- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Croitoru (BNR) prevede ieftinirea a creditelor in euro: Costul riscului de tara ar putea reveni la anul la nivelul dinaintea crizei

20 Nov, 13:27 • Redactia DailyBusiness
Costul riscului de tara, care a crescut mult pe fondul crizei, si care este inclus in dobanzile pe care romanii le achita la creditele in euro, ar putea reveni la anul la nivelul de la inceputul lui 2008, a spus sambata Lucian Croitoru, consilier in cadrul Bancii Nationale (BNR).
Croitoru (BNR) prevede ieftinirea a creditelor in euro: Costul riscului de tara ar putea reveni la anul la nivelul dinaintea crizei

In prezent, credit default swap (costul riscului de tara) este de circa 4% pentru Romania, iar la inceputului 2008 acesta se situa la aproape 2%. Acest indicator variaza in functie de increderea pe care investitorii externi o au in economia locala.

O scadere a CDS ar conduce in mod normal la scaderea dobanzilor la creditele in euro si la diminuarea costului la care Romania are acces atunci cand se imprumuta.

Traian Basescu, presedintele Romaniei, a declarat joi, la TVR, ca Romania va trebui sa se imprumute pe piata, in jurul datei de 25 noiembrie, cu circa un miliard de euro pe trei ani, mentionand ca daca pentru acest credit se obtin dobanzi mai mici de 5% si va fi suprasubscris, inseamna ca tara noastra a redevenit credibila in ochii investitorilor.