie sa fie o prioritate si sa fie coordonata cu ajutorul unei noi strategii anti-coruptie robusta”, a declarat Marc Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene. Vedeti declaratia acestuia in clipul de mai jos.
[dbvideo=690]

Cum de a ajuns Executivul de la Bruxelles sa lanseze astfel de mesaje categorice? „[b]Pentru ca nu mai are incredere in autoritatile de la Bucuresti[/b]”, afirma analistul Ilie Serbanescu. „O scalda, de luni de zile, cu necesitatea confiscarii averilor ilicite, fara insa sa ia nicio masura”, a declarat acesta.

Asta in timp ce dosarele de coruptie treneaza, iar unele au ajuns sa se prescrie. Altfel spus, cei anchetati au scapat basma curata.

„Sanctiunile aplicate ca urmare a constatarilor facute de Agentia Nationala de Integritate sunt putine la numar”, noteaza raportul Comisiei Europene, precizand ca dintr-un total de 82 de decizii de incompatibilitate confirmate de instante, comisiile disciplinare au aplicat sanctiuni in doar 14 cazuri, din care 5 au fost demiteri, iar 5 – simple avertismente!

Potrivit raportului, „cele mai multe hotarari ale instantelor privind cazurile de conflict de interese in domeniul achizitiilor publice sunt pronuntate, in general, prea tarziu”.

[b]Politicienii, lobby-istii si cercurile de interese[/b]

Traian Basescu a spus, miercuri, in conferinta de presa de la Cotroceni, ca Guvernul si-a facut lectiile, odata cu aprobarea proiectului de lege privind [url=http://www.legestart.ro/stire-Proiect-lege-modificarea-completarea-Codului-penal-Legii-286-2009-Codul-penal-2755.htm]modificarea si completarea Codului penal si a Legii 286/2009 privind Codul penal[/url].

Acum ar fi randul Parlamentului sa il aprobe, iar apoi legea ar urma sa fie pusa in practica. Cu alte cuvinte, [b]din toamna am putea asista la primele anchete oficiale[/b].

“Ar fi o minune sa vedem asta, dar ma indoiesc”, a declarat analistul Cristian Dinulescu.  “Daca priviti in urma in ultimii 2 ani, o sa vedeti ca politicienii au scaldat-o cu necesitatea modificarii Constitutiei in sensul eliminarii caracterului licit al dobandirii averii. Orice absolvent de Drept le putea spune foarte clar ca o asemenea decizie era imposibila, pentru ca incalca prezumtia de nevinovatie. A trebuit sa vina Curtea Constitutionala sa le spuna asta. O stiau si ei, de la inceput, insa cine avea interesul sa reglementeze problema?”, a declarat analistul.

Dupa decizia Curtii, Guvernul a aprobat un proiect de lege care aduce modificari Codului Penal si da posibilitatea statului sa confiste averea unde nu sunt dovezi ca aceasta a fost dobandita prin mijloace corecte. Pentru a ocoli decizia CCR, Ministerul Justitiei a gasit o solutie pe cat de simpla, pe atat de eficienta, dovada ca nu era nici pe departe nevoie de modificarea legii supreme.

Practic, legea spune ca toate persoanele pentru care exista dovezi privind savarsirea unei infractiuni pentru care legea aplica o pedeapsa mai mare de 5 ani vor intra in colimatorul Fiscului si va trebui sa probeze modul in care a facut avere. Simplu si la obiect.

Vor adopta insa senatorii si deputatii aceasta lege?

In momentul de fata, in Parlament avem doua proiecte, unul al Guvernului sl altul realizat de Opozitie. Analistii spun ca, avand in vedere ca ambele lovesc in interesele politicienilor si al grupurilor de interese pe care le reprezinta, nu este exclus sa asistam, din nou, la o tergiversare, asta mai cu seama ca 2012 este an electoral.

„Vom vedea, probabil, din nou, aceiasi clasica metoda de a ingropa legile in sertar”, spune analistul politic Daniel Popescu.

„Chiar daca, la prima vedere, politicienii par a fi in tabere antagonice, cand e vorba de propriul interes, actioneaza impreuna. Sa nu uitam ca 2012 este an electoral, iar daca legea va intra in vigoare, ar putea lovi in plin o serie de politicieni, dar si sponsori de partid. Asta in teorie, pentru ca in Romania, [b]n-am vazut inca vreun mare corupt condamnat sau vreun afacerist de miliarde ramas fara avere[/b]”, a mai spus acesta.

Tocmai asta reclama Comisia Europeana. Ca in Romania se face mult zgomot, fara rezultate concrete.

Va reusi Bruxelles-ul sa schimbe lucrurile la Bucuresti? Ramane de vazut. Cert este ca prin conditionarea aderarii la Schengen de rezolvarea problemei coruptiei, s-a facut un pas inainte. Mai exista o posibilitate. Daca nu vom lua masuri, am putea ramane si fara fondurile europene.