FINANTE-BANCI

Creditele in euro se scumpesc in 2009, insa raman preferate pentru ipotecare

27 noiembrie 2008, ora 00:01, autor(i): Raluca Florescu   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
credit-lei-euro-medie.jpg
Dobanzile la creditele in euro ar putea sa creasca in 2009, urmand sa se apropie de cele la creditele in lei, dar sunt sanse mici ca imprumuturile in moneda nationala sa devina majoritare la nivelul pietei bancare, fiind credite dificil de acordat pe termen lung, sustin bancile.
Exista premise pentru ca imprumuturile in lei sa devina preponderente la anul in sistemul bancar, dorinta exprimata de banca centrala? Totalul creditelor in lei era de 85,45 miliarde lei la sfarsitul lui septembrie, in timp ce creditele in valuta la sold reprezentau 109,7 miliarde lei. La nivelul creditelor de consum, creditele in lei si cele in euro detin volume aproximativ egale.

La finele lunii septembrie, 38 miliarde de lei erau creditele de consum acordate in moneda nationala, volumul total al creditelor pentru consum acordate in valuta fiind de 34,21 miliarde lei. Doar 1,6 miliarde lei reprezentau creditele pentru locuinta acordate in moneda romaneasca, in timp ce imprumuturile in valuta cu aceeasi destinatie reprezentau 17,55 miliarde lei.

Pentru ca imprumuturile in lei sa poata deveni majoritare, reprezentantii bancari sustin ca pe piata monetara ar trebui sa existe conditii pentru ca ponderea creditelor ipotecare acordate in moneda nationala sa creasca, deoarece pana in prezent 91,5% din imprumuturile din aceasta categorie sunt in valuta.Creditele ipotecare au insa, spre deosebire de cele de consum, scadente mult mai mari. Asadar, pentru a putea acorda credite pe termen lung in lei, bancherii ar avea nevoie de surse de refinantare care sa le alimenteze creditarea in lei pe termen lung. Or, in prezent, bancheri locali sustin ca le este foarte greu sa gaseasca aceste fonduri.

De regula, au declarat reprezentanti ai pietei, scadentele pentru care sunt oferite in prezent imprumuturile interbancare la lei sunt foarte mici, de 1-3 sau 6 luni, in conditiile in care un credit ipotecar se acorda pe o perioada de 30 ani.

De exemplu, daca o banca ia un credit de pe piata interbancara cu scadenta la 3 luni, pentru a finanta credite ipotecare pe perioada lunga, atunci in rastimp de trei luni banca trebuie sa gaseasca o alta refinantare cu care sa ramburseze creditul initial. Luand in calcul nivelul mare de fluctuatie al dobanzilor din ultimul timp de pe piata interbancara, banca poate fi pusa in situatia ca, pentru rambursarea primului credit, sa fie nevoita sa ia de pe piata interbancara un imprumut mult mai scump.

Insa, in momentul in care a fixat costul creditelor ipotecare oferite din prima sursa de refinantare, banca se poate sa nu fi luat in calcul scumpirea costului de refinantare, ceea ce ar pune institutia financiara in situatia de a iesi pe pierdere. In plus, daca ar lua in calcul aceasta majorare de cost la refinantare, si ar include-o sub forma unui cost de risc in pretul creditului, acest cost ar trebui sa fie foarte mare (daca tinem cont de frecventa cu care s-ar putea produce aceste majorari de cost si de fluctuatia mare de dobanzi de pe piata interbancara din ultimul timp), ceea ce ar face creditul nerentabil pentru client.

Opinia lui Mihai Bogza, presedintele Bancpost, este ca momentul in care creditarea in lei va deveni preponderenta in Romania "va veni cu atat mai curand cu cat bancile vor avea mai rapid acces la surse in lei ale caror scadente sa fie similare cu cele ale creditelor".

Scadentele oferite de creditorii europeni la refinantari in euro sunt pe termen scurt (pana la un an) sau mediu (2-3 ani), ceea ce este in avantajul bancilor locale.

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania, considera ca in 2009 nu se vor schimba ponderile creditelor in portofoliul bancilor, iar romanii se vor finanta in continuare in lei pentru imprumuturile de consum, si in euro pentru creditele ipotecare, pe termen lung.

Costul la client al creditelor in euro l-ar putea egala pe cel al imprumuturilor in lei

Cum este de asteptat insa sa evolueze costurile de refinantare ale bancilor in lei si euro si, in functie de acestea, dobanzile la credite? Alexandru Chidesciuc este de parere ca dobanzile la imprumuturile in euro vor urca in 2009, luand in calcul cresterea costurilor refinantarilor pentru banci. In prezent, dobanda la care se refinanteaza creditorii locali din zona euro a ajuns deja la 9-10%, a explicat el.

"Dobanda se compune din Euribor, acesteia adaugandu-i-se CDS (credit default swap - un derivat care evalueaza marja de risc a imprumutului), aflat acum la nivelul de 6 puncte procentuale, deci rezulta un total de peste 9%. Daca ne gandim ca este posibil sa se adauge aici si o prima de risc, de circa 1 p.p., atunci dobanzile la care se imprumuta bancile pot urca chiar si pana la 10%", considera Chidesciuc.

In conditiile cresterii costurilor creditelor in euro, vor ramane acestea, din punct de vedere al costurilor, in continuare mai avantajoase pentru romani? In mod sigur, sustine Alexandru Chidesciuc, chiar daca vor creste costurile la ambele tipuri de imprumuturi, dobanzile la creditele in euro vor fi in continuare mai mici decat cele ale creditelor in lei.

Opinia nu este impartasita de Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffesien Bank Romania. Acesta considera ca in conditiile in care refinantarile la euro ale bancilor se fac la dobanzi de 10%, costurile creditelor in lei si cele ale imprumuturilor in euro pot ajunge similare.

In plus, exista premise ca fluctuatiile de dobanzi pentru refinantarile in lei sa nu mai fie in viitor atat de mari ca in prezent, daca banca centrala ar deveni creditor net pentru sistemul bancar, pozitie de care a anuntat in ultimul timp ca se apropie cu pasi repezi. "Odata devenita creditor net pentru sistem, banca centrala va putea acorda bancilor credite la nivelul dobanzii de politica monetara, deci rolul dobanzii pe piata bancara va creste foarte mult, in functie de aceasta urmand sa se orienteze si dobanzile creditelor bancare in lei", a declarat recent Adrian Vasilescu, intr-un interviu acordat pentru DailyBusiness.ro.

Cei doi analisti si consilierul Adrian Vasilescu apreciaza insa ca accesul la refinantari in euro va fi mult mai dificil pentru banci pe viitor.

"E vorba de carenta de euro a bancilor europene care acordau credite bancilor locale", sustine Alexandru Chidesciuc. Opinia sa este impartasita si de Ionut Dumitru, care crede ca in 2009 va avea loc o incetinire puternica a creditului in valuta, din cauza faptului ca bancile nu vor mai avea acces la resurse in euro, in conditiile in care la nivel european institutiile creditoare se vor confrunta cu criza de lichidiatate.

In opinia lui Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, nici viteza de crestere a creditelor in lei nu va fi accelerata, din cauza dobanzilor mari a acestor impumuturi, in timp ce creditele in euro vor frana, din cazul limitarii accesului la refinantare asa incat repartizarea lei/valuta la credite ar putea ramane constanta in 2009.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
www.khris.ro a spus:
27/11/2008 09:00
Vom continua sa luam credite in EUR, avand in vedere ca, pe de o parte, DAE medie este cu cel putin 6-7% mai mica la EUR decat la RON, si pe de alta parte, privind pe termen lung, leul se va aprecia in comparatie cu EURO.

In plus, EURIBOR scade, deci si dobanzile la eur ar trebui sa scada.
 
MArtini a spus:
27/11/2008 09:51
In 2014 noi trecem la euro,eu iau un credit acum pe 25 de ani.Isarescu imi zice sa-l iau in lei ca e mai bine,e mai bine pana cand trecem la euro(eu asa zic)
 
YODA BLOG a spus:
27/11/2008 10:50
Si este foarte bine ca imprumutirile in lei sa fie predominante, iei creditul in moneda in care ai salariul, logic.
 
khris a spus:
28/11/2008 11:27
khris , iti spun ca unui prieten , ia articolul asta in serios. sa nu spui ca nu ai fost avertizat.
in principiu ai dreptate ref evaluare elemente de care dispui ( curs actual, euribor, politica bnr de a evita dolarizarea economomiei ) dar au aparut elemente noi.. puternice, care lipsesc din evaluarea ta.
practic este la fel de scump si pe lei si pe valuta: spre 20%.
ce sa alegi ? nici unul in perioada asta.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 28 Septembrie 2021, 09:47
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter