- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Croitoru, BNR: Companiile cresc salariile peste productivitate, ceea ce le costa la profit

16 Jun, 13:04 • gecad.net
Companiile cresc salariile angajatilor mult peste productivitate, ceea ce le diminueaza profitabilitatea, a declarat marti Lucian Croitoru (foto), consilier in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Croitoru, BNR: Companiile cresc salariile peste productivitate, ceea ce le costa la profit

Una din consecintele faptului ca salariile cresc peste productivitate ar putea fi cresterea inflatiei, a spus Croitoru.

El a mentionat ca in prezent, firmele nu au un comportament economic rational, si prefera sa astepte inainte de a recurge la concedieri, iar contractele de munca pe care le-au incheiat cu angajatii sunt semnate pe termen lung, la fel ca si contractele de preturi cu partenerii de afaceri, ceea ce nu le permite sa faca ajustari in functie de evolutia pietei.

Totodata, a mentionat Croitoru, companiile nu au apelat foarte mult la scaderi de salarii.

Cu toate acestea, evolutia economica din ultimul timp si evolutia viitoare a economiei, care in opinia reprezentantului BNR si-ar putea continua scaderea, ar putea determina firmele sa isi revizuiasca modelul de business.

In ultimul timp, a mentionat Croitoru, companiile au recurs la concedierea angajatilor „in exces”, adica a acelora care nu sunt foarte importanti pentru firma, si care aveau salarii mici.

Asa se explica, a mentionat consilierul BNR, faptul ca in ultimul timp s-a observat o crestere substatiala a salariului mediu, in conditiile in care cei luati in calcul la masuratoare sunt angajatii cu salarii mari, iar numarul total al salariatilor a scazut.