- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Cresterea economica din zona euro ar putea frana in 2011

29 Nov, 16:55 • Redactia DailyBusiness
Cresterea economica din zona euro ar putea incetini in 2011 la 1,5%, de la ritmul de 1,7% anticipat pentru acest an, intrucat masurile de austeritate bugetara afecteaza cererea de consum, iar ritmul lent de dezvoltare a economiei mondiale reduce exporturile, potrivit Comisiei Europene.
Cresterea economica din zona euro ar putea frana in 2011

Economia Germaniei ar putea avansa cu 3,7% in acest an, dar economiile Irlandei, Greciei si Spaniei vor continua sa se contracte, informeaza Mediafax, citand Bloomberg.

„Redresarea inregistreaza proteste, desi socul crizei mondiale inca umbreste economia. Nivelul de incertitudine privind perspectivele continua sa fie foarte ridicat”, a anuntat Comisia.

Irlanda a devenit duminica al doilea stat din zona euro care a primit ajutor financiar extern, guvernele incercand sa tina sub control criza datoriilor suverane care a urcat costul finantarii si a inrautatit perspectivele economice.

Cresterea economica va ramane fragila si inegala, dar va fi alimentata de Germania, se arata in raportul CE.

In Germania, PIB-ul va creste cu 2,2% in 2011, in Franta cu 1,6% in acest an si cel viitor, iar in Italia cu 1,1% in ambii ani.

Grecia si Portugalia vor fi singurele economii din zona euro care se vor contracte, in timp ce PIB-ul Irlandei va avansa cu 0,9%.

In Uniunea Europeana, CE anticipeaza un avans al PIB de circa 1,7% in 2010 si anul viitor, urmat de o crestere de 2,2% in 2012.