FINANTE-BANCI

Cum iesim din blocada bancherilor? Imprumutul "prin noi insine"

25 noiembrie 2011, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bani (2).jpg
Romania ar putea depasi fara probleme criza financiara de proportii care se profileaza, ca urmare a retragerii finantarilor bancilor straine, daca statul isi va face curaj si va lansa, din nou, obligatiuni pentru populatie si titluri de stat pe Bursa, afirma oamenii de afaceri, citati de DailyBusiness.ro.

ôDe ce ne plangem ca pleaca bancile straine din Romania, cand stiam de la inceput ca stau aici atata timp cat obtin profit, iar a doua zi isi pot face bagajele si sa plece catre destinatii mai profitabile?ö se intreaba Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

El crede ca presedintele Traian Basescu are dreptate atunci cand spune ca bancherii s-au folosit de Romania fara scrupule, insa considera ca trebuie sa ne asumam aceasta situatie. Cum? Sa declansam o politica de genul "Prin noi insine".

Parvan apreciaza ca intr-o economie ca a noastra, intr-o tara in care "lipsa de cultura financiara este crasa", bancherii au speculat si au castigat. "Situatia in care ne aflam se datoreaza lacomiei bancilor, insa nu trebuie sa stam cu mainile in san", afirma acesta.Omul de afaceri considera ca statul, daca va avea probleme de finantare, ar trebui sa lanseze pe Bursa emisiuni de titluri de stat pe 20-25 de ani.

ôAr impusca mai multi iepuri dintr-o data. Pe de o parte, ar face rost de bani, pentru ca fiind garantate, titlurile s-ar vinde bine. Pe de alta, ar scoate cu siguranta macar o parte din banii negrii care baltesc in Romaniaö, a explicat Parvan.

"Cine nu si-ar dori sa isi spele banii prin titluri de stat ? Apoi ar ajuta la relansarea bursei care este la pamant. Si nu in ultimul rand, poarte chiar cel mai important, ar obtine macar o parte din banii necesari care ar rupe dependenta de banii bancilor", a mai spus reprezentantul AOAR.

Ideea lui Parvan nu este noua. Analistii economici au prezentat-o pentru DailyBusiness.ro inca de anul trecut drept o alternativa viabila pentru iesirea Romaniei din criza financiara si reducerea dependentei de Fondul Monetar International (FMI).

Romania moderna s-a creat prin titluri de stat emise intre cele doua razboaie mondialeCristian Parvan, secretar general AOAR

Analistii economici spun ca, dincolo de lansarea unor titluri de stat pe Bursa, statul are si solutia de a se imprumuta de la populatie si firme.

"Nu inteleg de ce statul nu recurge la banii populatiei. Pana acum n-am facut altceva decat sa oferim profit pe tava bancilor. De ce nu cautam si alternative?", a declarat analistul economic Cristian Sima.

"Bancile sunt castigatoarele crizei. S-au protejat fata de imprumuturile neperformante, evita sa dea credite populatiei si firmelor, tin dobanzile sus si fac bani din afacerile cu statul. Iar guvernantii stiu de asta, ii protejeaza pe bancheri, iar Romania, daca tot se imprumuta, in loc sa o faca de la romani, o face de la straini, la costuri din ce in ce mai ridicate", declara, anul trecut, Cristian Sima.

Potrivit analistilor, solutia ar avea un triplu impact. Ar scoate la lumina o parte din banii de la ciorap, ar albi o parte din banii negri din economie si ar determina bancile sa caute alternative de business. Bancherii s-ar vedea nevoiti sa scada dobanzile, sa riste sa dea imprumuturi celor care au nevoie.

Are insa populatia banii de care statul are nevoie? Analistii spun ca am fi surprinsi sa aflam ca multi romani prefera sa tina banii acasa, decat sa ii duca la banca.

"Impozitarea dobanzilor la depozite, teama generala ca bancile ar putea avea probleme, in general frica legata de ziua de maine i-au facut pe multi romani sa revina la comportamentul de pe vremea lui Ceausescu, sa stranga bani la ciorap", a declarat profesorul de economie Radu Cristea.

"In plus, sa nu uitam ca aproape 40%, daca nu mai mult din economia romaneasca, isi desfasoara afacerile la negru. Astfel de emisiuni de titluri de stat pentru populatie ar putea spala o parte din acesti bani. Pana la urma, de ce sa nu incerci?", a aratat acesta.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), crede ca lansarea unor obligatiuni catre populatie ar putea fi o solutie buna.

"In primul rand, ar putea sa ofere dobanzi mai mici decat cer bancile. Pe de alta parte, 80% din imprumuturile de la banci sunt facute de catre stat, ceea ce a dus la blocarea creditarii pentru mediul privat. O asemenea abordare ar putea determina bancile sa reia creditarea", a precizat seful CNIPMMR.

Ar fi de preferat ca statul sa se imprumute cat mai putin. Dar daca tot o face, mai bine sa se ia banii de la romani, decat de la banciOvidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR

Ministerul Finantelor a suspendat emisiunile de certificate de trezorerie pentru populatie in ianuarie 2005. Din acel moment, statul a preferat sa se imprumute exclusiv de la banci.

Autoritatile au incercat, in acest fel, pe de o parte sa isi asigure o sursa sigura de finantare si pe de alta sa ofere bancilor un business stabil, pentru a le atrage in Romania.

Titlurile de stat reprezinta obligatiuni care atesta datoria publica si reprezinta imprumuturi ale statului in moneda nationala ori in valuta, pe termen scurt, mediu si lung care au un risc aproape egal cu zero.

Statul se imprumuta in prezent prin doua categorii de titluri, cele pe termen scurt si cele pe termen lung sau mediu, de tip benchmark. Cele pe termen scurt sunt certificate de trezorerie cu discount, cu scandenta pana la 1 an.

Certificatele de trezorerie cu discont sunt titluri de stat fara cupon de dobanda, care se cumpara de investitor la o valoare (pret) mai mica decat valoarea nominala, urmand ca la scadenta sa incaseze valoarea nominala.

Titlurile de stat pe termen mediu sau lung, de tip benchmark (de referinta) sunt obligatiuni de stat cu o scadenta de peste 1 an (3, 5 si 10 ani), vandute la valoarea nominala, cu discont sau prima si pentru care emitentul plateste anual dobanda (cupon), conform conditiilor din prospectul de emisiune.

In prezent, populatia si firmele pot cumpara titluri de stat prin intermediul bancilor si de pe Bursa, cu ajutorul caselor de brokeraj.

Primele tranzactii cu titluri de stat au fost incheiate in anul 1867. In perioada interbelica, statul folosea din plin obligatiunile catre populatie pentru a-si finanta cheltuielile. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, in 1948, statul a renuntat sa se mai imprumute de la populatie. Abia in 1999, Ministerul Finantelor a reluat acest tip de instrumente de finantare-economisire, insa le-a suspendat, din nou, in ianuarie 2005.

Din 2005 si pana azi, statul organizeaza periodic emisiuni cu titluri de stat, dar acestea nu mai sunt vandute direct catre populatie, ci catre banci.

Cititi si analiza De ce ataca Basescu bancile straine. Ce va face Guvernul daca "fug banii" din tara.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
CD a spus:
25/11/2011 09:57
Exista mai multe motive serioase pentru care un astfel de demers risca sa aiba putin succes, circumscrise frazei -- imi tin banii la saltea pentru ca n-am incredere in banci si voi imi cereti sa am incredere in stat? In statul ROMAN???
Altfel, sigur, atitudinea normala ar fi cea subliniata de Radu Cristea -- ce pierzi daca-ncerci? Atata doar ca noi nu stim ce alte angajamente si-au asumat guvernele Romaniei, in nemarginita lor intelepciune, fata de capitalul strain de-a lungul celor 20 de ani...
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 21 Ianuarie 2022, 12:11
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter