- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Consultantii austrieci contrazic Guvernul, FMI si BERD: Romania nu va avea crestere economica in 2011

26 Jan, 00:01 • gecad.net
Cresterea economica de 1,5% prognozata de guvernanti si FMI este prea ambitioasa, considera Rene Schob, partener in cadrul firmei de consultanta fiscala LeitnerLeitner, care crede ca PIB-ul va scadea si in acest an, iar Romania nu va atinge tinta de deficit bugetar.
Consultantii austrieci contrazic Guvernul, FMI si BERD: Romania nu va avea crestere economica in 2011

„Romania nu a luat decizii gresite in perioada crizei, dar a reactionat foarte tarziu, ceea ce a semnalat de altfel si Jeffrey Franks, seful delegatiei Fondului Monetar International in Romania, ceea ce va prelungi criza. De aceea, nu cred ca vom vedea crestere in acest an in Romania, ci poate doar o usoara revenire catre finalul anului”, a declarat Rene Schob marti pentru DailyBusiness.ro.

Totodata, din aceasta cauza, bugetul va avea probleme „pentru ca, daca nu ai venituri, cum sa iti platesti datoriile?”. Schob crede ca statul nu va reusi sa se inscrie in tinta de deficit convenita cu FMI pentru 2011, de 4,4% din produsul intern brut (PIB).

Estimarile managerului LeinerLeitner le contrazic insa pe cele ale majoritatii analistilor fiscali, precum si estimarea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care preconizeaza ca in 2011 economia locala va creste fata de 2010.

In opinia lui Schob, „majorarea salariilor cu 15% pentru personalul bugetar este destul de ingrijoratoare, in conditiile in care statul gaseste foarte greu fonduri necesare pentru a isi acoperi cheltuielile bugetare. Or situatia bugetului este destul de precara acum, iar fara FMI nimic nu ar fi pe baze stabile”.

Potrivit lui Rene Schob, investitiile straine in Romania nu ar fi atins nici macar nivelul scazut de anul trecut (2,2 miliarde euro la sfarsitul lui noiembrie 2010 n.r.), daca Romania nu era intr-un acord cu FMI, care a functionat ca o garantie pentru investitori.

„Cred ca fara FMI nimeni nu ar fi venit in Romania in 2010. Investitorii s-ar fi temut de nivelul dobanzii, de evolutia leului, si nu cred ca ar fi venit . Cred ca semnarea si continuarea acordului cu FMI este cea mai buna decizie pe care au luat-o autoritatile romane in ultimii ani”, a mai spus Schob.

LeitnerLeitner este o firma austriaca, are o vechime de 50 de ani, si detine filiale in 8 tari si peste 700 de angajati. In Romania, firma este prezenta de 3 ani.

Investitiile firmelor austriece pe piata locala reprezinta 10 miliarde de euro, adica aproximativ 10% din produsul intern brut (PIB) local, potrivit estimarilor directiei comerciale a Ambasadei Austriei in Bucuresti. Cu cele 10 miliarde de euro plasate in Romania, Austria este tara cu cele mai mari investitii de la noi.