- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

CSA: 4 asiguratori mari vor creste tarifele RCA cu pana la 15% anul viitor

18 Nov, 15:43 • Redactia DailyBusiness
Patru societati de asigurari, ce detin o treime din piata, au notificat CSA cu privire la tarifele de prima stabilite pentru 2011 aferente asigurarilor obligatorii RCA, care vor creste cu pana la 15% fata de anul 2010, a anuntat joi arbitrul asigurarilor.
CSA: 4 asiguratori mari vor creste tarifele RCA cu pana la 15% anul viitor

„Tarifele stabilite pentru gama medie de asigurati persoane fizice (care detin autoturisme avand capacitati cilindrice intre 1200 – 1600 cmc si varste intre aproximativ 30 si 50 ani) variaza, in medie, cu minus 5% pana la plus 15% fata de cele practicate pentru 2010″, se arata in comunicatul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

La aceste tarife afisate, asiguratorii si-au propus sa aplice o serie de coeficienti proprii de corectie, in functie de diverse criterii precum: regiune, localitate, varsta, plata integrala a primei, acordarea unui coeficient de campanie, asiguratii sunt bugetari sau someri etc. Prin aplicarea acestor corectii, la tarifele de prima afisate se poate ajunge la o reducere cumulata de pana la 25%.

„Este de asteptat sa primim notificari si de la alte societati de asigurare. Avand in vedere faptul ca notificarile deja primite provin de la societati care detin o treime din piata asigurarilor obligatorii RCA, este putin probabil ca celelalte companii sa aplice majorari semnificativ diferite de acestea„, a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

Datorita reglementarilor emise de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor referitoare la sistemul bonus-malus, societatile de asigurare sunt obligate ca, la tarifele rezultate dupa aplicarea coeficientilor proprii de corectie, sa acorde bonus persoanelor care nu au provocat accidente (adica sa reduca tariful de prima) sau, dupa caz, sa aplice malus persoanelor care au provocat daune (sa majoreze prima).

„Persoanele care au incheiat asigurarea RCA in 2010, pentru un an de zile, si nu au provocat accidente in 2009 stiu foarte bine ca au beneficiat de o reducere a tarifului de prima cu 10% ca urmare a aplicarii sistemului bonus-malus. Din datele primite de la societati rezulta faptul ca, pana acum, peste 90% din asiguratii RCA au primit bonus si ne asteptam ca acest procent sa nu se modifice semnificativ”, a precizat Toncescu.

Prin aplicarea sistemului bonus-malus, cei care nu au provocat accidente doi ani consecutivi, adica nici in 2009, dar nici in 2010, vor beneficia de un bonus si mai mare, respectiv de 20%, daca vor incheia asigurarea pe un an de zile.

Miercuri, au aparut in presa informatii potrivit carora tarifele RCA vor creste in 2011 cu 50% din cauza despagubirilor platite de asiguratori in acest an, mai mari comparativ cu anul trecut.